Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Archikatedra Chrystusa Króla w Katowicach
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Kwiecień 2019, 10:31   Archikatedra Chrystusa Króla w Katowicach

Zdjęcia wykonałem 11 kwietnia 2010 roku.
Przepraszam za jakość, ale pogoda jak widać była paskudna. Poza tym, miałem wtedy kiepskiej jakości aparat cyfrowy - Fuji Finepix S2000HD. Co prawda miałem już wtedy także lustrzankę (Sony Alfa 230) ale z powodu jej rozmiarów nie nosiłem jej wszędzie ze sobą.

Jak widać, była wtedy żałoba narodowa - co można wywnioskować po zniczach na schodach oraz po czarnych wstążkach (oraz flagach) na latarniach. Pewnie domyślacie się, dlaczego (dla ułatwienia: na początku postu podałem datę).

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 17:18   

Dlatego tamten kwiecień mi się wydawał brzydki. :-( Przez to, że gdy nasz dawny Prezydent zmarł (oczywiście także jego małżonka i inni posłowie czy senatorowie w locie na wschód, do rosyjskiego Smoleńska) panowała ogólnie trochę grobowa aura. :cry: Nie wiem, czy czegoś podobnego nie doświadczymy w tym roku (mowa o pogodzie oczywiście, bo na szczęście tragedia takiego samego formatu jest mało prawdopodobna). :-( Archikatedra Chrystusa Króla jednak mi się podoba, jest to z pewnością 1 z atrakcji wartych zobaczenia w Katowicach, nawet podobno osoby niewierzące lubią się ustawiać w tych okolicach, by pozwiedzać świątynię. ;-) ;-) ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 17:52   

Mnie żałoba narodowa w kwietniu 2010 roku kojarzy się bardziej ze Słońcem niż z taką pogodą. Owszem, pamiętam niedzielę 11 kwietnia. Tego dnia przez dwie minuty w południe wyły wszystkie syreny, zaś po południu do Polski powróciło ciało Prezydenta. Pogoda rzeczywiście była bardzo przykra, w Nowym Sączu było wręcz na progu opadów śniegu - w środku dnia notowano 3-4 stopnie i mżyło.
Kolejne dni kojarzę jednak jako na pół pogodne i pochmurne, co się nie zgadza, bowiem najczęściej dominowały chmury. Z 15 kwietnia kojarzę, że wieczorem na NW pojawiła się taka duża, stalowoszara chmura, którą wziąłem za burzę, a prawdopodobnie były to jakieś produkty wybuchu wulkanu na Islandii.
Słonecznie było 17 i 18 kwietnia, w dniach pożegnania Pary Prezydenckiej z Warszawą i pogrzebu. Pamiętam, że 17-go podczas tych uroczystości jeździłem sobie na rowerze nad Kamienicą, a w domu podjadałem czekoladowe kulki ;)

Co do zdjęć, ładnie wyszły. Kościół jest niewątpliwie okazały architektonicznie.

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 30 Marzec 2021, 18:04   

Mnie też kwiecień kojarzy się z taką pochmurną, kilkunastostopniową pogodą dzień w dzień xd W ogóle to w sraju 2010 byłem przygnębiony przez niedobór żółtej szmuli :cry:

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Marzec 2021, 18:18   

Mi tamten okres, tuż po katastrofie smoleńskiej kojarzy się z tym, że codziennie było sporo słońca (ale nie bezwzględnie) wbrew prognozom, które każdego dnia zapowiadały chmury i opady :lol: . Pamiętam jak wiele osób w necie wtedy marudziło na "barową" pogodę :lol: , włącznie z Robaczewskim. U nas popadało i pogrzmiało tylko 13.04, poza tym okres od 11 do 18.04 nie przyniósł żadnych dziennych opadów (w nocy potrafiło coś tam podlać)

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 18:21   

Mnie początek i III dekada kwietnia kojarzą się pogodnie. Wtedy trwał remont mojej ulicy i korzystając ze znacząco mniejszego ruchu, często wieczorami wyjeżdżałem na górkę powyżej mojego domu i zjeżdżałem stamtąd z prędkością (podejrzewam) ok. 40 km/h, co dla niespełna 11-letniego dzieciaka było niebywałą szybkością i rozrywką lepszą niż rollercoaster :mrgreen: Mój sąsiad i kolega (ten z dyskusji o dojrzewaniu) też czasami wybierał się tam na przejażdżki i któregoś dnia w kwietniu złapała go tam ulewa, nie pamiętam jednak kiedy dokładnie.
Równolegle z tym jeździliśmy skakać na takich prowizorycznych rampach usypanych z ziemi i rywalizowaliśmy, kto wyskoczy wyżej :D Byłem od niego słabszy i jak któregoś razu w wakacje wyjechał gdzieś do rodziny na weekend, ćwiczyłem tam sam przez cały dzień, żeby zrównać się z jego poziomem. To było w takim zarośniętym lasku nad rzeką; niespecjalnie lubiłem tam jeździć, bo ponoć siedziały tam węże, ale czego się nie robiło dla szpanu. Chciałem zaimponować o rok starszej sąsiadce, która mieszkała na tym samym małym osiedlu co ten kolega i trochę się w niej wtedy bujałem :-P
A co do żółtej szmuli, nigdy nie zapomnę euforii całej klasy, kiedy 21 maja żółtko przebiło się przez chmury, kończąc pierwszy atak życiodajnych opadów ;)

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Marzec 2021, 19:03   

Ogólnie był to bardzo słoneczny kwiecień, ale w takich granicach rozsądku istniały jakieś chmury w ciągu dnia, dni z opadami też nie brakowało i nie było dzikich amplitud. Pustynny okres się trafił w dniach 23-25.04 i w mniejszym stopniu 16-18.04, czyli na bardzo krótko.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Marzec 2021, 20:03   

Ja też czas żałoby narodowej zapamiętałem jako pochmurny czas, a lampowo zrobiło się na weekend. 17 kwietnia bawiłem się z sąsiadem w naszej bazie, dobudowywaliśmy sobie jakiś mały "tarasik" na takich drewianych paletach :D A w niedzielę byłem na urodzinach u zmarłego w marcu 2018 roku wujka. III dekada tamtego kwietnia to faktycznie mi się już kojarzy bardzo słonecznie i cieplutko

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Marzec 2021, 20:06   

3 dekada była najzimniejszym fragmentem tamtego kwietnia przecież...

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Marzec 2021, 20:13   

Początek 3 dekady kwietnia 2010 owszem był bardzo chłodny (miejscami nawet pojawiały się na krótko opady mieszane), ale dalsza część przynosiła ocieplenie, które akurat w okolicach Krakowa czy Katowic było najkonkretniejszym okresem. ;-) Koło Warszawy ostatnie 5 dni miesiąca tak szału nie robiły, jak na południu Polski: 2-cyfrowe średnie dobowe praktycznie wcześniej się nie zdarzały. :-( Przyszła swego rodzaju rekompensata za kwietnie 2007-2009, bo wtedy wyższe temp. dzienne notowano z reguły w południowej czy zachodniej Polsce. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 30 Marzec 2021, 20:17, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu