Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Białe krajobrazy w marcu 2023
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Marzec 2023, 23:49   

Ale to jest polska definicja, a on pisał o ogólnej. U naszych zachodnich sąsiadów (Niemcy, Belgia czy Wielka Brytania) przedwiośnie jest tożsame ze wczesną wiosną.

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Marzec 2023, 13:21   

Widok wczoraj z rana u somsiada, potem sucz roztopiła

Wczorajsza wieczorna śnieżyca, w większości przy plusowej temperaturze

Dzisiejszy widok w zagajniku

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Marzec 2023, 16:58   

FKP napisał/a:
Ale to jest polska definicja, a on pisał o ogólnej. U naszych zachodnich sąsiadów (Niemcy, Belgia czy Wielka Brytania) przedwiośnie jest tożsame ze wczesną wiosną.

I w tym punkcie zgadzamy się stuprocentowo :-D Sądzę, że także w tym:
TU JEST POLSKA :ok:
Wracając do tematu. Z rana przy zerowej temperaturze padał śnieg i przybyło go, potem nieco się ociepliło (do +1-go stopnia) i nieco się go stopiło. W tej chwili znów jest nieco poniżej zera. Wiatr niewielki.
kmroz napisał/a:
wczoraj z rana u somsiada

Przepraszam, że wytykam Ci paskudny błąd ortograficzny (chyba to raczej nie literówka), ale prawidłowo pisze się SĄSIAD :!: https://sjp.pwn.pl/sjp/;2519505
P.S. Czy Twój komputer nie ma funkcji pokazywania błędów, takie czerwone podkreślenie :?:
22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 9 Marzec 2023, 23:09   

zgryźliwy tetryk, to taka "gwara" z memów xd Wielokrotnie i na tym forum używana https://www.google.com/se...0&bih=937&dpr=1

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 10 Marzec 2023, 11:48   

Dzisiaj przed wschodem słońca widok na ulicę. Obecnie już patolskie +5 stopni

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2023, 12:17   

Cytat:
patolskie +5 stopni

Bez przesady, nie wiem czy to nie jest wręcz normą na ten czas ;) Fakt jednak, że brakuje w tegorocznym marcu stabilizacji niskiej temperatury i ciągłości śniegu przy tych stosunkowo częstych opadach. Mamy to, co przez praktycznie całą porę chłodną - jak robi się ładnie, to na chwilę. Dlatego zaczynam mieć jej już dość. Czekam na kwiecień i wiosnę, a kiedy to się już stanie, czuję że nie będę czekał na zimę ani tym bardziej za nią tęsknił. Jeśli później, w listopadzie czy grudniu przyjdzie i pokaże się z dobrej strony, będę szczęśliwy. Ale czekać i liczyć na nią nie będę. Za dużo zawodu przeżyłem w poprzednich miesiącach i teraz.

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2023, 12:49   

W pełni dnia (w sensie że nie całodobowo) +5 C jest chyba prawie cały czas normą w porze chłodnej, no może... nie licząc okresu obejmującego 20 grudnia - 10 lutego czy 15 grudnia - 15 lutego (wtedy teoretycznie powinno być bliżej zera). ;-)

Chociaż jeśli październik i kwiecień są traktowane jako miesiące pory chłodnej, to jednak też nie jest to norma (wtedy to z kolei powinno być po 10-15 C jak najczęściej, no w październiku nawet 15-20 C, o ile mgły się na horyzoncie nie pojawią)... :-( W maju również powinno być w ciągu dnia 15-20 C (nie licząc końcowej części- gdy temp. powinny być wyższe), we wrześniu z kolei 20-25 C (również nie uwzględniając końcówki- gdy temp. powinny trochę spaść). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 10 Marzec 2023, 14:11   

PiotrNS, jak tak anty-ujesz, to ja odpowiem, na ciula czekać na śmiecień, który od 2017 rok w roku zawodzi PO CAŁOŚCI? Podobnie zresztą pierwsza połowa maja, która ostatnio była fajna lokalnie (S i centrum) w 2018, a tak ogólnokrajowo to nie wiem nawet kiedy, można powiedzieć, że w latach 2013-2016 była względnie znośna, ale nic więcej. Oczywiście życzę jak najlepiej kwietniowi i majowi, nie zrozum mnie źle, ale no z takim podejściem, to dużo bardziej obawiam się tych miesięcy, niż zimy, która w tym sezonie dała coś pięknego (2 dekada grudnia). Kwiecień ma problem przez ostatnie pieprzonych 6 lat, by mi JEDEN dzień dać zgodny z oczekiwaniami :!: I coś chyba jest nie halo, skoro najciekawszych kwietniowym epizodem po 2014 roku był atak zimy na początku kwietnia 2022

A 5 stopni określiłem jako patolskie, bo jestem nadal w trybie zimowym, poza tym zobacz o jakiej porze doby to było, nie była to pełnia dnia :/ W kwietniu też będę 5 stopni określał jako patolskie, pod jego koniec nawet o 5:00 rano ;) Ale też sobie zdaje sprawę, że zarówno podczas marca jak i kwietnia się nieraz będę musiał zderzać z tą parszywą temperaturą - w marcu w "jasnej połowie' dnia, w kwietniu raczej (mam nadzieję tylko xd) w tej "ciemnej". W maju oby w ogóle.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Marzec 2023, 16:33   

5 st. o 5:50 to będziesz miał niebawem w marcu, a w maju grunciaki, hehe.

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2023, 16:36   

Co jest warte odnotowania, to najprawdopodobniej na południowych krańcach (przynajmniej) pojawi się kolejna względnie ciepła noc (związana jednak z ochłodzeniem wypierającym front ciepły na wschód: wtedy punktowo temp. mogą jeszcze być wyższe niż +5 C), a za 2 doby sytuacja ma ponoć wyglądać odwrotnie: w nocy z niedzieli na poniedziałek ma dojść do ocieplenia. ;-) Czyli dość tradycyjnie (przynajmniej na południu Polski) koniec tygodnia ponownie zapowiada się najchłodniejszy i "najbardziej zimowy". ;-)

W połowie tygodnia wprawdzie może się ponownie pojawić ochłodzenie, ale opady mieszane i stałe nie są na chwilę obecną zbytnio brane pod uwagę (w odróżnieniu do jutrzejszego dnia, oraz ewentualnie pojutrza). ;-) Dominacja układów niskiego ciśnienia w najbliższych dniach świadczy o tym, że tzw. "nudy" w pogodzie nie będzie, i temp. powinny być rzeczywiście na ogół dosyć wysokie (jeśli nie bardzo). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu