Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Potężna plucha 30-31.07.2022
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Lipiec 2022, 13:11   

zgryźliwy tetryk, paradoksalnie większość "pluch" ma to do siebie, że nie przynosi wcale spektakularnych sum opadów. Najczęściej jest to długotrwały, ale drobny ciągły deszcz, kojarzący się z jesienią - która wbrew pozorom jest z natury rzeczy suchą (pod względem wysokości opadów) porą roku. Zazwyczaj więcej spada podczas silnych burz.

Niestety miałeś też trochę pecha. W Siedlcach ten deszcz okazał się dosyć skromny na tle wielu innych miast Polski. Nieporównywalnie więcej dostała Polska południowo-zachodnia, zaś najwyższe sumy opadów zanotowały Częstochowa, Łódź i Ostrołęka. Solidnie podlało też w Warszawie.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 31 Lipiec 2022, 18:41   

To jeszcze nic. Różnice występują na przestrzeni kilku kilometrów. Na działce (7 km na północ od miasta) po godz. 18-tej trochę pomżyło. Gdy około godz. 19-tej wróciliśmy do domu zastaliśmy na ulicach spore kałuże jak po nielichym deszczu, tyle, że już nie padało..
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Sierpień 2022, 02:11   

Też się nastawiałem na cuda, zwłaszcza, że prognozy modeli pokazywały naprawdę obiecujące sumy opadów w moich stronach do dnia wystąpienia włącznie- owszem, nie było jak zwykle w takich przypadkach (gdy niż przychodzi z kierunków południowych) jednoznacznych rozdań, a zwłaszcza czym bliżej końca, tym bardziej wierzyłem, że ulewy sobie wybiorą inny region, gdzieś w centralnej Polsce, ale to co się stało, jednak niezbyt pozytywnie mnie zaskoczyło, bo ostrzeżenia na radach dawały 2 stopień zagrożenia (tzn. koło 50 mm/l. wody mogłoby spokojnie spaść)... :-( Tymczasem front deszczowy najbardziej dał o sobie znak, przechodząc chyba najbardziej typową trasą (Vb)- tj. przez granicę woj. opolskiego/śląskiego, łódzkiego/mazowieckiego i pomorskiego/warmińskiego-mazurskiego i dostałem może jakieś 20-25% ze spodziewanej sumy, bo wymuszenie kolejnego dnia pojawiło się, ale w obszarach podgórskich i górskich, a rejon Krakowa był między młotem a kowadłem (nie chcę pisać, że to było "oko cyklonu", bo niektóre regiony w ogóle obeszły się smakiem, ale no ten deszcz był w moich okolicach zwykłym kapuśniakiem). :-( Opady deszczu tydzień później pokazały, że historia lubi się powtarzać (ale nie wydano już żadnego ostrzeżenia opadowego, zresztą w sumie dobrze się stało, bo szkoda dalszych rozczarowań i nerwów dla skrajnych pluwiofilów) :-( - na wschód od Krakowa, tj. wschodnia część woj. małopolskiego oraz woj. świętokrzyskiego, a także całe woj. podkarpackie i woj. lubelskie (gdzie też było cieplej, jak to zwykle, gdy niżowa pogoda o sobie przypomina) praktycznie zupełne jajo by było przez ostatnie ok. 10 dni, gdyby nie pojawiające się przelotne opady deszczu i burze pod koniec lipca... :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu