Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Milowe kroki ocieplenia klimatu w Polsce
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Maj 2023, 00:03   

Korzystając z wykresów poltempu postanowiłem rozszerzyć wątek nieco

Stycznie

Tutaj właściwie już pierwszym widocznym krokiem był rok 1850, od którego właściwie normą stały się stycznie wokół refa 1961-1990. Można więc powiedzieć, że 1801-1850 był bardziej odchyłem spowodowanym raczej MEL, a w czasach gdy pisano np Chłopów, to akurat zimy w tym miesiącu znacząco nie różniły się od tych w PRL. Przed nastaniem 1990 roku da się wyróżnić jeszcze 1900-1930, pierwsze czasy tzw. "słabych zim". Jednak styczeń w żadnej dekadzie nie osiągnął ref 1981-2010. Oczywiście zróżnicowanie tego miesiąca jest bardzo duże i mimo, że dominowały wyraźnie chłodne stycznie, to na każdym etapie zdarzały się te wcale niemało powyżej normy 1991-2020, do 1850 nieznacznie, ale potem już odchylenia bywały całkiem spore.

Lute

Tutaj sytuacja jest o tyle inna od stycznia, że 1801-1850 wcale się specjalnie nie wyróżniały i było to wszystko stabilniejsze. Podobnie jak w przypadku styczniów, da się zauważyć pewne osłabienie zim w latach 1901-1930 (a tak naprawdę to 1901-1928, średnia dziesięciolecia 1921-1930 jest już zdecydowanie niższa, ale to z uwagi na słynny luty 1929) Swoją drogą Reymont pisząc Chłopów, chyba odnosił się bardziej do swoich młodzieńczych lat niż aktualnych czasów :lol: To, co zwraca uwagę w czasach nam lepiej znanych, to że milowym krokiem w kierunków osłabienia lutych był wcale nie 1990 rok, a 1970, już dekada 1971-1980 była w normie 81-10 xd

Marce

Tutaj podobnie jak ze styczniem, norma 1801-1850 bardzo mocno się wyróżnia, ale przełom był nie koło 1850, a dopiero koło 1890 i właściwie od razu bardzo mocny, bo przeszło to w trzy dekady suabych pór chłodnych (nie tylko zim) 1901-1930. Potem marce zaliczyły jeszcze zjazd między 1940 a 1970 rokiem, ale podobnie jak w przypadku styczniów, nie był to powrót do dawnych standardów. Tutaj podobnie jak z lutymi duży przełom widać od dekady 1971-1980, a nie dopiero 1990 roku. Szczerze to jestem zdziwiony mega, ale okres 1970-2010 to wręcz czas stabilizacji marców. Warto zwrócić uwagę, że pdobonie jak w przypadku styczniów przed przełomem po MEL (który tu był dopiero w 1890) bywały oczywiście marce powyżej 91-20, ale jednak było ich niewiele, a od 1890 już regularnie były ostre odjazdy na plus względem tej najnowszej normy.

Kwiecień

Tutaj coś nowego, bo okres MEL trwał de facto do... 1982 roku. Data dobrze znana i przed nią mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że kwiecień milczał. Jakieś tam podniesienie da się zauważyć od 1910 roku (ale w dużej mierze spowodowane dwoma odlotami 1918 i 1920, swoją drogą co zwraca uwagę, to między 1850 a 1918 żaden kwiecień nie był cieplejszy od takiego 2007 choćby xd). Tutaj podobnie jak w przypadku stycznia da się zauważyć i w rpzeciwieńśtwie do lutego i marca da się zauważyć, że przed 1800 było znacznie cieplej niż po nim... Coś jednak się wtedy wydarzyło ewidentnie z naszym klimatem na minus...

Maj

O ile w przypadku kwietnia dało się zauważyć niemrawe ocieplenie po 1910 roku, o tyle w maju to serio wszystko dekadami stało w miejscu. Maj 1980 będący wcale nie tak dawno był 7 najzimniejszy w całej historii, co w przypadku okresu styczeń-kwiecień byłoby jednak nie do pomyślenia. Poza tym patrząc, to tylko dekada 1881-1890 się mocno wyróźnia z lodem, bo poza nią, to do 1980 była praktycznie linia prosta xd Dopiero dekada 1981-1990 była potężnym przełomem, chociaż moim zdaniem to brak majów 1980 i 1991 dał jej takiego fartownego kopa. Jednak po maju 1991 warto zwróćić uwagę, że wyeliminowane takie mega lodowe maje, będące w totalnej antyczołówce - 2020 nie ma na tym wykresie, ale wydaje mi się wypadł on podobnie jak 1987, czyli już bez szału na tle historii. Mimo wszystko widać, że maj to pierwszy miesiąc licząc od początku roku, który długo nie wykazywał żadnej oznaki ocieplenia, nawet względem 1801-1850, a potem się jednak ładnie bujnął i tak od 1981, a już na pewno od 1992/1993 wskoczył na kilkukrotnie wyższy poziom... Warto jednak zauważyć, że bardzo ciepłe maje względem 1991-2020 zdarzały się od zawsze i zmiana majów po 1991 roku to głównie pod względem tych bubu, które po prostu w tak skrajnym stopniu zniknęły

Czerwiec

Uuuu, nie ma globcia. Tutaj sytuacja podobna jak z majem, tylko takim przełomem był nie jakiś 1980 rok, tylko dopiero... 2015 :lol: Na wykresie widać, że względem 1981-2010 tak naprawdę żadna historia się nic nie różni, ale 1991-2020 już jest w górę i to mocno. Tutaj spore bubu było jakieś30 lat później niż w majach, bo lata 1911-1930 jakoś. Podobnie jak z majami, dość regularnie jeszcze nie tak dawno zdarzały się czerwce będące w czołowym antytop - może nie aż tak jak maje 1980 i 1991, ale za to było ich więcej. Nawet czerwiec 2001 chyba się załapuje do ANTYTOP20. Podobnie jak z majami, takie bardzo ciepłe względem 91-20 od zawsze się zdarzały, a że to nie takie oczywiste, to zaraz się przekonacie xd

Lipiec

To jest fenomen, którego nie umiem wytłumaczyć. Miesiąc tak blisko czerwca, a tak bardzo inny pod względem działania Globcia. Tutaj właściwie do 1990 było stanie w miejscu, z przerwą na lata 1920-1960, kiedy jednak nawet nie zbliżyliśmy się do standardów znanych w IIIRP. Lipiec 1979 to już serio konkret, bo był... trzeci najzmniejszy w historii :!: Tutaj warte uwagi jest też to, że w latach od 1840 do 1930 było tylko 5 lipców powyżej normy 91-20 (w przypadku majów, gdzie podobna zmiana naszła pod koniec PRL jednak było tego dużo, dużo więcej), z czego tylko jeden wyraźnie, ale nie jakoś bardzo, taki lipiec 2018 xd Tutaj dekada 2001-2010 robi tak potężne wrażenie, że chyba tego do niczego się nie da porównać. Lipiec jest pierwszym miesiącem chronologicznie roku, który uległ tak potężnej zmianie, że coś, co przez 200 lat było rzadko kiedy osiągalne (wyjątek okres 1934-1963), stało się od 2001 w zasadzie normą xd Od standardu dekady 2001-2010 przed 1994 rokiem cieplejsze było łącznie 10 lipców w całej historii, z czego jak już pisałem między 1840 a 1930 rokiem tylko jeden xd

Sierpień

Case bardzo podobny jak z lipcami, tyle że przełom po 1990 roku jest bardziej stopniowy, ale jak widać po ostatnich 10 latach - stabilniejszy i bardziej konsekwentny... Tutaj widać wyraźnie przypadek, że do 1800 było wyraźnie cieplej niż po 1800, ale to w sumie w większości miesięcy. Generalnie później do 1990 stało to 200 lat w miejscu, tutaj wzrost 1931-1960 był jeszcze mniejszy niż w lipcu, chociaż generalnie normy sprzed IIIRP były tutaj mniej różniące się od tego co znamy od tych 30-40 lat, zmiana nie jest aż tak duża, przez co jednak tych ciepłych sierpniów względem 91-20 bywało więcej niż lipców. Tutaj warto zwrócić uwagę na bardzo zimny czas 1830-1850, z którego pochodzi 5 z 7 najzimniejszych sierpniów - to właśnie dzięki temu sierpniowe lodówki z PRL nie są aż w takiej czołówce jak lipcowe - jednak mimo wszystko najzimniejszy sierpień 1987 łapie się na 10 miejsce.

Wrzesień

Drugi miesiąc po czerwcu i co ciekawe ostatni, w którym Globcia w ogóle nie widać w okresie dawniejszym niż kilka/kilkanaście lat. Ale tu jest jeszcze lepiej, bo zarówno koło 1800 roku, jak i w połowie XX wieku zdarzały się cieplejsze czasy wrześniów, niż to co znamy z XXI wieku. Wrzesień 1996, będący już w czasach IIIRP był 5 najzimniejszym w historii. Tutaj ogólnie trudno jest wyróżnić coś szczególnego, było raz tak raz tak, bez wielkich odchyłów w skali dekady. Może milowym krokiem jednak jest tu dekada 2011-2020, która jednak bardzo podniosła refa 91-20 względem 81-10. No jeszcze co rzuca moją uwagę, to pierwsze 30 lat XX wieku, znane z ciepłych pór chłodnych, to pod względem wrześniów było wtedy mocne dołowanie. Oj, morski termicznie klimat wtedy mieliśmy....

Październik

Tu się rzuca w oczy pewna innowacja Globcia od około 1950 roku. O ile październiki 2003 i 2010 były najzimniejsze po 1950, o czym wiemy, o tyle na tle całej historii wypadają blado i nie są nawet chyba w pierwszej dwudziestce. W przeciewieństwie do okresu maj-wrzesień, nie możemy więc tu pochwalić się po 1950 żadnymi szczególnymi okazami na tle historii. Jakby pominąć okolice 1850, kiedy przejściowo się październiki podniosły, to pierwszym i jak się okazało trwałym przełomem był 1950 rok właśnie, szczególnie dekady 61-70 i 81-90, które razem z 11-20 (mimo wszystko, to co się dzieje od 2017 zrobiło swoje) są zdecydowanie najcieplejszymi w historii. Warto zwrócić tutaj też uwagę, że mimo, że od 1950 bardzo zmieniły się ekstrema na minus, nie są już takie mocne, to na plus wcale takiej wielkiej różnicy nie widać, na każdym etapie te najcieplejsze październiki były de facto... podobne xd

Listopad

Tu jak przystało na miesiąc pory chłodnej, doszlo do dużego ocieplenia na początku XX wieku, chociaż tutaj bardziej koło 1920 roku. Wcześniej było stabilnie znacnzie zimniej, widać jak dekada 1801-1850 się wyróżnia na tle 1961-1990, obok października, stycznia i marca i jak się potem okaże grudnia, to jedyny taki przypadek. Od tej pory jednak 80 lat stania w miejscu. Dekada 1991-2000, którą lubie wyróżniać, wcale nie była aż takim odlotem jak mi się wydawało :!: , ale jednak schodkowy trend ochłodzenia listopadów między 1960 a 2000 widać xd Ogólnie jednak tutaj od 2000 doszło do drugiego gigantycznego przełomu, wyskok w górę naprawdę potężny, nie zdawałem sobie sprawy z jego potężnej siły. Pytanie czy będzie trwały, jak ten od 1920, czy jednak jak w przypadku stycznia, lutego, marca, lipca i sierpnia w pierwszej połowie XX wieku, po 20-30 latach odpuści.

Grudzień

No ten miesiąc jednak też względem XIX wieku się ocieplił. Tu warto zwrócić uwagę akurat np przed 1800 nie było cieplej, ale to już jest mega losowe xd Pierwszy krok w kierunku ocieplenia to jakiś 1890 rok, na czele z dekadą dobrze nam znaną 1910-1920, która była w normie 1991-2020, jednak już ciąg 1909-1916 był wyraźnie ponad nią... Potem drugi skok, już na trwałe do tego poziomu to 1940 - oprócz lat 60-tych, kiedy trafił się np grudzień 1969, to było już praktycznie tak samo do 2012 roku. Wyskok, który nastąpił w latach 2013-2020 może się okazać takim 1909-1916, który był zapowiedzią wyraźnego wyskoku na stałe za 30 lat, ale może być jednak też początkiem już teraz nowego trendu. Co możemy jeszcze zauwazyć w przypadku grudni - to, że te najcieplejsze są bardzo podbone na tle historii, dopiero od 2006 jest parę wyjątków, ale te najzimniejsze uległy potężnej zmianie po 1900 roku. O ile grudzień 2010 licząć od początku XX wieku był czwartym najzimiejszym :!: , o tyle w całej historii było jeszcze jakieś 20 zimniejszych. Nawet 1969, który się mega wybija na tle XX wieku, przed 1900 rokiem by nie robił takiego wrażenia. Także no jednak grudnie bardzo się też zmieniły, ale dawno, w przeciwieństwie do lutych, które przed takim 1970 rokiem nie wykazywały zbytnio ocieplenia

Dopiero teraz sobie uświadomiłem, że dopiero od maja opisy są obszerne, wcześniej bardzo zdawkowe :lol: Postaram się jeszcze coś dopisać od stycznia do kwietnia, ale już nie tej nocy... Dobranoc :zzz:

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 17 Maj 2023, 09:14   

Szczerze to zaskoczyła mnie względna stabilność lutego, miałem jakieś wrażenie, że w takim XIX wieku był to miesiąc znacznie bliższy styczniowi, o ile nie od niego chłodniejszy i w tym wypatrywałem nadziei na to, że ten miesiąc w dalszej perspektywie ma szanse powracać częściej do zimowych standardów xd

W marcu podobnie jak Ty jestem mocno zaskoczony stabilnością w latach 1970-2010, miałem wrażenie że to było dużo później, a do końca PRL-u to wręcz myślałem, że ten miesiąc miał znacznie więcej wspólnego z zimą (taką bez śmiechów-chichów tylko prawdziwą xD)

W kwietniu wybijaja się ostro to wiadomo 23-lecie, które pochłonęło akurat niemal całe nasze dotychczasowe życie xd Ale początki trendu to rzeczywiście bardziej początek lat 80-tych. Ciężki do zrozumienia dla mnie przypadek, może @kmroz w wolnej chwili kiedyś postarasz się zrobić taką analizę co mogło mieć wpływ na kształt tych wykresów w poszczególnych miesiacach :?: to by było coś :D

Maj to mam wrażenie, że na prawdę jeszcze nie pokazał czegoś mocniejszego. Podejrzewam, że jakaś bombowa seria stanie się faktem i przyniesie jakiś ref nawet może z 1K cieplejszy od poprzedzającego. Ale ciężko powiedzieć kiedy się to stanie, te wykresy pokazują że to może zając nawet wiele wiele lat, ale jak już walnie to ten miesiąc wjedzie na totalnie inny poziom xd

Czerwiec to rzeczywiście taka kolejka górska bez trendu xd Od 2015 mamy fajne podejście w górę, oby zaraz nie było wielkiego krzyku i spadku w dół do wody xd

W lipcu mimo wszystko ja widzę trochę podobieństwo do czerwca, czyli gwałtowny spadek po 1800 roku, potem takie trochę beztrendowe miotanie się w górę i w dół. Tylko przełom przyszedł wcześniej trochę niż w czerwcu. Różnica jest taka, że jednak ten lipiec był znacznie mocniej "pod tą kreską" niż czerwiec regularnie przekraczający "zerówkę", ale to też- tak jak pisaliście z FKP na shoutboxie, mogło wynikać z pseudoklatek i zawyżania tmaxów w jakieś lampowe dni w tych cieplejszych czerwcach.

Sierpień, podobnie jak lipiec pokazuje jakim gównem były wakacje w PRL-u. Myślę, że ten smog, nawet latem dużo jednak też dał, tym bardziej że wtedy chyba GŚ faktycznie był biegunem zimna i nawet te najcieplejsze lipce-sierpnie były po 2K chłodniejsze niż nawet w takim Płocku, który ma ogólnie bardzo podobne średnie do Katowic.

Wrzesień mnie zaskoczył mega zniżkowaniem w II połowie XX-go wieku. Myślę, że ten 2011 rok może być trochę takim przełomem jak w miesiącach wakacyjnych koniec PRL-u. Ale podobnie jak u majów, jest tu jeszcze potencjał na kolejne zwyżkowanie, takie już wznoszące ten miesiąc do średnich choćby klasyfikujących go pod termiczne "lato" xd

Październik rzeczywiście zaskakuje tą stabilnością swoich najcieplejszych przypadków. Brak 2003-2010 wśród najzimniejszych na tle historii rzeczywiście zaskakuje, poza tym bez jakis wielkich emocji- na pewno ma jeszcze przed sobą duzo ciekawego xd

Co do listopadów to byłem pewny, że ta dekada lat 90-tych była znacznie większym odlotem, a tak na prawdę to i tak byłaby jedną z cieplejszych aż do około 1900 roku, nawet w tej nieco cieplejszej drugiej połowie XIX wieku. Mocno się wyróżnił XX wiek dopiero i dopiero od niego patrząc to można mieć wrażenie, że listek rozwija się wolno, bo na tle 200-lecia to jednak zrobił wielką pracę.

Grudzień natomiast wszedł na wyższy level jeszcze później niż listopad, bo około 1920 roku (czy raczej 1916 xd). Od tej pory regularnie się ociepla, choć ma też swoje dołki dające potencjał na czasy euforii xd

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 17 Maj 2023, 09:23   

jorguś, nie no maj akurat zaliczył wyraźny skok między ref 1961-1990 a 1981-2010 xd Co do reszty no to zgoda, z lipcem i czerwcem faktycznie jest dość podobnie, z tą różnicą, że ten "stabilny poziom" lipców to jakieś -1/-2K względem 81-10, a "stabilny poziom" czerwców to norma 81-10 :p

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 17 Maj 2023, 09:37   

Ciekawe jak prezentowało się to podczas Optimum Klimatycznego xd Obstawiam, że wtedy maj-czerwiec i podobnie sierpień-wrzesień mogły się mocno wybijać nawet ponad 1991-2010, zaś zimy i lipce bardziej wokół 1981-2010

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Maj 2023, 21:19   

Super opracowanie :!: Spróbuję odnieść się do jego fragmentów po kolei:

Styczeń - tu widać to lekkie zniżkowanie w latach PRL, ale w oczy rzuca się również to, o czym wspominasz, że klimat nie ocieplał się liniowo i w tym miesiącu nawet grubo ponad 100 lat temu nie różnił się znacząco od klimatu mierzonego normą, która jeszcze w okresie w którym przychodziliśmy na świat, była tą najbardziej aktualną. Brakuje takich ekstremalnych sztuk typu 1963 czy 1987 (2006 i 2010 to już nie ta liga niestety, chociaż zestawienie białostockiego stycznia 2010 ze styczniem 1987 np. z centralnej Polski, nie przyniosłoby wstydu 2010). Czas to zmienić :)

Luty - wyraźnie widać nagromadzenie patolskich lutych na przełomie tysiącleci, ale ogólnie widać niestety ogólnie niekorzystny trend - dobrze, że wykres nie obejmuje lat po 2019. Generalnie miesiąc lubił szaleć i przynosić dużą rozpiętość temperatur. Jak słusznie zauważyłeś, niektóre krótsze okresy potrafiły się ładnie wyróżnić - widać to ocieplenie w latach 70 i szkoda, że tych kilka wspaniałych sztuk w latach 2003-2012 nie zapisało się tak wyraźnie.

Marzec - tu wyraźnie widać jaką patologią wobec ogólnego trendu były lata tak 1941-1970, skoro marce tamtych czasów cofnęły się tak naprawdę do klimatu połowy XIX wieku. Widać mocne zahamowanie od roku 1987 do końca wieku, mimo że po drodze wystąpiły dwa ekstremalnie ciepłe marce 1989 i 1990.

Kwiecień - ciekawe jak by to wyglądało teraz, tyle się zmieniło od 2019 roku ;) Na wykresie widać Globcia pędzącego w górę jak lilie FKP w Lipusiu. Zastanawiam się co brał nasz klimat na przełomie lat 70 i 80, ale nie wyszło mu to na dobre. To rzeczywiście wygląda na ciągnięcie epoki lodowej do 1982 roku, chociaż trzeba wyróżnić lata po II wojnie światowej. To zwyżkowanie 100 lat temu wynika głównie z obecności blisko siebie dwóch kwietniów, które do dziś zajmują miejsca w pierwszej piątce.

Maj - widocznym jest, że wbrew pozorom ten miesiąc ocieplił się całkiem wyraźnie, choć duża w tym zasługa regionalności wielu majów - taki wykres dla województwa podlaskiego, małopolskiego czy zachodniopomorskiego znacznie odbiegałby od tego dla całej Polski - patrząc na to, jakie różnice ujawniły się w niektórych majach. Gdyby linię 11-letnich średnich przeciągnąć do dzisiejszego stanu, widzielibyśmy mocne wyhamowanie Globcia; bylibyśmy pewnie na takim poziomie, jak gdzieś w maju 1995. Dokładnie widoczne jest to, że maj traktował wszystkie epoki w miarę sprawiedliwie - tak jak kiedyś zdarzały się maje ciepłe, tak i my co kilka lat :-> dostajemy chłodny.

Czerwiec - przełomowość 2015-2016 roku widać, ale i bez tego z wykresu wynika, że miesiąc porządnie się bujnął i idzie mocno w górę - teraz to już chyba wręcz pionowo :roll: Musimy jednak "podziękować" latom 70 i 80, kiedy czerwiec mocno się stoczył, a jego niedyspozycja trwała dłużej niż zła forma lipców.

Lipiec - dla mnie to też szok... Ten współczesny intensywny Globcio jest w dużej mierze pokłosiem tego, że do 1993 roku Globcio w tym miesiącu w zasadzie nie istniał i nie udało się wznieść ponad pułap wyznaczony przez lipce w latach okołowojennych. Utwierdzam si w przekonaniu, że lipiec 1994 musiał robić na ludziach wrażenie niemniejsze niż na nas zrobił czerwiec 2019. A może i większe.

Sierpień - podobnie, choć to wszystko idzie bardziej stopniowo. Prawdopodobnie sporą różnicę zrobiłby taki wykres dla niektórych regionów południowych, gdzie już w latach 2000-2003 wystąpiło silne "bujnięcie", takie trochę 2015-2022 na miarę tamtych czasów.

Wrzesień - rzeczywiście Globcio długo siedział cicho. Po dodaniu wrześniów 2021 i 2022, teraz bylibyśmy na tym wykresie w podobnym miejscu, co wskazuje na to, że tak naprawdę jeszcze nie weszliśmy na poziom takiego ciepła, jakiego wcześniej w tym miesiącu w podobnej skali się nie doświadczało.

Październik - bardzo łagodnie ten Globcio podąża, ale duże wrażenie zrobiła na mnie dość słaba pozycja październików 2003 i 2010 na tle historii. Wygląda na to, że ocieplenie października w latach 60 i na przełomie tysiącleci reprezentują podobny poziom, poszły na remis.

Listopad - lata 90-te to najpóźniejszy tak duży zjazd jednego miesiąca, jaki widzimy na wykresach. Żaden inny miesiąc w tak bliskich nam czasach nie zszedł na taki poziom. Późniejsze ocieplenie wygląda niestety nieubłaganie, ale nie tyle poprzez nagromadzenie listopadów niezwykle ciepłych, co przez niemal koniec chłodnych :( Takie mamy czasy, że łatwiej jest mi sobie wyobrazić kwiecień czy maj 1980 niż listopad, w którym już żyłem i pierwszy raz w życiu porządnie się rozchorowałem.

Grudzień - gdyby zrobić taki wykres tylko dla III dekady, wyglądałoby to jak katastrofa klimatyczna. Bo tak jest ;) Dużą satysfakcję sprawia jednak widok tych nisko zawieszonych kreseczek już w XXI wieku i fakt, że do okolic 2010 roku Globcia w tym miesiącu prawie nie było widać (chociaż nie, ile stopni było w Wigilię 2010 w Nowym Sączu :?: - sorry, musiałem xD ). Później niestety coś się popsuło i pozostaje trzymać kciuki za to, że to lekkie wyhamowanie w latach 2021-2022 będzie postępowało i jeszcze nieraz zobaczymy pokryte śniegiem w świątecznej atmosferze miasta słynące z pięknych zim, jak Szczecin czy Gorzów Wielkopolski :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2023, 00:38   

Mi się udało ostatkiem sił zaczerpnąć bardziej kompleksowe dane ze strony pogodaiklimat dla głównej stacji od Warszawy (tj. Warszawa-Okęcie, kod: 12375). ;-) Ale naprawdę się zmachałem, w ostatnich miesiącach (przynajmniej listopad i grudzień, ewentualnie również wrzesień i październik) mogłem z tego zmęczenia się pomylić przy porządkowaniu lub przepisywaniu. :-(

Warszawa

Styczeń
2007: +3.7 C
2023: +3.4 C
1796, 1983: +3.2 C
1921, 1975: +2.6 C
2020: +2.5 C
1989, 1994: +2 C
1936: +1.9 C
1902, 1990: +1.8 C
1863, 1944, 2015: +1.4 C
1925: +1.3 C
1916: +1.2 C
1791, 1948, 2008, 2022: +1.1 C
1866, 1899, 2005: +0.9 C
2018: +0.8 C
1804, 1806: +0.7 C
1939: +0.6 C
1930: +0.5 C
1988: +0.4 C
1998: +0.3 C
1890, 1984: +0.2 C
1882, 1898, 1993: +0.1 C
1910: 0 C
1923, 1949, 1952, 1999: -0.1 C
1817, 1852, 1962: -0.2 C
1884, 1991: -0.3 C
2001, 2011: -0.5 C
1932: -0.6 C
1873, 2002: -0.7 C
1834, 1911: -0.8 C
1928, 1959, 2012: -0.9 C
1835, 1843: -1 C
1819, 1853, 1859, 1957, 1992: -1.1 C
1782, 1874, 1915, 1918, 1919, 1974: -1.2 C
1797, 1860, 1965, 2021: -1.3 C
1856, 1956, 1978, 2000: -1.4 C
1790, 1906, 1986: -1.5 C
1877, 1903: -1.6 C
1920, 1995, 2019: -1.7 C
1818, 1951, 1977: -1.9 C
1824, 1825, 1872, 1931, 1938: -2 C
1845: -2.1 C
1908, 1927: -2.2 C
1816, 1934, 1953: -2.3 C
1810, 1865, 1926: -2.4 C
1783, 1827, 1976: -2.5 C
1794, 1807, 1886, 1958, 2014: -2.6 C
1788, 1798, 1801, 1895, 1900, 2009: -2.7 C
1846, 1867, 1946, 1973: -2.8 C
1887, 2003: -2.9 C
1960, 2016: -3 C
1792, 1955, 1961: -3.1 C
1821, 1854, 1904, 1913: -3.2 C
1878, 1981: -3.3 C
1786, 1822: -3.4 C
1808, 2013: -3.5 C
1781, 1857, 1875, 1964, 1982, 2017: -3.6 C
1909: -3.7 C
1914, 1971: -3.8 C
1802, 1837, 1841, 1870, 1885: -3.9 C
1844, 1968: -4 C
1869, 1883: -4.1 C
1840, 1896, 1907: -4.2 C
1832, 1839: -4.3 C
1879, 1880, 1905, 1997: -4.4 C
1779, 1892: -4.5 C
1787, 1868: -4.6 C
1780, 1891, 1917: -4.7 C
1945: -4.8 C
1785, 1966, 1967: -4.9 C
1897, 1901: -5 C
1814, 1851, 2004: -5.1 C
1836, 1894: -5.2 C
1849, 1858: -5.3 C
1935: -5.4 C
1793: -5.5 C
1996: -5.8 C
1922: -5.9 C
1943: -6 C
1864, 1970: -6.1 C
1979, 1980: -6.2 C
1800, 1889: -6.3 C
1833, 1888, 1969: -6.4 C
1937: -6.6 C
1784, 1855, 1876: -6.7 C
1862, 1924, 1950: -6.8 C
1929: -6.9 C
1811: -7.1 C
1789, 1842, 1933: -7.3 C
1828, 1847, 1912, 1972: -7.4 C
1954: -7.7 C
1813, 1831, 1881, 1947: -7.8 C
2010: -8 C
1805: -8.1 C
1812, 1985, 2006: -8.3 C
1809: -8.4 C
1815: -8.5 C
1826: -8.6 C
1799: -8.7 C
1820: -8.9 C
1941: -9.2 C
1861, 1871: -9.3 C
1829: -9.4 C
1830: -10.1 C
1795, 1942: -10.9 C
1850: -11.6 C
1940: -12.1 C
1987: -12.3 C
1963: -12.4 C
1848, 1893: -13 C
1823: -13.2 C
1838: -13.4 C
1803: -16.9 C

Luty
1990: +4.7 C
1989, 2020: +4 C
1843, 2002, 2016: +3.6 C
1925, 2022: +3.4 C
1995, 2019: +3.2 C
1998, 2008: +3.1 C
1779: +2.7 C
1957: +2.6 C
2000: +2.5 C
1910: +2.3 C
1783, 1869, 1939: +2.2 C
1903, 1974: +2.1 C
1943: +2 C
2014: +1.8 C
1997: +1.7 C
1797, 1884: +1.6 C
1790, 1961: +1.5 C
1914, 2023: +1.4 C
1813, 1817, 1973: +1.3 C
1861, 1863, 1950: +1.2 C
2015: +1.1 C
1867: +1 C
1809, 1835: +0.9 C
1859, 1920, 1992: +0.8 C
1988: +0.6 C
1926, 1945: +0.4 C
1967: +0.3 C
1833, 1882, 1934: +0.2 C
1868, 1949, 1977: +0.1 C
1848, 1904, 1971, 2004: 0 C
1798, 1806, 1908, 1958: -0.1 C
1822, 1899, 1938: -0.2 C
1819, 1850, 1866, 1900, 1915: -0.3 C
1793, 1807, 1849, 1898, 1905, 2013: -0.4 C
1787, 1818, 1876, 1878, 1916: -0.5 C
1885, 1913, 1930, 1935, 1946, 1975, 2009: -0.6 C
1836, 1894, 1906, 1951, 1972: -0.7 C
1966, 1968, 2001, 2017: -0.8 C
1794, 1802, 1879, 1937, 1981, 1987: -0.9 C
1944: -1 C
1877, 2007: -1.1 C
1918: -1.2 C
1896, 1999: -1.3 C
1791, 1919, 1928: -1.4 C
1874, 1893, 1993: -1.5 C
1781, 1810, 1826, 1846, 1864, 1912, 1980: -1.6 C
1984: -1.7 C
1815, 1831, 1834, 1892, 1959: -1.8 C
1883, 2010: -1.9 C
1856, 1902, 1933, 1941, 1982: -2 C
1789, 1824: -2.1 C
1852, 1952: -2.2 C
1839, 1851, 2021: -2.3 C
1897, 1921, 1927: -2.4 C
1962: -2.5 C
1796, 1948, 1953, 1955, 1983, 1994: -2.6 C
1873: -2.7 C
1847, 1854: -2.8 C
1812, 1832, 1923: -2.9 C
1880, 2005: -3.1 C
1795, 1800, 1801, 1853, 1936, 2006, 2018: -3.2 C
1872, 1881, 1887, 1890, 1960: -3.3 C
1804, 1911, 1931: -3.4 C
1840, 1842: -3.5 C
1811, 1891: -3.6 C
1837, 1860: -3.7 C
1889, 1922, 2011: -3.8 C
1820: -3.9 C
1780, 1784: -4 C
1805: -4.1 C
1825, 1976, 1991: -4.2 C
1969: -4.3 C
1792, 1907: -4.4 C
1785, 1823, 1978: -4.5 C
1788: -4.7 C
1828, 1844, 1964: -4.8 C
1786, 1857, 2003: -4.9 C
1808: -5.3 C
1816, 1901: -5.4 C
1862: -5.5 C
1888, 1924, 1932, 1970, 1996: -5.6 C
1965: -5.7 C
1886: -5.8 C
1782, 1979: -5.9 C
1909: -6.1 C
1942: -6.2 C
1821, 2012: -6.3 C
1830, 1917: -6.5 C
1895: -6.7 C
1829, 1871, 1875: -7.2 C
1838: -7.3 C
1827: -7.4 C
1803: -8 C
1858, 1963: -8.1 C
1814, 1865: -8.7 C
1985: -9.2 C
1841: -9.5 C
1954, 1986: -9.6 C
1799: -10 C
1845: -10.3 C
1947: -10.8 C
1940: -11.2 C
1855, 1870: -11.4 C
1956: -12.2 C
1929: -13.9 C

Marzec
1836: +7.5 C
2007: +7.2 C
2014: +6.9 C
1990: +6.6 C
1921, 1938: +6.3 C
1882, 2017, 2019: +6.1 C
1903: +5.7 C
1989, 2015: +5.5 C
1927, 1977: +5.4 C
1961: +5.3 C
1780: +5.2 C
1912, 1913, 1920, 1967, 2020: +5 C
1846: +4.8 C
2012: +4.7 C
1779, 1793, 1802, 1936, 1974: +4.6 C
1934, 1999, 2002: +4.5 C
1794, 1975, 2023: +4.4 C
1894, 1959: +4.3 C
1822, 1896, 2016: +4.2 C
1943, 1983: +4 C
1801, 1914, 1973, 1981, 1991: +3.9 C
1848, 1890, 1945, 2008, 2010: +3.8 C
1859, 1861, 1897, 1972, 1994: +3.7 C
1864, 2022: +3.6 C
1982, 2004: +3.5 C
1798, 1818, 1916, 1992, 2000: +3.4 C
1873, 1876: +3.3 C
1863, 1978, 2021: +3.2 C
1862, 1911, 1950, 2011: +3.1 C
1922, 1923, 1930: +3 C
1933, 1948, 1968, 1995: +2.9 C
1791, 1910, 1937: +2.8 C
1790, 1811, 1827, 1957, 1997, 2009: +2.7 C
1918, 1953, 1966: +2.6 C
1872: +2.5 C
1819, 1871, 1905: +2.4 C
1781, 1946: +2.3 C
1885, 1893, 1898, 2001: +2.2 C
1884, 1891: +2.1 C
1828, 1906, 1954, 1985: +2 C
1817, 1868, 1899, 1919, 1926, 1986, 2003: +1.9 C
1835, 1902, 1960, 1998: +1.8 C
1782, 1842, 1979: +1.7 C
1787, 1866: +1.6 C
1826, 1908: +1.5 C
1783, 1941: +1.4 C
1795, 1815, 1824, 1939: +1.3 C
1812, 1841, 1851, 1869, 1878, 1901, 1925, 1935: +1.2 C
1792, 1833, 1984: +1.1 C
1988: +1 C
1909, 1993, 2018: +0.9 C
1797, 1847, 1854, 1892, 1904: +0.8 C
1806, 1830: +0.7 C
1838, 1874: +0.6 C
1810, 1816, 1944: +0.5 C
1784, 1786, 1857, 1965: +0.4 C
1880, 1907, 1947, 1951: +0.3 C
1834, 1843, 1855, 1970: +0.2 C
1803, 1823: +0.1 C
1805, 1813, 1831, 1832, 1971, 2005: 0 C
1895: -0.1 C
1877, 1928: -0.2 C
1820: -0.3 C
1788, 1887, 1949, 1980: -0.4 C
1881: -0.5 C
1837, 1849, 2006: -0.6 C
1807: -0.7 C
1915, 1931: -0.8 C
1900, 1955, 1976: -0.9 C
1924: -1 C
1814: -1.1 C
1852, 1858: -1.2 C
1844, 1860, 1879, 1940: -1.3 C
1870, 1956: -1.4 C
1850, 1865, 1929, 1962, 1996: -1.6 C
1963: -1.7 C
2013: -1.8 C
1856, 1888: -1.9 C
1829, 1932, 1969: -2 C
1867, 1987: -2.2 C
1875: -2.3 C
1809: -2.4 C
1804: -2.6 C
1889: -2.8 C
1883, 1958, 1964: -2.9 C
1799, 1840, 1917, 1952: -3 C
1821, 1839: -3.4 C
1853: -3.5 C
1800: -3.6 C
1796, 1886, 1942: -3.7 C
1825: -4 C
1789: -4.5 C
1785: -5.6 C
1808: -6.4 C
1845: -6.9 C

Kwiecień
2018: +13.7 C
1918: +13.6 C
1920: +12.8 C
2000: +12.4 C
2009: +11.3 C
1848: +11.2 C
1934, 2011: +11.1 C
1821, 1952: +10.8 C
1831, 2014, 2019: +10.6 C
1890, 1948, 1962: +10.5 C
1827, 1939: +10.4 C
1872: +10.3 C
1800, 1946: +10.1 C
1894, 1906: +10 C
1950, 1961, 1998, 1999: +9.9 C
1926, 1943, 1949, 1983, 2007, 2016: +9.7 C
1869, 1880: +9.6 C
1779, 1841, 1851, 1876, 1968, 2010, 2020: +9.5 C
1791, 1803, 1886, 1914, 1930, 2008: +9.4 C
1878, 1885, 2012: +9.3 C
1795, 1798, 1822, 1828, 1846, 1921, 2023: +9.2 C
1781, 1984, 1989, 1994, 2006: +9.1 C
1866, 1916, 1990, 1993, 2002, 2005: +9 C
1786, 1814, 1836, 1947, 1951, 1986: +8.9 C
1856, 1882, 1915, 1953: +8.8 C
1797, 1820, 1910, 2004: +8.7 C
1937, 1957: +8.6 C
1794, 1895, 1966, 2015: +8.5 C
1913, 1925, 1959, 1985: +8.4 C
1897: +8.3 C
1813, 1932, 1963, 1996: +8.2 C
1830, 1899, 1935: +8.1 C
1874, 2001: +8 C
1860, 1868, 1889, 1936, 1945, 1972, 1976, 2013: +7.9 C
1911, 1967, 1991, 1995: +7.8 C
1829, 1837, 1862, 1887, 1901, 1971, 2017: +7.7 C
1818, 1919, 1940: +7.6 C
1845, 1857, 1964: +7.5 C
1804, 1928: +7.4 C
1782, 1792, 1843, 1850, 1974, 1992, 2003: +7.3 C
1859, 1904, 1988, 2022: +7.2 C
1783, 1801, 1865, 1903, 1942, 1970, 1987, 2021: +7.1 C
1784, 1802, 1815, 1819, 1892, 1898, 1922, 1973, 1975: +7 C
1944, 1960: +6.9 C
1870, 1979: +6.8 C
1863, 1900, 1927, 1969: +6.7 C
1806, 1816, 1824, 1844, 1980: +6.6 C
1840, 1912, 1977, 1978: +6.4 C
1789, 1854, 1867, 1879, 1888: +6.3 C
1896, 1909, 1923, 1965: +6.2 C
1825, 1891, 1908: +6.1 C
1849: +6 C
1780, 1787, 1799, 1807, 1826, 1956, 1981: +5.9 C
1832, 1835, 1838, 1847, 1905, 1907: +5.8 C
1811, 1834, 1893, 1924: +5.7 C
1931, 1982: +5.6 C
1855: +5.5 C
1788, 1858, 1873, 1938, 1941: +5.4 C
1883: +5.3 C
1823, 1871, 1954: +5.2 C
1809, 1833, 1864, 1877, 1902, 1917, 1933: +5.1 C
1997: +5 C
1808, 1875: +4.9 C
1861: +4.8 C
1805, 1884, 1955: +4.7 C
1793: +4.6 C
1958: +4.5 C
1790, 1881: +4.4 C
1796: +4.2 C
1810, 1842: +4.1 C
1812, 1853: +3.7 C
1839: +3.6 C
1852: +3.3 C
1785: +3 C
1929: +2.9 C
1817: +2.6 C

Maj
1801: +18.7 C
2018: +18.3 C
1937: +18.2 C
1889: +17.9 C
1931: +17.8 C
1872: +17.6 C
2002: +17.5 C
1797, 1841: +16.8 C
1906: +16.7 C
1811, 1993: +16.5 C
1865, 1921: +16.4 C
1803: +16.2 C
1789, 1890, 1920, 1936, 1946: +16.1 C
1925, 1950, 2016: +16 C
1947: +15.9 C
1932, 1949: +15.8 C
1783, 1963, 2003, 2007, 2012: +15.7 C
1929, 1983: +15.6 C
1798, 1895, 1971: +15.5 C
1868, 1891, 1897, 1910, 1934, 2013: +15.4 C
1779, 1834, 1839, 1898, 1907, 1988, 2000: +15.3 C
1806, 1911, 1924, 1948, 1985: +15.2 C
1854, 1901, 1996: +15.1 C
1794, 1869, 1905, 1975: +15 C
1827, 1850, 1862, 1958: +14.9 C
1844, 1969: +14.8 C
1979, 1986, 2001: +14.7 C
1998, 2017: +14.6 C
1820, 1833, 1849, 1894, 1954: +14.5 C
1842, 1903, 1915, 1922, 1967, 1989, 2011, 2014: +14.4 C
1892, 1918: +14.3 C
1822, 1847, 1859, 1982, 2006, 2022: +14.2 C
1780, 1782, 1838, 1860, 1981: +14.1 C
1784, 1886, 1908, 1917, 1990: +14 C
1863, 1940: +13.9 C
1848, 2008: +13.8 C
1781, 1807, 1809, 1817, 1821, 1914, 1923, 1972, 1984, 1997, 2005, 2010: +13.7 C
1787, 1888, 1966, 1992, 2009, 2019: +13.6 C
1804, 1930: +13.5 C
1800, 1815, 1953, 2015: +13.4 C
1808, 1825, 1852, 1858, 1959, 1964: +13.3 C
1881, 1882, 1926, 1942, 1960: +13.2 C
1896: +13.1 C
1795, 1870, 1875, 1899, 1916, 1943, 1944, 1945, 1973: +13 C
1788, 1835, 1913, 1938, 2021: +12.9 C
1823, 1853, 1893: +12.8 C
1796, 1812, 1813, 1819, 1837, 1956, 1977: +12.7 C
1793, 1826, 1855, 1887, 1939, 1970, 1995, 1999: +12.6 C
1816, 1818, 1900, 1951: +12.5 C
1830, 1831, 1856, 1878, 1879, 1994: +12.4 C
1802, 1805, 1829, 1883, 1912: +12.3 C
1845, 1884, 1976, 1978: +12.2 C
1790, 1961, 1987: +12.1 C
1828, 1933, 1968, 2004, 2020: +12 C
1857: +11.9 C
1928, 1952: +11.8 C
1880, 1885: +11.6 C
1791, 1810, 1904: +11.5 C
1955: +11.4 C
1792, 1799, 1919, 1974: +11.3 C
1846, 1877, 1909, 1935: +11.2 C
1824: +11.1 C
1866, 1957, 1962: +11 C
1785: +10.9 C
1840, 1902, 1991: +10.8 C
1867: +10.7 C
1851, 1861, 1873, 1941: +10.6 C
1786, 1927: +10.5 C
1832, 1843: +10.4 C
1814: +10.2 C
1836, 1965: +10.1 C
1980: +9.9 C
1871: +9.2 C
1876: +9.1 C
1874: +9 C
1864: +7.9 C

Czerwiec
2019: +23 C
1811: +22.7 C
1866, 1917, 2021: +20.5 C
1875: +20.2 C
1889, 1964: +20 C
1827, 1861, 1940, 1979: +19.8 C
1910, 2018, 2022: +19.7 C
1848, 1896, 1905, 2016: +19.5 C
1783: +19.4 C
1930: +19.3 C
1954: +19.2 C
1915, 1939, 1947, 2020: +19.1 C
1935, 2007, 2011: +19 C
1937, 2008: +18.9 C
1797, 1855, 1897, 1953: +18.8 C
1850, 1868: +18.7 C
1781, 1901, 2013: +18.6 C
1852, 1885, 1895, 1912, 2017: +18.5 C
1819, 1877, 1968: +18.4 C
1839, 1853, 1858, 1992, 2006: +18.3 C
1835, 1876: +18.2 C
1787, 1833, 1845, 1951: +18.1 C
1823, 1859, 1893, 1999, 2003: +18 C
1830, 1860, 1900, 1936, 1938, 1950, 1957: +17.9 C
1784, 1812, 1879, 1892, 1946, 2000, 2010: +17.8 C
1856, 1864, 1883, 1961, 1998, 2015: +17.7 C
1841, 1863, 1922, 1924, 1966, 2002: +17.6 C
1788, 1794, 1795, 1908, 1977: +17.5 C
1808, 1836, 1873, 1956, 1960: +17.4 C
1798, 1815, 1817, 1872, 1903, 1941, 1995, 2012: +17.3 C
1782, 1793, 1796, 1834, 1857, 1880, 1934, 1970: +17.2 C
1816, 1826, 1963, 1969, 1972, 1990: +17.1 C
1843, 1862, 1874, 1898, 1914, 1931, 1981, 1983: +17 C
1988: +16.9 C
1828, 1878, 1909, 1959, 1986: +16.8 C
1825: +16.7 C
1780, 1807, 1838, 1943, 1967, 1996, 1997: +16.6 C
1829, 1906, 1927, 1945, 1948, 1975: +16.5 C
1822, 1888, 1902, 1911, 1919, 1921, 1926, 1973, 2014: +16.4 C
1789, 1837, 1891, 1907: +16.3 C
1792, 1846, 1886, 1942, 1944, 1965, 2009: +16.2 C
1809, 1849, 1971: +16.1 C
1840, 1847, 1881, 1955, 2005: +16 C
1779, 1786, 1790, 1842, 1904, 1916, 1920: +15.9 C
1802, 1803, 1851, 1854, 1871, 1884, 1949, 1952, 1982, 1987, 1994, 2004: +15.8 C
1813, 1814, 1867, 1932, 1989: +15.7 C
1824, 1831, 1844, 1870, 1890, 1980, 1993: +15.6 C
1805, 1882, 1913, 1958, 1978, 1991: +15.5 C
1804, 1933: +15.4 C
1894: +15.3 C
1929, 1976, 2001: +15.2 C
1801: +15.1 C
1818, 1899: +15 C
1799, 1800, 1806, 1820, 1832, 1869, 1887: +14.9 C
1791, 1962, 1985: +14.8 C
1974: +14.7 C
1785, 1925, 1928: +14.6 C
1984: +14.4 C
1918: +14.3 C
1821, 1865: +13.5 C
1810: +13.1 C
1923: +13 C

Lipiec
2006: +23.5 C
1811: +22.8 C
1994: +22 C
2010, 2021: +21.9 C
1834: +21.8 C
2018: +21.5 C
1826, 1865, 1932, 2014: +21.4 C
1789: +21.2 C
1920, 2002, 2012: +21.1 C
1939, 1959: +21 C
1839, 1861, 1896, 1936, 1963, 1972, 1999, 2001: +20.7 C
1788, 1894, 1946, 2005: +20.5 C
1814, 1859, 1868, 1914: +20.4 C
1845, 1895, 1901, 1953: +20.3 C
1801, 1874, 1921, 1944, 1947, 2003, 2015: +20.2 C
1822, 1882, 1900, 1941, 1992, 1995: +20.1 C
1927, 2013, 2016: +20 C
1797, 1802, 1808, 1858, 1880, 2009: +19.9 C
1807, 1846, 1873, 1887: +19.8 C
1782, 1835, 1854, 1933, 1967: +19.7 C
1893, 1906, 1912, 1926, 1975, 2022: +19.6 C
1781, 1803, 1938: +19.5 C
1828, 1871, 1884, 1983, 1988, 2008: +19.4 C
1798, 1885, 1928, 1952, 2019, 2020: +19.3 C
1783, 1804, 1823, 1899, 1908, 1955, 1982: +19.2 C
1784, 1794, 1852, 1870, 1872, 1991: +19.1 C
1855, 1891, 1931, 1937, 1940, 1969: +19 C
1793, 1848, 1875, 1883, 1890, 1966, 2017: +18.9 C
1780, 1812, 1813, 1850, 1853, 1881, 1897, 1904, 1925, 1957, 1971, 1976, 2007: +18.8 C
1792, 1905, 1915, 1922, 1923, 1949, 1964, 1989: +18.7 C
1819, 1827, 1831, 1840, 1876, 1877, 1918, 1945, 1951: +18.6 C
1818, 1843, 1869, 1911, 1916, 1958: +18.5 C
1809, 1810, 1917: +18.4 C
1829, 1889, 1929: +18.3 C
1796, 1841, 1857, 1934, 1943, 1973: +18.2 C
1862, 1903, 2011: +18.1 C
1892, 1930, 1942, 1981: +18 C
1886, 1948, 1987, 1997, 2004: +17.9 C
1817, 1986: +17.8 C
1787, 1805, 1998: +17.7 C
1791, 1825, 1851: +17.6 C
1838, 1860, 1924: +17.5 C
1909, 1910, 1956: +17.4 C
1779, 1806, 1824, 1830, 1833, 1954, 1970, 1985: +17.3 C
1816, 1867: +17.2 C
1935: +17.1 C
1847, 1856, 1919, 1968, 1990: +17 C
1863, 1866, 1907, 1913, 1960: +16.9 C
1836, 1837, 1993: +16.8 C
1849, 1888: +16.7 C
1879, 1980, 2000: +16.6 C
1950, 1965: +16.5 C
1842, 1864: +16.4 C
1799, 1821, 1977: +16.3 C
1790, 1820, 1961, 1962, 1978: +16.2 C
1785, 1878, 1902, 1996: +16.1 C
1795, 1815: +16 C
1786, 1898: +15.9 C
1974: +15.8 C
1984: +15.7 C
1800, 1844: +15.3 C
1979: +15 C
1832: +14.1 C

Sierpień
1807: +24.2 C
2015: +23 C
1781, 2022: +22 C
1784, 1939: +21.7 C
1992: +21.5 C
1846: +21.4 C
2019: +21.2 C
2018: +21.1 C
1808, 1890: +20.9 C
1834: +20.8 C
1892, 2002, 2020: +20.7 C
1944: +20.6 C
1942: +20.5 C
1842, 1951: +20.4 C
1811, 1859: +20.3 C
1938: +20 C
1917: +19.9 C
1802, 1823, 1868, 2010: +19.8 C
2013, 2017: +19.7 C
1803, 1826: +19.6 C
1943, 1971: +19.5 C
1783, 1843, 1847, 1911: +19.4 C
1897, 1921, 1955, 1963, 1982, 2001: +19.3 C
1789, 1820, 1841, 1932, 1937: +19.2 C
1809, 1819, 1997, 2012: +19.1 C
1952, 2004, 2007: +19 C
1837, 1850, 1975, 2011, 2016: +18.9 C
1858, 1875, 1959: +18.8 C
1779, 1806, 1873, 2003, 2008: +18.7 C
1796, 1863, 1929, 1995, 1996, 2009: +18.6 C
1830, 1898, 1983: +18.5 C
1791, 1798, 1817, 1857, 1905, 1934: +18.4 C
1797, 1852, 1878, 1900, 1901, 1927, 1968, 1994: +18.3 C
1876, 1877, 1886, 1895, 1950, 1991, 2014: +18.2 C
1812, 1814, 1920, 1945, 1946, 1974, 2000: +18.1 C
1861, 1984, 1985: +18 C
1824, 1839, 1989, 1999, 2006: +17.9 C
1862, 1880, 1948, 1973: +17.8 C
1825, 1855, 1909, 1954, 1990, 2005: +17.7 C
1851, 1871: +17.6 C
1782, 1854, 1860, 1914, 1935: +17.5 C
1815, 1867, 1879, 1893, 1896, 1931, 1966, 1967, 1988: +17.4 C
1793, 1848, 1853, 1869, 1894, 1904, 1947, 1969, 1970, 1986: +17.3 C
1831, 1870, 1925, 1953, 1958, 2021: +17.2 C
1780, 1813, 1832, 1845, 1922, 1941: +17.1 C
1827, 1874, 1906, 1918, 1933, 1972: +17 C
1804, 1822, 1829, 1888, 1891, 1924: +16.9 C
1788, 1792, 1800, 1805, 1810, 1882, 1889, 1949, 1979: +16.8 C
1872, 1883, 1910, 1915, 1930: +16.7 C
1816, 1828, 1866, 1881, 1903, 1916, 1936, 1981, 1993: +16.6 C
1840, 1865, 1884, 1899, 1912, 1913, 1960, 1962: +16.5 C
1928, 1964, 1980, 1998: +16.4 C
1787, 1887: +16.3 C
1799, 1957, 1961: +16.2 C
1818, 1902, 1907, 1908, 1977: +16.1 C
1801, 1836, 1849: +16 C
1785, 1844, 1919, 1978: +15.9 C
1821, 1856, 1923, 1940, 1976: +15.8 C
1835, 1926, 1965: +15.7 C
1795: +15.6 C
1790, 1956: +15.5 C
1838: +15.4 C
1864, 1987: +15.2 C
1786, 1794: +15.1 C
1885: +14.9 C
1833: +13.4 C

Wrzesień
1806: +16.9 C
1824, 1942: +16.8 C
1892: +16.6 C
1866: +16.5 C
1919, 1967, 2016: +16.4 C
1781, 1788, 1789, 2006, 2018: +16.1 C
1839, 1932: +16 C
1947, 2005: +15.9 C
1999: +15.8 C
1838, 1874, 2020: +15.7 C
1934, 1937, 1975: +15.6 C
1951, 2009, 2015: +15.5 C
1783, 1798, 1808, 1909: +15.4 C
1878, 1949: +15.3 C
1784, 1804, 1805, 1886: +15.2 C
1868, 1879, 1882, 1982, 2011, 2014: +15.1 C
1829, 1863, 1884, 1924, 1948: +14.9 C
2012: +14.8 C
1840, 1911, 1943, 1963, 2019: +14.7 C
1779, 1819, 1841, 1872, 1887, 1895, 1917, 1955, 1983: +14.6 C
1954, 1965, 1994: +14.5 C
1991: +14.4 C
1801, 1834, 1880, 1918, 1927, 1944, 1946, 1989: +14.3 C
1821, 1846, 1860, 1903, 1923: +14.2 C
1825, 1939, 2017: +14.1 C
1785, 1827, 1844, 1862, 1869, 1891, 1900, 1935, 1938, 1961, 1981: +14 C
1796, 1810, 1823, 1835, 1836, 1920, 1968, 2021: +13.9 C
1833, 1852, 1945, 1969, 2003: +13.8 C
1809, 1842, 1858, 1883, 1899, 1926, 1929, 1979, 2002: +13.7 C
1792, 1826, 1905, 1928, 1950, 1953, 1988: +13.6 C
1857, 1901, 1913, 1974, 2004: +13.5 C
1896, 1964, 1995: +13.4 C
1782, 1807, 1890, 1921, 1984, 2007: +13.3 C
1820, 1885, 1888, 1930, 1998: +13.2 C
1818, 1830, 1851, 1897, 1933, 1976: +13.1 C
1780, 1816, 1853, 1873, 1898, 1910, 1997: +13 C
1813, 1817, 1861, 1864, 1876, 1907, 1940: +12.9 C
1811, 1856, 1865, 1936, 1958, 1973, 1987, 2008: +12.8 C
1828, 1867, 1893, 1906, 1916: +12.7 C
1790, 1980, 1992, 2022: +12.6 C
1822, 1848, 1875, 1966: +12.5 C
1791, 1795, 1831, 1837, 2010, 2013: +12.4 C
1956: +12.3 C
1845, 1902, 1915, 1962, 1970, 1985: +12.2 C
1802, 1803, 1849, 1854, 1881, 1914, 1925, 2001: +12.1 C
1843, 1870, 1871, 1904, 1908, 1993, 2000: +12 C
1847, 1960: +11.9 C
1855, 1859, 1922, 1952, 1957, 1972: +11.8 C
1850, 1959: +11.7 C
1812: +11.6 C
1786, 1941: +11.5 C
1815: +11.3 C
1793, 1799, 1977, 1986: +11.2 C
1787, 1800, 1971, 1978, 1990: +11.1 C
1832, 1931: +11 C
1814: +10.9 C
1889: +10.8 C
1996: +10.6 C
1894: +10.5 C
1877: +10.3 C
1794: +10.2 C
1912: +9.9 C
1797: +9.3 C

Październik
1907: +13 C
2000: +11.6 C
1896: +11.4 C
1846, 1967: +11.3 C
1841, 2019, 2022: +11.2 C
1909: +11.1 C
1966: +11 C
1836, 1929, 2001: +10.9 C
2020: +10.8 C
1789, 1872, 2006: +10.7 C
1893: +10.5 C
1851, 2013, 2018: +10.4 C
1855, 1857, 1918, 1923, 1984, 1989: +10.3 C
1812, 1934, 1961: +10.2 C
2008: +10.1 C
1891, 2004, 2017: +10 C
1995: +9.9 C
1802, 1858, 1863, 1878, 1935, 1942, 2014: +9.8 C
1811, 1826, 1938: +9.7 C
1822, 1889, 1901, 1917, 1921, 1958, 2021: +9.6 C
1823: +9.5 C
1780, 1795, 1831, 1848, 1874, 2005: +9.4 C
1779, 1932, 1943, 1953: +9.3 C
1862, 1937, 1996: +9.2 C
1827, 1930, 1990: +9.1 C
1949, 1977: +9 C
1797: +8.9 C
1793, 1853, 1854, 1900, 1944, 1981: +8.8 C
1856, 1868, 1960, 1982, 1983: +8.7 C
1924, 1928, 1933, 1957: +8.6 C
1808, 1844, 1859, 1873, 1978, 1987, 2011: +8.5 C
1783, 1807, 1927, 1980: +8.4 C
1787, 1824, 1839, 1885, 1911, 1954, 1955, 1963, 1971, 1999, 2007: +8.3 C
1867, 1913, 1945, 1948, 1968, 1969, 2012: +8.2 C
1883, 1895, 1899, 1956: +8.1 C
1806, 1820, 1962, 1975, 1985, 1986: +8 C
1876: +7.9 C
1815, 1825, 1837, 1991, 1993, 1998: +7.8 C
1800, 1801, 1832, 1845, 1865, 1903, 1906, 1988, 2016: +7.7 C
1835, 1843, 1861, 1892, 1894, 1904, 1964, 1970: +7.6 C
1794, 1804, 1821, 1828, 1888, 1950, 2015: +7.5 C
1819, 1910: +7.4 C
1849, 1850, 1919: +7.3 C
1834, 1897, 1952, 1959, 2002: +7.2 C
1791, 1796, 1830, 1879, 1916, 1926, 1965: +7.1 C
1869, 1870, 1925: +7 C
1788, 1886, 1976, 2009: +6.9 C
1799, 1852, 1884, 1908, 1914, 1931, 1939: +6.8 C
1974: +6.7 C
1816, 1818, 1951: +6.6 C
1782, 1847, 1864, 1890, 1902, 1915, 1994: +6.5 C
1833, 1882, 1898: +6.4 C
1947: +6.3 C
1798, 1803, 1814, 1877, 1880, 1940, 1941, 1973: +6.2 C
1784, 1809, 1838, 1972, 1979, 1997, 2010: +6.1 C
1781, 1887: +6 C
1785, 1790, 1860: +5.9 C
1810: +5.8 C
1840, 1842, 1992: +5.7 C
1866: +5.6 C
1792: +5.5 C
1813, 2003: +5.4 C
1829, 1912, 1920, 1936: +5.2 C
1905: +5.1 C
1922: +4.9 C
1946: +4.8 C
1875: +4.6 C
1786: +4.5 C
1881: +4.4 C
1871: +3.8 C
1817: +3.5 C
1805: +1.8 C

Listopad
1926: +7.6 C
1872: +6.4 C
1928, 1963, 2019: +6.3 C
1996: +6 C
2000, 2006, 2010: +5.9 C
1906, 1951, 2012, 2020: +5.8 C
1938: +5.7 C
1934, 2009, 2013: +5.6 C
1913: +5.5 C
1969: +5.4 C
1899, 2015, 2021: +5.3 C
1940, 1977, 2008: +5.2 C
1978, 1986: +5.1 C
1917, 1960: +5 C
1930, 2003, 2017: +4.9 C
1789, 1898, 2014: +4.8 C
1970: +4.7 C
1825, 1976, 1982: +4.6 C
1900, 1929, 1990: +4.5 C
1793, 1911, 1916, 1949, 2018: +4.4 C
1779, 1957, 2022: +4.3 C
1781, 1801, 1830, 1947, 1972: +4.2 C
1800, 1877, 1886, 1991, 2002: +4.1 C
1807, 1962, 1987: +4 C
1845: +3.9 C
1821, 1870, 1873, 1939, 1950, 1958: +3.8 C
1863, 1865, 1905, 1923, 1967, 1968, 2004: +3.7 C
1837, 1878, 1961, 1992, 1994: +3.6 C
1840: +3.5 C
1861, 1955, 1964, 1974, 1981: +3.4 C
1784, 1883, 1894, 2016: +3.3 C
1851, 1889, 1932, 1937, 2005: +3.2 C
1841, 1852, 1887, 1890, 1935: +3.1 C
1780, 1903, 1948, 2011: +3 C
1944, 1979: +2.9 C
1817, 1823, 1901, 1936, 1943, 1997: +2.8 C
1880, 1945: +2.7 C
1785, 1799, 1806, 1810, 1813, 1850, 1966: +2.6 C
1828, 1925, 1953: +2.5 C
1844, 2001: +2.4 C
1824, 1826, 1895, 1918, 1971: +2.3 C
1811, 1839, 1847, 1859, 1954: +2.2 C
1794, 1834, 1849, 1924, 1959, 1984: +2.1 C
1848, 1881, 1983: +2 C
1818, 1843, 1910, 1931, 1980: +1.9 C
1822, 1882, 1952, 2007: +1.8 C
1791, 1866, 1912, 1927: +1.7 C
1787, 1833, 1869, 1942, 1999: +1.6 C
1803, 1871, 1975: +1.5 C
1904, 1933, 1973, 1989: +1.4 C
1814, 1893, 1909: +1.3 C
1809, 1816: +1.2 C
1783, 1797, 1891: +1.1 C
1897, 1907, 1915: +1 C
1788, 1790, 1792, 1819, 1892: +0.9 C
1831, 1888, 1914, 1922, 1946: +0.8 C
1985: +0.7 C
1796, 1855, 1857, 1860, 1868: +0.6 C
1782, 1808, 1815, 1884: +0.5 C
1838, 1885: +0.4 C
1920: +0.3 C
1795, 1867: +0.2 C
1798, 1853, 1874, 1879, 1988: +0.1 C
1812, 1820, 1846, 1854, 1995: -0.2 C
1802, 1864, 1896: -0.3 C
1827: -0.4 C
1832, 1836, 1862, 1875, 1956: -0.6 C
1908: -1 C
1965: -1.1 C
1921: -1.2 C
1842, 1902: -1.3 C
1856: -1.6 C
1941, 1998: -1.8 C
1876: -2.2 C
1804: -2.3 C
1786: -2.5 C
1805, 1835, 1858: -2.6 C
1993: -2.7 C
1829: -3 C
1919: -3.1 C

Grudzień
2015: +4.8 C
2006: +3.9 C
2019: +3.3 C
1971: +3.1 C
1825: +3 C
1960: +2.9 C
1954: +2.7 C
2011: +2.6 C
1949, 2017: +2.5 C
1806, 1914, 2013: +2.4 C
1843, 1974: +2.3 C
1898: +2.1 C
1841, 1852, 1912, 1951, 1993: +2 C
1779, 1910, 2020: +1.9 C
1790, 1833, 1913, 2004: +1.8 C
1929: +1.7 C
1842, 1985, 2018: +1.6 C
1884: +1.5 C
1789, 1809, 1979, 2000: +1.4 C
1824, 1857, 2008, 2016: +1.3 C
1942, 1958: +1.2 C
1868, 1982, 1989: +1.1 C
1827, 1901: +1 C
1900, 1915, 1947, 1988, 2003: +0.9 C
1795, 1873, 1922, 1936, 1975, 1987, 2014: +0.8 C
1909, 1955, 1970: +0.7 C
1916, 1994, 1999: +0.6 C
1911, 2022: +0.5 C
1950: +0.4 C
1848, 1904, 1932: +0.3 C
1787, 1891, 1893, 1965, 2007: +0.2 C
1807, 1886, 1935: +0.1 C
1811, 1821, 1830: 0 C
1854, 1941, 1966, 1997: -0.1 C
1810: -0.2 C
1784, 1845, 1850, 1956, 1964, 1986, 1990, 2005: -0.3 C
1791, 1851, 1863, 1865, 1880, 1972: -0.4 C
1797, 1801, 1813, 1814, 1834, 1872, 1905, 1931: -0.5 C
1836, 1934: -0.6 C
1856, 1948, 1980, 1992: -0.7 C
1826, 1883, 1973, 1977, 1983: -0.8 C
1802, 1805, 1869, 1894, 1953: -0.9 C
2009, 2021: -1 C
1918, 1925: -1.1 C
1943, 1976: -1.2 C
1800, 1866, 1945, 1957, 1959, 1967, 1984: -1.3 C
1881: -1.4 C
1793, 1888, 1952, 1991: -1.5 C
1874, 1923: -1.6 C
1792, 1878, 1897, 1926, 1937, 1944: -1.7 C
1861, 1903, 1919, 1924: -1.8 C
1823: -1.9 C
1786: -2 C
1885: -2.1 C
1828, 1877, 1882, 1887, 1917: -2.2 C
1817: -2.3 C
1831, 1928: -2.4 C
1896, 1998: -2.5 C
1782, 1838, 1920, 1921: -2.6 C
1930: -2.8 C
1796, 1907, 1939: -3 C
1781, 1816, 2012: -3.1 C
1858, 1892, 1908: -3.3 C
1847, 1895, 1961: -3.4 C
1889: -3.5 C
1981: -3.6 C
1946: -3.9 C
1818, 1899: -4 C
1780, 1783, 1906, 1968, 1978: -4.1 C
1846, 1860, 2001: -4.2 C
1859: -4.3 C
1938: -4.4 C
1962: -4.5 C
1785, 1822, 1832, 1940: -4.6 C
1803: -4.8 C
1837: -4.9 C
1876, 1963: -5.2 C
1853, 1995: -5.3 C
1835, 1996: -5.4 C
2010: -5.5 C
1839: -5.6 C
1871, 1902: -5.7 C
1927: -5.8 C
1844: -6.2 C
1794, 1849, 1864, 1875: -6.3 C
1808: -6.4 C
1933: -6.5 C
2002: -6.6 C
1815, 1862: -6.8 C
1890: -7.1 C
1867: -7.2 C
1804: -7.3 C
1820: -7.4 C
1870: -7.9 C
1798: -8 C
1879: -8.4 C
1969: -8.5 C
1799: -8.6 C
1840: -8.9 C
1819, 1855: -9.3 C
1812: -10.5 C
1829: -12.3 C
1788: -14.3 C

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Maj 2023, 12:05   

Bartek617, szanuje, że Ci się chciało :p

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2023, 12:12   

Miło mi to słyszeć, dziękuję. ;-) ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Maj 2023, 12:43   

Bartek617 napisał/a:
Wrzesień
1806: +16.9 C
1824, 1942: +16.8 C
1892: +16.6 C
1866: +16.5 C
1919, 1967, 2016: +16.4 C
1781, 1788, 1789, 2006, 2018: +16.1 C
1839, 1932: +16 C
1947, 2005: +15.9 C

Uuu, nie ma Globcia.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 18 Maj 2023, 12:45   

FKP, i mówimy tu o Srokęciu, jakby zrobił dla jakiegoś Legionowa czy Torunia, to dopiero by aglobciowo było :)

Odpowiedz do tematu