Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12356 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 09:48
Może FKP jest piromanem tak jak trochę ja A wtedy można bezkarnie Dla mnie to był zawsze drugi najfajniejszy dzień w roku po Wigilii, trzeci był dzień zakończenia roku szkolnego Większość Sylwestrów miło wspominam, o dziwo najlepiej to chyba 2020, a 2021 gorzej
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 12:29
A tak na poważnie, to Sylwestra lubiłem w czasach, kiedy czekanie północy nie było dla mnie codziennością i było przy tym sporym wyzwaniem, czyli tak do około 2010 roku xd Teraz to po prostu tylko okazja do imprezowania i już mi się znudziła, więc w tym roku, jak pewnie wiesz, trochę zmieniłem swoje plany. Oby tylko pogoda dopisała i dlatego też kibicuje, by sektor ciepłego powietrza w dniu jutrzejszym minął również podkarpackie
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 20:12
kmroz napisał/a:
A co jest fajnego w Sylwestrze xD
Fajnego Co rok jesteśmy coraz starsi, coraz bliżej nam "do piachu"
Kanonada, obecnie tak powszechna w noc sylwestrową niegdyś była częścią obchodów rezurekcji, czyli inauguracji świąt wielkanocnych. W Sylwestra strzelały tylko korki od szampana, najczęściej radzieckiego. Francuski był kosmicznie drogi i można go było dostać tylko w PEWEXIE l lub w BALTONIE za bony albo dolary.
Wracając do rezurekcji:
Cytat:
Z rezurekcją zrosło się strzelanie. Po wojnie miano z czego! Później używano petard. Huk był niesamowity. Ta kanonada towarzyszyła procesji rezurekcyjnej. Wcześniej młodzi chłopcy chodzili, czasem z orkiestrą, pod okna domów, w których mieszkały panny (szczególnie te ładne) i budzili na rezurekcję.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum