Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Mój 2019
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 28 Styczeń 2020, 22:32   

PiotrNS napisał/a:
Niemniej jednak zawsze będę sobie cenić pierwszą dekadę i kilka późniejszych dni, przede wszystkim 29 czerwca. Stracona była tylko trochę ponad połowa miesiąca, więc mogło być gorzej, tylko szkoda że te złe okresy przypiekły aż tak bardzo.

U mnie Twoja pierwsza dekada była porozrzucana po całym miesiącu i chyba zdecydowanie wolę taką opcję.

Apropos. Dzisiaj razem ze znajomym kolegą byliśmy w CH Bluecity i tak się złożyło, że przechodziliśmy koło jednej windy na parkingu podziemnym. I przypomniał mi się dzień, w którym pierwszy raz w życiu odwiedziłem to CH. Był to 23.06.2004. Wtedy pamiętam, że z jakimiś obcymi dzieciakami się ganialiśmy po tym miejscu zabaw w Smyku. I właśnie wtedy pierwszy razem przekroczyłem próg tego nowootwartego CH - przez wspomnianą windę...

Ale nie o tym. Skojarzyłem, że był to naj"goręstszy" dzień czerwca 2004, z temperaturą u mnie około 26 stopni. I dosłownie chwilę później sobie uświadomiłem, że dokładnie 15 lat później był dzień z podobną temperaturą, ale... był to niemalże najchłodniejszy dzień czerwca 2019 roku....

Co nie zmienia faktu, że i tak oceniam to na plus - lepiej, że pojawiło się z kilkanaście takich bardziej umiarkowanych dni, niż jakby miało się pojawić kilka pluchowatych z tmax około 18-20 :mrgreen:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 28 Styczeń 2020, 22:34   

PiotrNS napisał/a:
Przy ocenie tego miesiąca trochę nie zgadzamy, ale każdy na tym forum ma taki miesiąc, którego broni choć inni go nie lubią, normalna rzecz Fajnie natomiast, że każdy potrafi wykrzesać z tego czerwca coś pozytywnego w mniejszej lub większej ilości.

Ja bronię go TYLKO dlatego, że dla mnie lipiec 2006 i sierpień 2015 z podobną temperaturą to znacznie gorsze piekła. A nawet taki lipiec 2010, czy 2014, które były u mnie DUŻO chłodniejsze, bardziej mi dokuczyły.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Styczeń 2020, 23:31   

kmroz napisał/a:
PiotrNS napisał/a:
Przy ocenie tego miesiąca trochę nie zgadzamy, ale każdy na tym forum ma taki miesiąc, którego broni choć inni go nie lubią, normalna rzecz Fajnie natomiast, że każdy potrafi wykrzesać z tego czerwca coś pozytywnego w mniejszej lub większej ilości.

Ja bronię go TYLKO dlatego, że dla mnie lipiec 2006 i sierpień 2015 z podobną temperaturą to znacznie gorsze piekła. A nawet taki lipiec 2010, czy 2014, które były u mnie DUŻO chłodniejsze, bardziej mi dokuczyły.

Właśnie u Ciebie to było bardzo fajne, na duży plus, że nie było dłuższego epizodu do niczego. U mnie po 9/10 czerwca już tylko 17 i 29 były naprawdę fajne, do tego jeszcze opcjonalnie 20 czerwca z mocnym opadem. Trudno powiedzieć w którym miesiącu sumarycznie było więcej dobrych dni, bo jest wiele uwarunkowań, ale niestety moje odczucie w czerwcu 2019 było takie, że po I dekadzie przyszło tylko złe i reszta miesiąca najchętniej poszłaby do zapomnienia. Co innego sierpień 2015 - wtedy w niemal każdym okresie znalazło się coś fajnego, nawet podczas fali upałów były chwile oddechu. Też wolę rozproszenie dobrej pogody na cały miesiąc.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Styczeń 2020, 23:51   

Ja dokładnie pamiętam popołudnie 11 czerwca, kiedy pochyliwszy się nad skalniakiem buchnął mi w twarz taki żar jak po otwarciu piekarnika. Chwilę później zobaczyłem, że tenże żar dosłownie wypalił mi rozchodniki ostre, będące niby roślinami dostosowanymi do takich warunków (odbudowały się dopiero w lipcu). Późnym popołudniem spostrzegłem na kwiatkach goździka brodatego ospałego trzmiela, który chwile później dokonał swego żywota... O obfitych opadowo, widowiskowych burzach oraz o niezwykle ciepłej, parującej w kontakcie z powietrzem glebie chyba nie muszę już wspominać :-D W ogóle czerwiec 2019 był jednym z najciekawszych miesięcy w moim życiu.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Styczeń 2020, 23:56   

Wspomnę też jeszcze o pierwszym jagodobraniu 14 czerwca, borówki w tym sezonie pojawiły się niezwykle wcześnie ale i były wyjątkowo małe :-?

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 20:24   

Znaczki roku 2019

+ styczeń, luty, marzec, maj, wrzesień, listopad
N lipiec, sierpień, październik, grudzień
- kwiecień, czerwiec

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 20:30   

+: luty, marzec, wrzesień, październik i listopad
N: maj, lipiec i grudzień
-: styczeń, kwiecień, czerwiec i sierpień

Rok nawet fajny, czasem wręcz niezwykle nas rozpieszczał, ale w ryja też umiał dać :oops: :lol:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 11 Czerwiec 2020, 23:01   

+ styczeń, marzec, lipiec, wrzesień, październik, listopad
N luty, maj, sierpień
- kwiecień, czerwiec, grudzień

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 11 Czerwiec 2020, 23:02   

kmroz napisał/a:
+ styczeń, marzec, lipiec, wrzesień, październik, listopad
N luty, maj, sierpień
- kwiecień, czerwiec, grudzień

Ja bym dał styczeń i miesiące wakacyjne z takich a nie innych względów o 1 niżej, z resztą się zgodzę ;-)

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 11 Czerwiec 2020, 23:20   

Dobra w ostatnim roku może zrobię ranking dekady 2010-19 od najlepszego do najgorszego rocznika ;-)

2013 🐸
2017 🐸🐸
2010 🐸🐸🐸
2016
2012
2019
2011
2014
2015
2018

Odpowiedz do tematu