Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Niewykluczone gwałtowne ocieplenie pod koniec grudnia?
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
  Wysłany: 15 Grudzień 2022, 19:07   Niewykluczone gwałtowne ocieplenie pod koniec grudnia?

Co to ma być :?: :klaun: xD

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 19:12   

Wobec takich zwałów łajna :snieg: takie ocieplenie potrzebne na już.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 19:44   

Po Świętach już kładę lagę- jestem świadom, że ostatnie dni niektórym osobom zapewniły więcej atrakcji niż nawet kilka ubiegłych lat (kolejno) z rzędu. :-( Jednak błagam, niech nic się nie wysypie do dni 24-26.12.- do tego czasu włącznie dopuszczam ogólne temp. na poziomie 0-2 C maks... :-( Nie po to się już (naprawdę niezbyt chętnie) godziłem przez ostatnie dni na śnieżyce, by mi się takie fusy teraz pojawiały i wszystkie ostatnie dokonania pogody poszły na marne... :cry: Ostatnich dni nie da się wyjąć z życiorysu, one się naprawdę wydarzyły- i to właśnie za ich sprawą uwierzyłem, że pogoda na Święta może się w miarę udać. :-(

Tutaj na załączonych mapkach jedynym pozytywem jaki widzę, jest konsekwentne dawanie niskich temp. (na tle reszty PL) pod Krakowem. ;-)

Naprawdę mam nadzieję, że takiego gwałtownego ocieplenia już w grudniu nie będzie... :cry: Model GFS jak na moje tutaj totalnie odjechał po najcieplejszej możliwej wiązce. :-(

Zresztą Wujek Google widzi u mnie w 10-dniówce póki co 1 dzień z dodatnią temp. dzienną i wynosi ona skromne +1 C- 22.12. (20.12. jest jest jeszcze równe 0 C). ;-) Ale noce mroźne są na porządku dziennym. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 15 Grudzień 2022, 19:57, w całości zmieniany 2 razy  

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 19:55   

To skrajna odsłona i nie brałbym jej na poważnie. Byłoby szkoda zachodu, ale myślę że to tylko eksperyment w rodzaju tych letnich 40-tek ;) Jeśli nie, uznam że przebicie anomalii czerwca 2019 w ciągu najbliższych kilku lat jest bardziej prawdopodobne od zimowych Świąt niezależnie od cyrkulacji i stanę się guślarzem, który prędzej uwierzy w potwora spaghetti niż w to, że taka sytuacja od wielu lat to przypadek, a nie sterowanie pogodą ;)

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 21:38   

Zerknąłem w fusy i aż się zaśmiałem :D

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 15 Grudzień 2022, 21:52   

Na Łowcach Śnieżyc już podnieśli larum. A nawet ja do tej pory jestem dosyć spokojny, co powinno dziwić ;) Naprawdę wkurzę się za parę dni i wtedy mogę napisać trochę głupich, kontrowersyjnych treści i wyjść na następcę Patricka Geryla, Grzegorza Brauna i Jerzego Zięby. Ale na razie jestem łagodny, miły i uprzejmy :jupi:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 15 Grudzień 2022, 21:58   

PiotrNS, Jest dokładnie jak rok temu, no dwa dni wcześniej się to zaczęło :mrgreen: Jednak radziłbym tak do końca tego nie bagatelizować, bo jak sam pewnie dobrze wiesz Atlantyk potrafi bardzo szybko zawładnąć cyrkulacją nad Europą na długie tygodnie, nie mniej ratuję Cię to, że jest to na ten moment okropnie odległy fus xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 15 Grudzień 2022, 22:08   

FKP, oczywiście mam pewnego rodzaju szacunek do Atlantyku i zdaję sobie sprawę z tego, że takie nagłe zmiany są możliwe. No ale ta odsłona to komedia, najwyższe wiązki i działanie nie do końca logiczne. Na razie wolę cieszyć się trwającą zimą i najwyżej w przyszłości trzymać kciuki za okres okołoświąteczny, mając świadomość że Święta i tak będą ciepłe. No bo to już jednak ewidentnie pachnie jakimś zdalnym sterowaniem :lol: A pogoda nie jest warta rozpaczy, czegoś takiego co czułem rok temu 17-18 grudnia (a naprawdę moje rozgoryczenie było wtedy wręcz patologiczne).

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 15 Grudzień 2022, 22:12   

PiotrNS, Ale co w tym jest nielogicznego, istnieje taka możliwość i dlatego taka odsłona się pojawiła. A co do sterowania, to u mnie ubiegłoroczne święta były grubo poniżej normy, więc jakieś tam zniwelowanie nadmiaru bordu w tym okresie nastąpiło xd

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 15 Grudzień 2022, 22:33   

Wszystko w pogodzie jest niewykluczone, jest ona właściwie na dłuższą metę nieprzewidywalna. Pamiętam jak po świętach 1978 roku przewidywano łagodną zimę w Sylwestra ludzie niczego się nie spodziewając spieszyli na imprezy noworoczne, gdy w radio i TV zaczęto nadawać komunikaty o nagłych śnieżycach i mrozie apelując o pozostanie w domach.. Co najgorsze, była to prawda. I tak "ni z gruchy ni z pietruchy" na przełomie lat 1978/79 rozpoczęła się przesławna "zima stulecia", którą pamiętam do dziś i długoterminowym prognozom nie wierzę jak wściekłym psom. Czyli za przełomie lat 2022/23 zdarzyć się może zarówno gwałtowne ocieplenie, ale równo dobrze "druga Syberia"
Que sera, sera czyli co będzie, to będzie :!:
22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.

Odpowiedz do tematu