Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Prognoza długoterminowa dla Górnego Śląska (16.04.2023)
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 16 Kwiecień 2023, 09:36   Prognoza długoterminowa dla Górnego Śląska (16.04.2023)

Warto jednak dodać, że prognozy na ostatnią pentadę kwietnia oraz na początek maja (na długi weekend) są mocno niepewne. Ale taki jest już urok ujemnych wskaźników NAO/AO oraz
południkowej cyrkulacji.

Na przykład ostatnie cztery odsłony GFS na 30 kwietnia przedstawiały się następująco :arrow:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Kwiecień 2023, 10:43   

Ten dzisiejszy nagły zwrot akcji w stronę gorąca wydaje się choć niepokojący to jednak dosyć nieprawdopodobny :-( , (póki co raczej w przewadze występuje umiarkowane kilkanaście C, wiązki z większym ciepłem raczej stanowią wyraźną mniejszość) ;-) ja mam nadzieję, że dla zasady gorąc na przełomie kwietnia-maja nie wystąpi, to nawet nie chodzi o moje krótkoterminowe upodobania, ale podobno (nie wiem na ile jest to prawda) od ok. czerwca mogłaby dominować cyrkulacja El Nino... :-( ;-) Jakie skutki nam taka cyrkulacja przyniesie, trudno mi powiedzieć, bo bezpośrednio na nas nie wpływa to jakoś bardzo, ale mam tylko nadzieję, że uda się uniknąć ścisłego schematu z lat np. 1997, 2003, 2009, 2012, 2015 (na reszcie miesięcy w sumie jakoś bardzo mi nie zależy, ale październiki w tych latach nie należały do najciekawszych). ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 16 Kwiecień 2023, 12:13   

Zajebista majoweczka w tym fusie :!:

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Kwiecień 2023, 05:33   

W mediach już mówią, że długi weekend będzie słoneczny i gorący :mlotek:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Kwiecień 2023, 08:23   

Gorąco w naszym klimacie jest możliwe tylko latem

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 17 Kwiecień 2023, 13:13   

A u mnie na majówkę nie za ciepło według prognoz. Ale co będzie to zobaczymy.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 17 Kwiecień 2023, 15:08   

Nie zdziwię się bardzo, jak majówka podobnie jak Wielkanoc zapisze się co najwyżej umiarkowanie ciepło mimo że oczywiście to też nie jest za bardzo prawda, że te okresy lubią być przeraźliwie zimne (co też można bardzo szeroko rozumieć, nie tylko temp. (zarówno ogólna jak i odczuwalna) odgrywa tu dużą rolę, ale też wilgotność powietrza, wiatr, nawet zachmurzenie, usłonecznienie i inne zjawiska pogodowe typu deszcz, burza, grad, krupa śnieżna, deszcz ze śniegiem, śnieg, mgła, rosa)- krótko pisząc: zazwyczaj pojawia się więcej niż +10 C na termometrze w ciągu dnia, przymrozki niekiedy występują, ale przeważnie mają charakter radiacyjny i są związane z "ładną", tzn. bezchmurną pogodą: a wówczas ich długość raczej nie przeciąga się w czasie- temp. szybko leci w dół, ale też równie sprawnie w górę szybuje. ;-) Co stanie się dalej w trakcie maja pozostaje odrębną sprawą (w pogodzie nie ma mimo wszystko zbyt wiele miejsca na schematy i punkty odniesienia w postaci przeszłych roczników niewiele dają, mogą raczej jedynie służyć do celów porównawczych), natomiast rzadko kiedy na samym początku tego miesiąca temp. są naprawdę wysokie (grubo powyżej 20, a co dopiero 25). ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 18 Kwiecień 2023, 11:29   

Model GFS jednak się zaczął niepokojąco rozpędzać pod koniec kwietnia... :-( :cry: Bardzo ciekawa choć zarazem niezwykle martwiąca była ta polaryzacja: koło 26-28.04. niewykluczone nawet temp. ok. +5 C w pełni dnia i obecność białej magii gdzieniegdzie, a dwa dni później wrota Mordoru, bo nawet noce by były cieplejsze, a w ciągu dnia temp. podobna do prędkości, którą niekiedy osiągam na rowerze, gdy się spieszę... :-( :cry: Teraz na szczęście przeważają opcje bardziej umiarkowane, ale niestety wciąż niewykluczone jest lekkie przekroczenie "20"... :-( Jak nie lubię opadów nawalnych czy burz, tak trzymam kciuki by pojawiły się wówczas w samą porę i przeszkodziły we wzroście temp. do niepokojących wartości.. :-( W tej meteorologicznej wiośnie tak jak i w dwóch poprzednich nie popieram obecności gorąca czy upałów, nawet jeśli odbyłyby się ono w łagodniejszej formie (tzn. po amplitudach i z niską dzienną wilgotnością powietrzą). :-( ;-) Wolę mieć całą dobę ok. 10 C i deszcz niż np. 25 C/5-10 C i masę słońca... :-( :cry: Wiosną słońce i tak jest niewiele w moim odczuciu warte, jak naprawdę nie stacjonuje jakiś potężny, ale zarazem niezbyt ciepły wyż- tak szybko lubi się ta pogoda zmieniać, ze mnie jest chyba ogólnie wiosenny i wczesnoletni heliofob (bo na późne lato, jesień czy nawet zimę z kolei udziela mi się prędzej heliofilia)... :-( :cry:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 18 Kwiecień 2023, 11:47   

A jednak cholera nie, za ponad tydzień pojawia się opad deszczu ze śniegiem i śniegu w niektórych prognozach- gdyby nie podobny początek miesiąca, to trochę bym się przejmował (pamiętam co się działo pod koniec marca) :-( , a teraz już mi nawet na tym nie zależy: do tego doszło, że dużo mniej mnie to martwi niż fala gorąca czy upałów. ;-) :-( Mieszane mam te uczucia, ale nie wiązałem jakichś wielkich nadziei w związku ze sporym ciepłem w tegorocznym kwietniu- naprawdę całkiem sporo jest prawdziwej wiosny, ale na szczęście nic więcej. ;-) Mam nadzieję, że w 1 poł. maja też tak będzie- na przekroczenia wyraźniejsze "20" (w ciągu dnia oczywiście, noce wolę chłodniejsze bez względu na wszystko) ;-) przyjdzie czas regularnie od połowy czerwca do połowy września. ;-)

Odpowiedz do tematu