Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 1 Wrzesień 2024, 18:37
Pisałem o winach. W tych "własnej roboty" nie gustuję, ale te profesjonalne, zwłaszcza "semi-sec" lub "semi dry" bardzo lubię. A sok z winogron najlepszy jest z wodą mineralną "mocny gaz"
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 12 Wrzesień 2024, 20:44
Winogrona już zebrane. Dziś sokuje się ostatnia ich porcja.
FKP napisał/a:
Pewnie zdążą dojrzeć, ale strasznie słabe to jego pnącze, widać, że na polodowcowym dziadostwie rośnie
Aż się prosi o cięcie odmładzające.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 13 Wrzesień 2024, 10:09
U mnie te winogrona dziwnie rosną bo nie które są całkiem zielone a niektóre już całkiem dojrzałe. Żeby było śmieszniej to całkiem nawet dziwacznie wygląda bo na pędzie na jpierw jest zielone grono potem dojrzałe i następne znów zielone takie misz masz.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 13 Wrzesień 2024, 18:48
Ja w tym roku swoje zbiory przeprowadziłem 1 września, termin zbliżony do tego sprzed 6 lat- a na trzecim miejscu nie wiem czy nie jest 2012 rok (więc pewna sześciolatka się tu wytworzyła xd) ze zbiorami pod koniec I dekady września- do czego pewnie przyczyniły się ciepłe miesiące maj-sierpień. Niestety winogron w tym roku było znacznie mniej niż choćby w latach 2022-23, bo o ile wtedy zebrałem jakieś 30-35 kg owoców, to w tym roku to było ledwo około 10 kg. Winowajcą jest oczywiście pie#$@l@ny śmiecień.
W kolejnych latach owoców raczej też będzie mniej, gdyż wycialem w tym tygodniu kilka krzaków- z czego jeden bardzo płodny, ale po pierwsze- bardzo zacenia strategiczna część ogrodu i przy okazji jeżynę, a po drugie- jego owoce choć w dużej ilości, to akurat nie należały do najsmaczniejszych i stosunek pestki do miąższu był zbyt wysoki. Więcej słońca wolę zapewnić innej winorośli, która rośnie bardziej w cieniu, a rodzi przepyszne owoce- to była jedyna winorośl ktora nie przemarzła 23.04 i w tym roku mimo bycia w dość zacienionym miejscu obrodziła obficie, a jej owoce były na prawdę przepyszne, niczym nie odstępowały w slodkosci marketowym winogron kom.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Wrzesień 2024, 21:12
jorguś, U mnie w tym roku rekordowe zbiory winogron, ale naprawdę niewiele brakowało, żeby przemarzła, bo w połowie kwietnia pędy już były wyraźne xd Dodam, że w tym roku są też wyjątkowo smaczne
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 10 Październik 2024, 11:14
Ja część winogron co były prawie dojrzałe zerwałem pod koniec września na sok a te co zostały wtedy jeszcze nie były dojrzałe ale teraz już prawie są. Codziennie po kilka gron zrywam i zjadam na miejscu. A tak one dzisiaj wyglądają.
Wysłany: 10 Październik 2024, 19:37
Są odmiany wcześniejsze i późniejsze. Moje już zaczęły tracić listowie, co ciekawe te liście nie żółkną ani nie kolorują, tylko od razu schną. Ale na krzaku jest ich jeszcze sporo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum