Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
1992 - Tutaj paradoksalnie mogło się to przewlekać, bo wrzesień mimo chłodów sprzyjał wegetacji (dużo wody) a pusia nie chciała przynieść Babiego Lata, więc liście wisiały na drzewach długo, stopniowo dobijane przez przymrozki. Generalnie ujowy kolorystycznie sezon jesienny to musiał być, niemniej w listku jeszcze trochę ich powinno wisieć.
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1992-11-30&rodzaj=st&imgwid=352190360&dni=100&ord=asc
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Luty 2021, 23:34
Tak samo jak moje zdjęcia sprzed dokładnie roku, których do dzisiaj nikt nie skomentował
A co do tematu, to ja się w sumie nawet na tym nie znam, słyszałem tyle teorii o tym przebarwianiu się, co o wpływie pokrywy śnieżnej na sytuacje hydrologiczną, więc nie mnie to oceniać. Zdziwiło mnie tylko, że napisałeś w 1998 roku, że ciepłe noce przebarwiają liście, jak wcześniej zawsze mówiłeś, że robi to srabie srato z lodowatymi nocami.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Luty 2021, 23:43
kmroz, Robią to też ciepłe noce ale wtedy liście nie przebarwiają się na tak ogniste ( ) barwy jak podczas srabiego lata z amplitudami i lampą. Generalnie przebarwieniu nie sprzyjają zimne amplitudy i zimny loch w kuciapie, czyli odwrotność sprzyjających warunków.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Luty 2021, 23:54
Tak to wygląda:
Szybka jesień: Zimny i lochowy wrzesień+ ciepła, lampowa i amplitudowa pusia. Przykłady 1990, 1996, 2013
Późna jesień: Ciepły wrzesień (zarówno lampowy i jak i nieco mniej słoneczny, suchy lub mokry), lochowa, pozbawiona amplitud pusia lub pusia zimna/zimno lampowa. Przykłady 1999, 2011, 2016, 2020
Wersje pośrednie np. bubu i lochowy wrzesień i amplitudowo/ciepła pipka dają z grubsza przebarwienie się liści w terminie. Przykładem jest 2017.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum