Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Nadchodzi potężny wyż z bardzo wysokim ciśnieniem
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Marzec 2022, 08:55   Nadchodzi potężny wyż z bardzo wysokim ciśnieniem

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2022, 15:12   

Mi tam większe ciśnienie atmosferyczne nie przeszkadza, już bardziej przekraczanie granic temp... (które od wtorku w dal może się pojawiać)- jakbym mógł, to przeniósłbym wszystkie okresy z chmurami typu stratus (w tym z wczorajszego dnia) na dni najcieplejsze w zasięgu obecnych prognoz, by temp. zamiast przykładowych 18-nawet 20 C wyniosła np. 14-15 C. :-( Ogólnie jak lubię łagodną i ciepłą pogodę, tak nie popieram zbytnio temp. pod "20" (lub nawet więcej) w takich miesiącach przejściowych jak listopad czy marzec (w okresie między grudniem a lutym tak samo). :-(

Ogólnie marzy mi się taka wiosna, która ma dosyć wysoką średnią temp. dziennych (w całokształcie), ale jest praktycznie pozbawiona jakichkolwiek większych odchyleń, ani w stronę ciepła, ani w stronę chłodu (tak więc ani o strzałach gorąca ani o incydentach pozimowych nie ma w zasadzie mowy). :-( W kwestii zachmurzenia, usłonecznienia i opadów nie jestem aż tak "wypośrodkowany", ale w sumie najlepiej by sytuacja wyglądała, gdyby było też wszystkiego po trochu. :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Marzec 2022, 17:22   

Jak widać na screenie widgetu pogodowego Windowsa obecnie ciśnienie u nas wynosi 1044 milibary (lub jak kto woli hektopaskale). Tyle tylko, że widget pokazuje, że u nas pogoda jest pochmurna, a tak naprawdę na niebie nie ma ani jednej chmurki.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2022, 17:37   

Ta strona ostatnio pokazuje specyficzne komunikaty w skrócie: pamiętam, jak pod koniec pewnego niedawnego słonecznego i ciepłego dnia (gdy temp. sięgnęła prawie +15 C), widziałem okresami alert związany ze śniegiem. ;-) Najlepszym wprawdzie dowodem są zdjęcia, a ja niestety nie zrobiłem ich na potwierdzenie swoich obserwacji, ale naprawdę co jakiś czas widziałem (w skrócie, tj. w pasku zadań) taką ikonę, to było przedwczoraj :snieg:

Obecnie mamy wprawdzie taki okres pogodowy, że pojawiają się głównie chmury pierzaste, które składają się z kryształków lodu, więc w razie wystąpienia opadów można byłoby się liczyć z tym, że mogłyby przybrać postać stałą (niska temp. bardzo wysoko nad nami i niska też przy gruncie). :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu