Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Cud wigilijny
Autor Wiadomość
jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 12:19   

Może i lekko prowokacyjnie (Kmroz where are You? :twisted: ), ale jak dla mnie to chyba już lepsza była zima 2015/16 niż 2022/23. No dobra, u mnie to mocno kontrowersyjne stwierdzenie, bo jednak ten styczeń 2016 też nie pokazał się z najlepszej strony, choć nadal bez porównania z tak okropnym przypadkiem jak choćby styczeń 2023. Ale np gdybym mieszkał w takim Egiertowie, to nie zastanawiałbym się nad wyborem ani przez sekundę. Grudzień i luty były spisane totalnie na straty, nie pozostawiały żadnych złudzeń, ale był chociaż ten styczeń, który tam na prawdę pozostawił po sobie wrażenie, że był zimą.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 13:58   

PiotrNS napisał/a:
Przyzwoity grudzień z białym Sylwestrem (na Święta nie liczę, wystarczy mi przynajmniej aby miały mroźne noce i bezwzględny zakaz deszczu, choćby nie padało od całych miesięcy), bardzo chłodny styczeń (najlepiej 18-latek) i luty, w którym nikt nie będzie gadać, że luty to już przedwiośnie czy wiosna. Tak ma być.

Nie ma mojej zgody na to, zresztą szanse na to są iluzoryczne.

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 17:10   

jorguś, już mi się nie chce reagować na te prowokacje xd Jeszcze gdyby rzeczywiście patolski listopad i grudzień do przesilenia zwiększały szansę białych świąt i fajnej zimy w styczniu i lutym, to MOŻE byłbym w stanie coś takiego zrozumieć, ale obaj dobrze wiemy, że patolskość w listopadzie i grudniu tylko zwiększa szansę patolskości na dalszym etapie zimy :lol:

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

pawel 
Moderator
fan 1 stycznia 2023

Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 17:15   

kmroz napisał/a:
patolskość w listopadzie i grudniu tylko zwiększa szansę patolskości na dalszym etapie zimy :lol:

Potwierdzone na przykładzie 2000 r. :-D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Sierpień 2023, 17:19   

Na 2019 też. Wtedy patolskość od 2.11 była cały czas po prostu :zygacz: :help:

W 2020 trwała patolskość w listopadzie i grudniu trwała dalej pół stycznia i zima przyszła na przysłowiowy podwieczorek, chociaż nie powiem, zdążyła trochę nadrobić. Ale to trochę tak, jakby się ożenić w wieku 45 lat i mieć dziecko w wieku 50 lat :zygacz:

Ja tam osobiście bym wolał, żeby zima spełniła mnie jak najszybciej, to potem z dużo większym luzem bym podchodził do dalszego etapu zimy. W 2021 i 2022 mało do tego brakowało, zadecydowały naprawdę pechowe szczegóły - właściwie oba te roczniki, gdyby im o JEDEN stopien ochłodzić 3 dekadę listka i grudzień, by miały już naprawdę dużo fajnego w tym okresie. W 2021 najbardziej newralgiczna była noc 26/27.11, w mniejszym stopniu też 10.12 i oczywiście 24.12. W 2022 by był naprawdę ładny śnieg zamiast ciapy w dniach 24-26.11 i od 3.12 też już by było na trwałe biało, a 6/7.12 by mój region został naprawdę solidnie zasypany.

Dlatego właśnie kocham wspomniany w moim podpisie okres ze stycznia 2013, bo jego ocieplenie nawet o 3 stopnie by za wiele nie zmieniło :jupi:

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 1 Sierpień 2023, 17:51   

kmroz napisał/a:
obaj dobrze wiemy, że patolskość w listopadzie i grudniu tylko zwiększa szansę patolskości na dalszym etapie zimy

Nie ma takiej zależności, po prostu obecnie bord dominuje xd

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Wrzesień 2023, 21:34   

Cytat:
. Nie żebym był zazdrosny o tamte klimaty, ale dobija mnie świadomość tego, że w ciągu ostatnich 13 lat nawet Gorzów Wielkopolski czy Szczecin miały w całości prawdziwie zimowe, białe Święta,

Grudzień 2010 należy do tych wyjątków, kiedy niziny na zachodzie Polski miały więcej śniegu na praktycznie każdym etapie niż nizinno-wyżynne czy nawet podgórskie południe Polski, a ocieplenia zwykle są mocniejsze w regionach w których leżało wcześniej mniej śniegu. ;-) W Czechach czy na Słowacji w wielu miejscach ten Grudzień w ogóle należał do stosunkowo łagodnych pod względem opadów stałych. ;-)

Cytat:
Czekam na to, jak w przyszłoroczną Wielkanoc będę cieszył się białą magią przy całodobowym mrozie, a w Wielkanoc 2025 będę opalał się przy 28 stopniach i pełnej lampie (lokalnie stuknie 30 i Wielkanoc 2000 zostanie w skali kraju przebita

Takie skrajności są niepotrzebne: od Wielkanocy trudno oczekiwać "cudownej" pogody (zmienne warunki atmosferyczne raczej lubią wówczas występować), ale temp. umiarkowane wbrew pozorom zdarzają się nie tak rzadko. ;-) Takie 10-15 C w pełni dnia oraz 5-10 C nocami i deszczyk powinny jednak jak dla mnie częściej występować. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 2 Wrzesień 2023, 21:50, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Wrzesień 2023, 21:39   

Cytat:
obaj dobrze wiemy, że patolskość w listopadzie i grudniu tylko zwiększa szansę patolskości na dalszym etapie zimy

Cytat:
Nie ma takiej zależności, po prostu obecnie bord dominuje

W obecnych czasach co prawda nie ma bardzo dużo takich przykładów (choć w sumie sezony 2003/2004, 2004/2005, 2008/2009, lokalnie też 2005/2006 i 2009/2010 jeszcze mogłyby się w miarę łapać), ale w przeszłych latach zdarzały się takie sezony, w których początki wyglądały bardzo niepozornie, a w dalszych tygodniach zima rozpakowywała walizki. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Wrzesień 2023, 22:35   

W 2009 na początku grudnia to chyba pod 15 st było, zresztą na święta też xd

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 2 Wrzesień 2023, 22:37   

jorguś, To chyba pod koniec dżumusia, pamiętam, że jakoś wtedy miałem przedostatni raz grypę xd

Odpowiedz do tematu