Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 179 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7601 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 12:19
Może i lekko prowokacyjnie (Kmroz where are You? ), ale jak dla mnie to chyba już lepsza była zima 2015/16 niż 2022/23. No dobra, u mnie to mocno kontrowersyjne stwierdzenie, bo jednak ten styczeń 2016 też nie pokazał się z najlepszej strony, choć nadal bez porównania z tak okropnym przypadkiem jak choćby styczeń 2023. Ale np gdybym mieszkał w takim Egiertowie, to nie zastanawiałbym się nad wyborem ani przez sekundę. Grudzień i luty były spisane totalnie na straty, nie pozostawiały żadnych złudzeń, ale był chociaż ten styczeń, który tam na prawdę pozostawił po sobie wrażenie, że był zimą.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 232 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25043 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 13:58
PiotrNS napisał/a:
Przyzwoity grudzień z białym Sylwestrem (na Święta nie liczę, wystarczy mi przynajmniej aby miały mroźne noce i bezwzględny zakaz deszczu, choćby nie padało od całych miesięcy), bardzo chłodny styczeń (najlepiej 18-latek) i luty, w którym nikt nie będzie gadać, że luty to już przedwiośnie czy wiosna. Tak ma być.
Nie ma mojej zgody na to, zresztą szanse na to są iluzoryczne.
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36349 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 17:10
jorguś, już mi się nie chce reagować na te prowokacje xd Jeszcze gdyby rzeczywiście patolski listopad i grudzień do przesilenia zwiększały szansę białych świąt i fajnej zimy w styczniu i lutym, to MOŻE byłbym w stanie coś takiego zrozumieć, ale obaj dobrze wiemy, że patolskość w listopadzie i grudniu tylko zwiększa szansę patolskości na dalszym etapie zimy
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36349 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 17:19
Na 2019 też. Wtedy patolskość od 2.11 była cały czas po prostu
W 2020 trwała patolskość w listopadzie i grudniu trwała dalej pół stycznia i zima przyszła na przysłowiowy podwieczorek, chociaż nie powiem, zdążyła trochę nadrobić. Ale to trochę tak, jakby się ożenić w wieku 45 lat i mieć dziecko w wieku 50 lat
Ja tam osobiście bym wolał, żeby zima spełniła mnie jak najszybciej, to potem z dużo większym luzem bym podchodził do dalszego etapu zimy. W 2021 i 2022 mało do tego brakowało, zadecydowały naprawdę pechowe szczegóły - właściwie oba te roczniki, gdyby im o JEDEN stopien ochłodzić 3 dekadę listka i grudzień, by miały już naprawdę dużo fajnego w tym okresie. W 2021 najbardziej newralgiczna była noc 26/27.11, w mniejszym stopniu też 10.12 i oczywiście 24.12. W 2022 by był naprawdę ładny śnieg zamiast ciapy w dniach 24-26.11 i od 3.12 też już by było na trwałe biało, a 6/7.12 by mój region został naprawdę solidnie zasypany.
Dlatego właśnie kocham wspomniany w moim podpisie okres ze stycznia 2013, bo jego ocieplenie nawet o 3 stopnie by za wiele nie zmieniło
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15925 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Wrzesień 2023, 21:34
Cytat:
. Nie żebym był zazdrosny o tamte klimaty, ale dobija mnie świadomość tego, że w ciągu ostatnich 13 lat nawet Gorzów Wielkopolski czy Szczecin miały w całości prawdziwie zimowe, białe Święta,
Grudzień 2010 należy do tych wyjątków, kiedy niziny na zachodzie Polski miały więcej śniegu na praktycznie każdym etapie niż nizinno-wyżynne czy nawet podgórskie południe Polski, a ocieplenia zwykle są mocniejsze w regionach w których leżało wcześniej mniej śniegu. W Czechach czy na Słowacji w wielu miejscach ten Grudzień w ogóle należał do stosunkowo łagodnych pod względem opadów stałych.
Cytat:
Czekam na to, jak w przyszłoroczną Wielkanoc będę cieszył się białą magią przy całodobowym mrozie, a w Wielkanoc 2025 będę opalał się przy 28 stopniach i pełnej lampie (lokalnie stuknie 30 i Wielkanoc 2000 zostanie w skali kraju przebita
Takie skrajności są niepotrzebne: od Wielkanocy trudno oczekiwać "cudownej" pogody (zmienne warunki atmosferyczne raczej lubią wówczas występować), ale temp. umiarkowane wbrew pozorom zdarzają się nie tak rzadko. Takie 10-15 C w pełni dnia oraz 5-10 C nocami i deszczyk powinny jednak jak dla mnie częściej występować.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 2 Wrzesień 2023, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15925 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Wrzesień 2023, 21:39
Cytat:
obaj dobrze wiemy, że patolskość w listopadzie i grudniu tylko zwiększa szansę patolskości na dalszym etapie zimy
W obecnych czasach co prawda nie ma bardzo dużo takich przykładów (choć w sumie sezony 2003/2004, 2004/2005, 2008/2009, lokalnie też 2005/2006 i 2009/2010 jeszcze mogłyby się w miarę łapać), ale w przeszłych latach zdarzały się takie sezony, w których początki wyglądały bardzo niepozornie, a w dalszych tygodniach zima rozpakowywała walizki.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum