Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana czasu na letni
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Kwiecień 2020, 18:29   

Jakby to tak nieśmiało napisać, ja tam wolałbym, by jednak czas zimowy się trzymał. :-( Znaczy, wolałbym mieć zachód i wschód słońca 1 h wcześniej. Czasami zajęcia na uczelni mam koło 8-9, a widok ciemnego nieba za oknem sprawia, że najchętniej bym nie wychodził z domu. Na okresie wakacji mi już tak nie zależy- tu wręcz czasem zaczynam się zastanawiać, kiedy zrobi się ciemno, dlatego w sumie dobrze, że mieszkam jak Ty, w S części Polski (jednak nie w Katowicach, a w Krakowie). Dlaczego tak myślę? Bo u nas długości dnia i nocy są bardziej wyważone niż na N kraju/państwa: mamy dłuższy dzień zimą, a krótszy latem. ;-)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Kwiecień 2020, 23:15   

Bartek617, Okej, rozumiem :D to bardzo indywidualna sprawa, jednemu bardziej zależy na tym by w grudniu jednak nie spędzać pierwszych kilku godzin w totalnych ciemnościach, inny woli dłużej pourzędować latem. Dlatego właśnie mi ta zmiana czasu nie przeszkadza bo dzięki mniej mam i jedno i drugie, chociaż przy konieczności wyboru konkretnego czasu jednak wybieram letni, bo bardziej do mnie przemawia jednak długi wieczór latem niż wcześniejszy świt zimą- zresztą często w listopadzie, grudniu czy styczniu mamy takie warunki solarne że jest cały czas jedna wielka szarówka i tego o której robi się jasno nawet nie odczujemy, a godzina dłużej w miesiącach w których usłonecznienie sięga 300h jest jednak bardziej widoczne i moim zdaniem da się bardziej spożytkować, no ale to moja opinia i każdy ma prawo do swojej, dzięki temu jest ciekawiej i mamy o czym dyskutować i wymieniać się przemyśleniami. :-D

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Kwiecień 2020, 14:13   

Od maja do września zdecydowanie jestem zwolennikiem czasu letniego, przez resztę roku mam wątpliwości. Co do kwestii samej jasności, to wolę mieć ją wieczorem, niż rano, także nie miałbym nic przeciwko czasu letniemu cały rok. Największy problem jest przy pseudocieple jednak, gdy poranki są z Krainy Lodu, a popołudnia niemalże gorące. Nie ma po prostu skutecznego ubioru na taki dzień. Nie ma... A ta godzina rano, do "ogrzania" jednak zawsze się przyda. I to jest w zasadzie jedyny powód, dla którego nie jestem jednoznacznym zwolennikiem letniego czasu cały rok.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Kwiecień 2020, 13:11   

Ja zdania nie zmieniam. Czas letni zimą, zimowy latem. Koniec z przedwczesnymi zmierzchami w grudniu i zbyt późnymi w czerwcu. Bardziej po ludzku.
22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Kwiecień 2020, 13:23   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Koniec z przedwczesnymi zmierzchami w grudniu i zbyt późnymi w czerwcu. Bardziej po ludzku.

Przedwczesne świty latem też wydają się być zbędne. Wieczorem ma to jakieś plusy - oszczędzisz światło, dłużej posiedzisz na dworze za dnia. A rano? Myślę, że naprawdę już mało kto wstaje przed 5:00, więc ta dodatkowa godzina wiele nie da. Ale w kwestii zimy to zgoda, już chrzanić te zimne poranki - bardziej przyda się światło dzienne po południu.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 3 Kwiecień 2020, 13:45   

kmroz napisał/a:
Koniec z przedwczesnymi zmierzchami w grudniu i zbyt późnymi w czerwcu. Bardziej po ludzku.

Przedwczesne świty latem też wydają się być zbędne. Wieczorem ma to jakieś plusy - oszczędzisz światło, dłużej posiedzisz na dworze za dnia. A rano? Myślę, że naprawdę już mało kto wstaje przed 5:00, więc ta dodatkowa godzina wiele nie da. Ale w kwestii zimy to zgoda, już chrzanić te zimne poranki - bardziej przyda się światło dzienne po południu.

Rano i tak większość ludzi śpi, więc przedwczesne świty są bez znaczenia (wystarczą rolety lub dobre story). Ale wieczór zaczynający się dopiero po godz. 21-wszej, to przegięcie na całego.
22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 3 Kwiecień 2020, 14:03   

Ale wieczór zaczynający się dopiero po godz. 21-wszej, to przegięcie na całego.

Przyznam, że bardzo rzadko się spotykam z taką opinią. Ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 3 Kwiecień 2020, 14:27   

Żebyś słyszał tę rozwrzeszczaną smarkaterię pod blokiem.. :-| A okien pozamykać wtedy się nie da. Klima to inwestycja nie na moją kieszeń :cry:

Odpowiedz do tematu