Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12293 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 7 Maj 2024, 21:34 Przyjemna kwietniowa wiosenka - Kraków 2023
Chyba dla nikogo nie jest tajemnicą, że są takie okresy w pogodzie (i trochę w życiu), które nadzwyczaj cenię sobie i potrafią zaskarbić moją szczególną sympatię. Czas od Świąt Wielkanocnych do 25 kwietnia 2023 roku był jednym z nich. Spędzony niemal (poza Świętami) w całości w mieście określanym niegdyś mianem Betonowej Soli (ciekawe czy zaprzysiężony dziś nowy prezydent będzie bardziej powściągliwy) dwutygodniowy kwietniowy czas był jednym z nich.
To była wiosna nadzwyczaj kompromisowa. Ciepła, a przy tym aturecka - z temperaturami rzędu 15-18 stopni w dzień, a także krótkim mocniejszym, iście majowym ociepleniem, dodającym tej wiośnie smaku. Do tego z mało problematycznymi nocami, dość częstymi opadami, uczciwą proporcją między lampąa chmurami (brakowało mi tego w I połowie maja 2010 ) i pierwszymi wiosennymi burzami. Bardzo przyjemne dni w przyjemnej, kwitnącej i coraz bardziej zielonej scenerii Ceniłem tę wiosnę od początku, ale po doświadczeniu trwającego roku i dość niesmacznych ociepleń nieprzystających do wiosny według żadnej miary (nie mam na myśli przełomu kwietnia i maja, to nawet lubię), doceniłem jeszcze bardziej.
Pora na wspomnienia
12 kwietnia. Ostatnie zdjęcie służy głównie uwiecznieniu Wenus Pamiętam że gadałem wtedy przez Messengera o II dekadzie grudnia 2022
13 kwietnia. Rok później Globcio nad Globciami wprawił mnie w złe samopoczucie
14 kwietnia:
15 kwietnia. Dzień magiczny - najpierw loszek i lekkie opady, potem przejaśnienie, chwile ze słońcem, a wreszcie burka
16 kwietnia. Ale bym chciał odpowiednik takiej pogody na swoje urodziny, prawda Jacobie
17 kwietnia i deszczowe Planty
Przesuwające się nocądeszczowe chmury:
Kolejny super przyjemny dzień - 18 kwietnia. Dużo podlanej zieleni, przełamywany delikatnie loszek, promienie wiosennego słońca otulające liczne kwiaty, a wieczorem kolejny deszczyk
19 kwietnia i wieczorne wyjście na sodusiowy Kazimierz. Pogoda trochę gorsza, ale w miarę ok.
I dzień przed większym ociepleniem - 20 kwietnia.
Ciąg dalszy nastąpi Zresztąten wątek to część większej całości. Planning in Progress
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36349 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Maj 2024, 22:54
Ta pastorałka to moje skojarzenie "wsteczne" z kwietniem 2023 xd Stało to się totalnie przypadkiem, jakoś kilka miesięcy temu leciało mi to w tle podczas wieczora, w którym sobie przeglądałem zdjęcia z tej przyjemnej wiosenki i się nimi jarałem. A że nie miałem wcześniej o dziwo żadnych skojarzeń autentycznych z tym miesiącem, to bardzo mi się to wryło xdddd https://open.spotify.com/track/6JDxHLfaBxiWL5Mi0ZVRuB
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36349 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Maj 2024, 22:59
A zdjęcia piękne i okres niewątpliwie przyjemny. Bez wątpienia region środkowego południa wygrał tę "ciepłą" część kwietnia. W tym gorszym czasie mieliście drastyczniej, ale to i tak mała strata xd Choć i u siebie na ten kwiecień nie narzekam, był z całą pewnością najlepszym kwietniem patolskiej 10-latki 2015-2024. Bardzo się cieszę, że udało Ci się połączyć udany okres życiowo z pogodowym. U mnie w pewnym stopniu czymś takim był przełom października i listopada - okres 27.10-5.11.2023 to serio chyba jeden z najlepszych w moim życiu w ogóle, a i pogodowo wtedy było naprawdę zajebiście, jak zresztą przez 95% czasu między 30.09 a 10.12
Szkoda, że okres pięknej zimy w Stykusiu był życiowo nieszczególny z kilku powodów, część z Was wie jakich
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 232 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25043 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Maj 2024, 23:03
kmroz, Serio nie razi Cię ta jałowizna Ja po przeżyciu pierwszej połowy wiosny 2024 nie wyobrażam sobie gorszej wegetacji, niż w tym czasie i pewnie już za rok zderzę się z rzeczywistością
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Wysłany: 7 Maj 2024, 23:16
FKP, akurat jałowizna mnie razi, dlatego już nieraz mówiłem, że kwiecień z początkiem jak w 2024, a dalej wyglądający jak 2023 byłby najlepszą opcją
Moim zdaniem, jakby luty był "normalny", a gdzieś od około 10.03 do 7.04 byśmy mieli to co w 2024, to i tak nie byłoby tak "jałowo", a zarazem nie miałoby się poczucia takiej patoli i zmarnowania prawie połowy zimy...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15925 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Maj 2024, 23:24
Przecież kwiecień rok temu pomijając termikę był pochmurnym miesiącem, ja sam nie zarejestrowałem w nim zbyt wiele słonecznych chwil: jakieś się co prawda pojawiały, ale raczej nie w okresie, które zostały póki co zawarte w relacji u Piotra. Na największe ilości lampy można było liczyć właściwie wtedy głównie, gdy w tym roku panowała ewidentnie ciemnica, czyli okolice 20.04. Tak poza tym chmury zdecydowanie dominowały na niebie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum