Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 23 Maj 2021, 12:34
Straszny maj. Choć moim pierwszym skojarzeniem z tym miesiącem jest gorąca majówka, kiedy moja Mama zdawała maturę, to w przewadze był to miesiąc prawdziwie lodowaty i pochmurny.
Początek miesiąca rzeczywiście był bardzo ciepły, ale z powodu dość chłodnych nocy i temperatur średnich poniżej 20 stopni, trudno jest mi go nazwać jednoznacznie gorącym. Temperatury w ciągu dnia sięgały 27 stopni, wzbijając się 5 maja maksymalnie do 27,7. Bardzo ładna pogoda panowała jednak szczególnie w dniu następnym, kiedy nadal przy cieple przeszła długa burza niosąca ponad 8 mm opadu. I na tym zalety miesiąca się praktycznie skończyły... Kolejne dni przyniosły krótkie, ale głębokie ochłodzenie; 9 maja zanotowano maksymalnie tylko 11 stopni. Przejściowe ocieplenie z dni 12-14 maja, kiedy udało się zmierzyć prawie 23 stopnie i nawet noce się poprawiły, minęło szybko . Zakończone zostało wprawdzie ładnym, dużym opadem (23,2 mm), ale ochłodzenie po nim na pewno nie cieszyło. Od początku maja ocieplenia były bowiem tylko krótkimi tworami wobec długich okresów zimna. Kolejne ocieplenie w dniach 19-21 maja także było bardzo krótkie, choć przyniosło dwa dni z temperaturami powyżej 25 stopni, w tym najcieplejszy dzień miesiąca - 20 maja ze średnią 21,2 i najwyższym maksymalnym wynikiem miesiąca, 28,6 stopnia.
I III dekada maja 1977 była już absurdalna. Patrząc na nią, nie potrafię już narzekać na III dekadę maja 2020. Był to bowiem czas pochmurny, a przy tym suchy. I bardzo zimny. 23 maja temperatura wzniosła się tylko do 10,9 stopnia, a również 26 i 27 maja 15 stopni okazało się niedostępnym luksusowym. I 28 maja doszło do absurdu. Przy rozpogodzeniu wystąpił skrajnie późny przymrozek, tylko o kilka dni ustępujący temu najpóźniejszemu, który zdarzył się... w tym samym roku. 29 maja temperatura po raz pierwszy od tygodnia przekroczyła 20 stopni, ale w sposób właściwy kwietniowi 2020 - po lodowatej nocy i przy lampie. Później wrócił chłód pochmurny i trochę mokry.
Maj 1977 nie tylko był zimny. Przeraża także ilością bezproduktywnego lochu, jaki w nim dominował. Poza krótkimi ciepłymi wystrzałami dominowało zimno, ale właśnie przez te stanowiące przeciwwagę ocieplenia, maj 1977 okazał się... normalny ze średnią 13,1 stopnia. Już sam mróz na tak późnym etapie go dyskwalifikuje, a dodajmy do tego bardzo niską sumę opadów, wynoszącą tylko 43,4 mm. Żaden maj XXI wieku nie był tak suchy.
Masakra, miesiąc na śmietnik.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 23 Maj 2021, 13:19
Okropny nie idzie nie użyć niecenzuralnych słów
Z kolei w Toruniu bardzo mokry, ale wyrobienie tej sumy pozostawia wiele do życzenia. 20 maja tamtego roku podczas lata w NS w Toruniu spadła najwyższa majową sumą opadu pobita dopiero 2 maja 2021 . Końcówka w przeciwieństwie do NS była bardzo słoneczna, ale też psychicznie lodowata coś typu srajowka 2007 . Gdyby nie ten początek to byłby chyba zimniejszy sraj niż 1989, ale nie chce mi się nawet liczyć
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1977-05-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Wrzesień 2022, 21:52
Jestem na "nie", ale bardziej przez ułożenie temp. (że początek buchał ciepłem) niż ogólne zestawienie miesiąca- do ok. czerwca 2019 wypatrywałem cały czas, w dodatku ślepo rekordów ciepła i nieustannego gorąca, a obecnie zdaję sobie sprawę, że co do maja nie należy mieć wygórowanych oczekiwań jeśli chodzi o wysokie temp. w tym miesiącu (zwłaszcza jeśli stabilnie mają się na wysokim poziomie utrzymywać) i lepiej się patrzy na ten miesiąc jak na wiosnę niż jak na początek lata- długość dnia może, lecz w żadnym wypadku nie musi się pokrywać z wysokością temp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum