Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2022, 15:12
Mi tam większe ciśnienie atmosferyczne nie przeszkadza, już bardziej przekraczanie granic temp... (które od wtorku w dal może się pojawiać)- jakbym mógł, to przeniósłbym wszystkie okresy z chmurami typu stratus (w tym z wczorajszego dnia) na dni najcieplejsze w zasięgu obecnych prognoz, by temp. zamiast przykładowych 18-nawet 20 C wyniosła np. 14-15 C. Ogólnie jak lubię łagodną i ciepłą pogodę, tak nie popieram zbytnio temp. pod "20" (lub nawet więcej) w takich miesiącach przejściowych jak listopad czy marzec (w okresie między grudniem a lutym tak samo).
Ogólnie marzy mi się taka wiosna, która ma dosyć wysoką średnią temp. dziennych (w całokształcie), ale jest praktycznie pozbawiona jakichkolwiek większych odchyleń, ani w stronę ciepła, ani w stronę chłodu (tak więc ani o strzałach gorąca ani o incydentach pozimowych nie ma w zasadzie mowy). W kwestii zachmurzenia, usłonecznienia i opadów nie jestem aż tak "wypośrodkowany", ale w sumie najlepiej by sytuacja wyglądała, gdyby było też wszystkiego po trochu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16252 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Marzec 2022, 17:22
Jak widać na screenie widgetu pogodowego Windowsa obecnie ciśnienie u nas wynosi 1044 milibary (lub jak kto woli hektopaskale). Tyle tylko, że widget pokazuje, że u nas pogoda jest pochmurna, a tak naprawdę na niebie nie ma ani jednej chmurki.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2022, 17:37
Ta strona ostatnio pokazuje specyficzne komunikaty w skrócie: pamiętam, jak pod koniec pewnego niedawnego słonecznego i ciepłego dnia (gdy temp. sięgnęła prawie +15 C), widziałem okresami alert związany ze śniegiem. Najlepszym wprawdzie dowodem są zdjęcia, a ja niestety nie zrobiłem ich na potwierdzenie swoich obserwacji, ale naprawdę co jakiś czas widziałem (w skrócie, tj. w pasku zadań) taką ikonę, to było przedwczoraj
Obecnie mamy wprawdzie taki okres pogodowy, że pojawiają się głównie chmury pierzaste, które składają się z kryształków lodu, więc w razie wystąpienia opadów można byłoby się liczyć z tym, że mogłyby przybrać postać stałą (niska temp. bardzo wysoko nad nami i niska też przy gruncie).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum