Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Marzec 2022, 15:54
W ogóle z racji wejścia nowych danych, to pochwale się tym co wypluły Bielany xddd
Niestety... o ile w styczniu i lutym 2021 ta stacja mierzyła doskonale pokrywę w przeciwieństwie do Okęcia i Legionowa (Bielany np po ostatniej śnieżycy z 17.02 zmierzyły 18cm, a Okęcie i Legionowo 12cm , w rzeczywistości było w mieście jakieś 17-20cm, a u mnie w ogrodzie na wsi 23cm), to w grudniu się, łagodnie mówiąc, skompromitowała. Nie wiem jak oni w ogóle to mogli zmierzyć Jeden mój znajomy zasugerował wywiewanie, ale to też nie ma sensu, bo dałpudru był bardzo smogowym, bezwietrznym miesiącem
I jeszcze dla Skierniewic - tu akurat lekkie rozczarowanie w drugą stronę, bo się spodziewałem, że zwłaszcza w okresie 10-14.12 było tam więcej, biorąc pod uwagę że u znajomego w Lipcach Reymontowskich było wtedy około 10cm i piękna malownicza szadź.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 27 Marzec 2022, 16:01
Grudzień 2021 to pierwsze od wielu lat WHITE CHRISTMAS
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 12 Czerwiec 2022, 15:22
Ciężko tu rozróżnić co jest szadzią, a co śniegiem. Ale tak czy siak bardzo ładnie Suchy/pudrowy mróz jest też spoko opcją, ale pod warunkiem, że malownicza szadź oblepia dosłownie wszystko. To również zdjęcia z tego miesiąca, ale kilka dni później z mocno zbetonowanej dzielnicy Warszawy, gdzie odwilż 10.12 zdołała zabić zimowy klimat, ale na szczęście substytut śniegu dwa dni później wszystko naprawił
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Czerwiec 2022, 21:38
Też ładny widok- wprawdzie krajobrazy są białe, ale ta biel nie jest szczególnie inwazyjna- kiedyś była pewnie bardziej typowa dla listopada, w dzisiejszych czasach to raczej grudniowy standard czy klasyk (jeśli chodzi o zimowy epizod w tymże miesiącu).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Listopad 2022, 22:36
Ten post to ostrzeżenie... Uważajcie na siebie, na swoje kamerki, na to czy ktoś Was nie obserwuje... Niedawno zauważyłem bowiem, że do Internetu wyciekło nagranie mojej reakcji na nagłą zmianę prognoz z konsekwentnych wspaniałych na okrutne w dniu 17 grudnia 2021. Ktoś musiał mnie podglądać. Data na nagraniu jest podrobiona, to naprawdę ja i moja reakcja na to, co zobaczyłem gdy załadowały mi się prognozy
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Grudzień 2022, 12:54
W grudniu 2021 roku maksymalna pokrywa to 18 cm i tak dobrze się złożyło ,że ta największa pokrywa była akurat we Wigilię i święta z całodobowym mrozem.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Grudzień 2022, 14:21
U mnie maksymalna pokrywa wynosiła 6-8 cm w Wigilijny poranek. W trakcie Świąt i po nich krajobrazy ogólnie zrobiły się bielsze- wcześniej (tzn. przed 20 grudnia) było na ogół "szaro-czarno-zielono", a między 20-24.12. zaczęło się bielej robić; narzekałem rok temu poza innymi, nieprzyjemnymi sprawami na dynamiczną pogodę , a uświadamiam sobie, że w zeszłym roku była po prostu idealna sytuacja- tą Wigilię naprawdę można było przeboleć lub przespać. Lepszy dużo bardziej jest tydzień puderku, ale trafiony idealnie w święta, niż mijające 2 tygodnie przedwczesnego hardkoru (takich zasp to chyba od ponad 20 l. stacja krakowska nie rejestrowała) , ale ze stopniową kapitulacją wraz ich nadejściem.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum