Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Czerwiec 2020
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 13 Sierpień 2020, 10:56   

FKP, widzę, że stałeś się większym heliolubem w lecie ;-)
Za to z drugiej strony w końcu też stałeś się bardziej krytyczny dla lodowatych nocy wiosna

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Sierpień 2020, 23:02   

No i stało się to, na co czekałem, weszły na średnie i sumy miesięczne dane opadowe z czerwca z Pruszkowa :jupi:

Jak widać, w wielu przypadkach, opady te kilka kilometrów na zachód były znacznie słabsze, np 17.06, kiedy u mnie przeciekał dach po nawalnej ulewie, w Pruszkowie spadło "tylko" 13mm. Dwukrotnie słabszy opad był też np 7.06, czy 20.06. Znacznie mniejsy opad był też 29.06. Wyjątkowo blado wygląda też 24.06, kiedy to strefa opadów miała granice dosłownie 1 km na zachód od mojego miejsca zamieszkania... Z kolei nieznacznie tylko więcej w Pruszkowie popadało 9 i 10.06.

Jednak był jeden dzień, w którym i Pruszków "odzyskał" swój honor. O tym, że 22.06 doszło tam do potwornych ulew wiedziałem już dzięki radarom, relacji jednej czytelniczki strony ŁBM, oraz miejscowym posterunkom wunderground - ba, te w Brwinowie pokazywały sumy zbliżające się do 100mm :!: Jednak teraz oficjalnie stacja IMGW potwierdziła opad rzędu 57mm w tym dniu, przy których moje 29mm wygląda blado. To właśnie dzięki temu dniu, stacja pruszkowska jednak mnie niemal dogoniła i dostała zasłużone podkreślenie na bordowym tle :jupi:

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=252200210&par=prcp&max_empty=2
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-06-30&rodzaj=st&imgwid=252200210&dni=30&ord=asc

I dane z Michałowic, dla porównania:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1zUimTJdFtwRAbvpfbdcFVyhW37DrGIni0vfm09AqyNo/edit#gid=0

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 20 Sierpień 2020, 23:24   

A w Legionowie podkreślenia brak :shock: :shock: :shock: Ale ten czerwiec 1999, podobnie jak kwiecień 1999 to jednak tam od*ebały maniane.

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=252200120&par=prcp&max_empty=2

A swoją drogą tak wyglądał termicznie i opadowo na tej oficjalnej stacji:

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-06-30&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=30&ord=asc

Ciekawe, że największy opad trafił się akurat tego dnia, kiedy mnie ominęły większe ulewy. Wtedy, jak w sumie prawie codziennie w tym okresie, na północ od Warszawy zaczął się tworzyć układ wielokomórkowy typu MCS i chyba już Legionowo zahaczył akurat. Mocno popadało też o dziwo 21.06, tego samego dnia, podczas którego w okolicy piachów (Sierpc) zrobiły się rzeki.

A co do temperatur, to najbardziej uderza jeden wielki tropik od 18.06 :shock: Ciekawi mnie też noc 2/3.06 (bo już 3/4.06 była podobna jak u mnie, a 4/5.06 wręcz o 3 stopnie... chłodniejsza)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 20 Sierpień 2020, 23:39   

W Kozienicach też zabrakło 6mm do podkreślenia i pokonania tego fenomenu sprzed 21 lat. Ale rekord wieku wyśrubowany, oby jednak nie na długo :deszcz: :deszcz: :deszcz:

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=351210488&par=prcp&max_empty=2

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Sierpień 2020, 20:21   

Napiszę tak: ten miesiąc był dobry w kwestii nadrobienia braków w opadach (choć i tak według tej stacji to nie wyszło- akurat według Balic ten miesiąc mieścił się w normie), ale co do spędzania czasu na zewnątrz to był 1 z gorszych miesięcy. Co ciekawe, często notowane wyładowania lubiły gromadzić się na S i W od lotniska (głównie tereny nadrzeczne: wokół Wisły), ale nawet ono znajdowało się w cieniu opadowym (dlatego u mnie dni z burzą było trochę mniej- aczkolwiek pamiętam dokładnie ścianę deszczu z 21.06 i ulewę z 26.06. (akurat Balice znów "musnęło", ale od Olkusza na wschód to była istna wylęgarnia, która przeszła w rejon Skały i Słomnik, no a Balice mają to do siebie, że kodują wszystko w promieniu 20-30 km, w końcu aglomeracja krakowska to duży obszar). Pogoda pięknie robiła w ciula rejon Krakowa- prawie wszędzie w Małopolsce lało, a u mnie prawie "pustynia". Jak dobrze, że w lipcu i sierpniu z opadami jest lepiej na tle kraju. :cry: Noce też były jakieś takie chamskie (1 dekada była bezapelacyjnie najlepsza)- zauważyłem, że w tym dziesięcioleciu burzowy miesiąc letni u mnie przynosi wysokie tmin.- ostatnim takim czerwcem był 2013 (dla odmiany 2009 choć miał straszną końcówkę, to przez lwią część szło odetchnąć). :cry:

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-06-30&rodzaj=st&imgwid=350190566&dni=30&ord=asc

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Październik 2020, 22:55   

Stare dobre czasy :serce2:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 21 Październik 2020, 23:04   

Z tym 29.06 w ostatnich 3 skrinach to trochę wtopa wyszła, ale reszta się pięknie sprawdziła :jupi:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 21 Październik 2020, 23:16   

Było pierwsze lato, było wszystko nowe, był czaaadddd :jupi:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 21 Październik 2020, 23:22   

FKP napisał/a:
Było pierwsze lato, było wszystko nowe, był czaaadddd

Super czas, miesiąc życia pod każdym względem, nie tylko pogodowym. To drugie pewnie zawdzięczamy wyborom :lol:

Odpowiedz do tematu