Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Prognoza GFS na pierwszą połowę sierpnia
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:14   

FKP, już nawet nie chodzi o temperatury, ale o połączenie ich z brakiem burz. W mojej opinii, każde przekroczenie tmax powyżej 27 stopni powinno AUTOMATYCZNIE generować nawałnice.

Piotr, naprawdę jestem zaskoczony, czy przypadek czerwca 2019 już zapomniałeś? Naprawdę, mamy w tym roku tak ładne, przyjemne lato, że aż chce się żyć, zwłaszcza w ostatnich dniach. Szkoda, że od 20.07 prawie nie pada,ale oprócz tej kwestii mamy Eden. Po co to zmieniać?

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:16   

kmroz, Eden :?: W nocy jebie śmieciami i mrozem, lato eksmituje się po zachodzie Słońca razem z bocianami, g***no a nie Eden :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Lato 2020 2/10 :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:17   

kmroz napisał/a:
FKP, już nawet nie chodzi o temperatury, ale o połączenie ich z brakiem burz. W mojej opinii, każde przekroczenie tmax powyżej 27 stopni powinno AUTOMATYCZNIE generować nawałnice

👍👍👍

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:21   

Niestety sierpień jest najgorszym miesiącem letnim, zwłaszcza w ostatnich latach i pogoda często się zacina na sucho-gorąco :-/

Mam nadzieję na odmianę o 180 stopni w 2 dekadzie, a 31 sierpnia będzie typowym dniem z października 2016 :jupi: (tmax 10 stopni, tmin 5 stopni i całodobowa plucha :jupi: )

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:22   

Rok 20*0 chcę na serio spotkać się w piekle z syfami 2010, 2013 i 2017, pomyśleć, że jeszcze do maja wierzyłem, że uda mu się odratować ale to "lato" przelało czarę goryczy :cry:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:24   

FKP napisał/a:
Rok 20*0 chcę na serio spotkać się w piekle z syfami 2010, 2013 i 2017, pomyśleć, że jeszcze do maja wierzyłem, że uda mu się odratować ale to "lato" przelało czarę goryczy :cry:

Szykuj łopatę na 26 września :jupi: (prawdopodobnie to będzie pierwszy i ostatni raz kiedy będziesz musiał jej użyć :diabel: )

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:29   

Kmroz, ja również uważam ten czas za Eden, też się z tym zgadzam :) Jednak w tych prognozach też nie widzę na razie nic strasznego, choć jak teraz przypomniałeś mi o czerwcu 2019, to mam deja vu z 30 maja ub.r. i chyba nie będę niczego chwalił... Przynajmniej tyle, że jesteśmy bliżej końca niż początku lata, ale może faktycznie zachowam więcej rezerwy. Choć z drugiej strony moim zdaniem na razie nie ma co panikować, trochę zaskoczyły mnie Wasze reakcje (Twoje i Jacoba). I takie życzenia odreagowania typu życzenia pluchy i kompletnego zachmurzenia przy zimnie w sierpniu wydaje mi się z całym szacunkiem trochę niepoważne, tak jakby mieszkaniec Kłodzka czy Wrocławia doświadczony trudami powodzi 1997 roku, rok później w ramach odreagowania żądał lipca takiego jak ten znany nam sprzed 14 lat. Kilka gorących dni bez burz nas nie zniszczy (kilka, nie więcej).

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:31   

Jeszcze tylko Jesień Centyliardlecia jest w stanie mu pomóc, tyle, że okres 1 września-20 października musi być cieplejszy i słoneczniejszy od ostatniego miesiąca. Globusiu, zaszalej znów :!:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 2 Sierpień 2020, 21:32   

FKP, grudzien będzie pseudociepły i lampowy ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Sierpień 2020, 23:14   

Supersłoneczna jesień nie musi być. Nawet z uwagi na grzybobranie mogłoby podlać jak np. 3 l. temu. Ale nie ukrywam, wolałbym by wrzesień i październik były ciepłe/bardzo ciepłe, tyle że zdominowane przez zachodnie masy powietrza (październik raczej taki był- bo skąd orkan Ksawery (X 2017) u nas?): bo pogoda do najlepszych nie należała, ale temp. przeważnie były łagodne (raczej nie czuło się zimna, a umiarkowane ciepło). Czy 9 i 10 miesiąc 2017 r. były takie złe? Moim zdaniem nie- lubiłem je, chociaż wiadomo, że aura nie umywała się z pewnością do najlepszych. Zauważyłem (chyba wpis admina- tj. Łukasza), że mało prawdopodobny jest 3 październik z rzędu zarówno słoneczny i bardzo ciepły. No ale właśnie: w ostatnim 10-leciu zdarzały się chłodne: np. 2010, 2016 czy neutralne październiki: np. 2011, 2012, 2015. Reszta jakoś była ciepła. Ale dziwi mnie, że każdy listopad z tego okresu zapisał się z anomalią dodatnią- dosłownie każdy (może blisko normy były bodajże 2011, 2012, 2016, 2018). Ale reszta odjazd na całego. Grudnie też pod kątem ciepła nie zawodzą i nie wiadomo- może tegoroczny to będzie zimowy wyjątek, jak np. w 2010 czy na swój sposób w 2012. Raz na kilka l. może się taka sytuacja zdarzać. Ale nie czuję się jej szczególnym zwolennikiem (zwłaszcza jak nadchodzi po listopadzie, w którym czasami potrafiło grzać jak w październiku). :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu