Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Kwiecień 2021, 10:56
Nowe prognozy na kolejny weekend (25-26 kwietnia) są straszne, GFs przewiduje u mnie kolejny atak zimy, mroźne noce, opady śniegu i temperatury słabo przekraczające zero w ciągu dnia. Nawet jeśli to skrajna odsłona, to generalnie w prognozach nie widać żadnego ciepła. Najchłodniejszy kwiecień od 2003 roku jest pewny na 95% (te brakujące 5% zachowuję na ewentualność jakiegoś nagłego ataku bordu w końcówce, tj. przełom kwietnia i maja 1955), zaś od 1997 roku... powiedziałbym że 60%.
Jeśli założę, że kwiecień będzie miał w NS średnią temperaturę 7,5 stopnia (optymistycznie, jest to temperatura kwietnia 2003), to aby wiosna 2021 była cieplejsza od chłodnej wiosny 2020, maj musiałby mieć temperaturę przynajmniej 14,5 stopnia, a więc taką jak maj 2013. A jeśli maj mnie rozczaruje, to idźmy już na żywioł, po rocznik 11-lecia
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Kwiecień 2021, 11:48
Skoro ten kwiecień ma być taki chłodny, to ja nie wiem, czy akurat w tym roku chce tych 200mm. Szansa jest, ale no serio, żeby to było wyrabiane przy tavg>10, inaczej średnio mnie to interesuje
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7637 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 17 Kwiecień 2021, 12:01
Ja obstawiam anomalię końcową w widełkach (-1)-(-1,5)K, więc 24-latek xD A rozkład anomalii mniej wiecej podobny będzie jak w czerwcu 2020, tylko że oczywiście przy kompletnie innych proporcjach, wtedy wszędzie było nad kreską, teraz wszędzie raczej pod.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum