Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2020, 21:47
Wiem, jak kiedyś pisałem, jest trudno u mnie o amplitudowy dzień z "paskudną" pogodą. W niedalekich Katowicach jest znacznie lepiej pod tym kątem w każdej porze roku (amplitudy mogą sobie być duże, a niebo jest często pochmurne, czasem coś pada). Na ogół, gdy dany miesiąc jest ciepły w Polsce, to u mnie amplitudy rosną jak szalone. Fajnie, w ciągu dnia jest "gorąco" na tle Polski, ale ponieważ jeszcze nie ma równonocy wiosennej (to w końcu luty, zgodnie z powiedzeniem przeważnie należy liczyć się z chłodną/zimną pogodą), a spadki temp. są naprawdę błyskawiczne, to u mnie często są notowane przymrozki/mrozy, podczas gdy w wielu innych miastach tmin. mija powyżej 0 C. I choć w ciągu dnia było w innych metropoliach "chłodniej", to średnie dobowe i tak są większe tam niż u mnie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Luty 2021, 15:06
Wydaje mi się, że ten miesiąc będzie gorszy... O ile oczywiście koło 15.02. siły ciepła nie zwyciężą (tak na dłużej). Pierwsze 2 dni były jeszcze w miarę ok, ale od dzisiaj jest niezły syf...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 3 Luty 2021, 16:09
Zmienność temp. w krótkim czasie sprzyjająca migrenom je łączy , tyle że oczywiście w tym lutym więcej niżów czai się za rogiem. Nie ukrywam, wolałbym by obecnie (w tej dekadzie) temp. nie przekraczały zbytnio 0... Wątpię, by dużo osób w taki dzień jak dzisiejszy chciało wyjść na zewnątrz (przynajmniej na S Polski, bo na N jest lepiej- przynajmniej nie mają kłopotów z doborem ubioru). Nieźle piździ (w sensie wieje), a to bez względu na wszystko obniża temp. odczuwalną. :
Wysłany: 4 Luty 2021, 10:47
U mnie raczej była, przecież temp. dzienne nie trzymały się stabilnie/do znudzenia wokół 0 C czy +5 C (jak np. w II 2013 r.), tylko 1 dekada to na ogół 5-10 C (stopniowo coraz chłodniej), w 2 krótki, ale większy zjazd na kilkustopniowe mrozy, później w 3 w dużej mierze powtórka z 1 (i zarazem odwrotność: zamiast spadku był wzrost), tylko z kilkudniowym atakiem ciepła pod koniec (temp. sięgały i przekraczały +15 C, lokalnie mogło być spokojnie +20 C), a w ostatnie chwile ochłodzenie, ale wciąż tmaks. wysokie. Może w innych okresach rzeczywiście nie było takiej zmienności, ale między 17.02. a 24.02. była naprawdę spora różnica: w tydzień ociepliło się o ok. +20 C w kwestii tmaks. (w kwestii tśr. ok. +15 C).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum