Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 16 Grudzień 2022, 14:48
Można i z kamienia
To dopiero PRAWDZIWA MAGIA W KUCHNI [/b]
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4232
Wysłany: 15 Marzec 2023, 19:00
Zbliża się Wielkanoc, a więc kilka przepisów w tym klimacie.
BABKA PIASKOWA
200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru, lub więcej do smaku
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietanki kremowej 30%
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
ulubiony ekstrakt, lub olejek zapachowy
Szklanka o pojemności 250ml
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o pojemności 2,5 litra, wysmarować grubą warstwą masła i oprószyć mąką. Pikarnik nagrzać do 180*C
Masło z cukrem ucierać mikserem przez około 5 minut, dodawać kolejno jajka, miksując ( po każdym dodanym jajku po 1 minucie )
Do ubitej masy dodać mąki, śmietankę sok z cytryny i zmiksować
do połączenia się składników.
Wylać do formy, powinna wypełnić ją do 2/3 wysokości, nie więcej bo " ucieknie "
Piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
wyjąc i studzić przez 10 minut, wyłożyć na kratkę by przestygła.
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4232
Wysłany: 15 Marzec 2023, 19:02
SERNIK WIELKANOCNY
Kruche ciasto:
260 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
2 płaskie łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń lub Piątnica
80 g miękkiego masła
1 szklanka cukru np. drobnego
6 dużych jajek
1 białko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g) lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika
opcjonalnie odrobina skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki 30%
czekoladowe jajeczka do dekoracji
1 łyżka płatków migdałowych
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (260 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), a także dodajemy zimne masło (130 g), żółtko oraz zimną wodę (1 łyżka).Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 20-30 minut.Dno i boki tortownicy (moja o średnicy 24 cm) obkładamy papierem do pieczenia. Najlepiej najpierw ją delikatnie natłuścić masłem, aby papier się dobrze trzymał.
Schłodzone ciasto wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.
Masa serowa
W misce miksujemy miękkie masło (80 g) oraz cukier (1 szklanka)*.
*Jeśli chcesz bardziej mleczny smak masy serowej to zamiast szklanki cukru – dodaj 200 g mleka zagęszczonego słodzonego z puszki i pół szklanki cukru np. drobnego.Miksujemy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy twaróg (1 kg).
Możesz użyć twaróg z wiaderka lub samodzielnie zmielić dwukrotnie tłusty twaróg w kostce.Dodajemy stopniowo po jednym jajku (łącznie 6 dużych sztuk, nie ubijamy osobno białek!). Po dodaniu każdego delikatnie miksujemy przez około 15 sekund. Dodajemy też jedno białko, które nam zostało z kruchego ciasta.Dodajemy na końcu cukier z prawdziwą wanilią lub pastę waniliową (1 płaska łyżeczka), a także budyń waniliowy lub skrobię ziemniaczaną (3 łyżeczki). Opcjonalnie dodajemy przyprawę do sernika (1/2 łyżeczki) oraz skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Całość tylko delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników.Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy blaszkę na środkową półkę piekarnika. Na dolnej półce można włożyć inną blaszkę napełnioną wodą, aby w trakcie pieczenia było cały czas parowanie.
Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystudzenia.
Po kilku godzinach, gdy sernik całkowicie przestygnie wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie doprowadzamy do wrzenia). Dodajemy posiekaną czekoladę i odrazu zdejmujemy z palnika. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polewamy nią wierzch naszego sernika. Dekorujemy czekoladowymi jajeczkami i opcjonalnie odrobiną posiekanych płatków migdałowych.
Aby sernik się udał trzeba się trzymać przepisu i stosować się do opisywanych wskazówek.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki, Juliko.
Piekę serniki najczęściej w kąpieli wodnej. Na youtube jest sporo filmików jak najlepiej zabezpieczyć blaszkę. Jeśli boisz się tego zabiegu to włóż na dolnej półce piekarnika blaszkę z wodą – fajnie się sprawdza naczynie żaroodporne.
Sernik zawsze pieczemy na środkowej półce piekarnika. Chyba, że masz starszy piekarnik i np. bardziej Ci się przypala wierzch lub spód to musisz sam ocenić, w którym miejscu wypieki pieką Ci się najbardziej równomiernie.
Nie otwieramy piekarnik w trakcie pieczenia.
Nie wyjmujemy sernik od razu po skończeniu się czasu jego pieczenia.
Studzimy przy naprawdę lekko uchylonych drzwiczkach – ja często wkładam nawet drewnianą łyżkę w szczelinę drzwiczek piekarnika żeby ten dopływ zimnego powietrza był mały.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16244 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 17 Marzec 2023, 21:46
Magia napisał/a:
Zbliża się Wielkanoc, a więc kilka przepisów w tym klimacie.
BABKA PIASKOWA
Ta jakaś niespecjalnie wielkanocna. Brak formy
Powinna być taka:
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum