Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Maj 2016 - przyjemna wiosenka
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Kwiecień 2021, 15:17   Maj 2016 - przyjemna wiosenka

W ten zimny i mało przyjemny czas przypominam sobie niektóre chwile, w których wiosna wydawała się ładniejsza, bardziej sprzyjająca i kolorowa.
W maju 2016 roku pogoda była moim zdaniem dobra. Nawet jeśli pierwsza połowa tego miesiąca ciepła nie była, to obfitowała w dni na tyle przyjazne w odbiorze, że nawet taką zwyczajną, możliwie najbardziej umiarkowaną wersję majowej wersji przyjąłbym bardzo chętnie, wręcz marzę :)
Podzielę się swoimi zdjęciami.

3 maja 2016, grupowa wyprawa w góry w celu eksploracji jaskiń ;) A eksploracja jaskiń wynikła jeszcze z czegoś innego. Kiedyś Wam o tym opowiem, to coś w rodzaju sportu, co było kiedyś moją dużą pasją.

To powrót do domu, od razu bardziej zielono :)

4 maja 2016, pierwsza "20-tka" w tym miesiącu. Pierwsze zdjęcie przedstawia Winną Górę przy południowych granicach Nowego Sącza, kolejne zostały wykonane na terenie starszego brata mojego miasta i ostatnie znowu u młodszego z braci. A ostatnie zrobione z ogrodu, szkoda że ta burza do mnie nie dotarła.

5 maja 2016, widoki na Dunajec, powrót do domu przez centrum i... burza z chmurą szelfową, która zaskoczyła swoim pojawieniem się raptem godzinę po zrobieniu tych powyższych zdjęć. Tego dnia temperatura nie osiągnęła 20 stopni, ale z powodu cieplejszej nocy, średnia dobowa była trochę wyższa.

6 maja 2016, dzień z przepiękną lampką przy 20 stopniach. Zieleń była wtedy intensywna jak rzadko kiedy, oj bardzo miło wspominam :)

I koniec pierwszego tygodnia maja, trochę bardziej pochmurna sobota 7 maja wieczorem.

Ciąg dalszy nastąpi :)

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Kwiecień 2021, 18:33   

Twoje zdjęcia niewątpliwie są bardzo dobrej jakości i pięknie okazują zarówno miejskie jak i wiejskie krajobrazy. ;-) Jednak pogoda uchwycona nie zawsze trafia w me gusta. :-( Jednak naprawdę ładnie wygląda ta paleta zjawisk pogodowych (na każdym lub prawie każdym zdjęciu niebo wygląda inaczej), no... brakuje śniegu do szczęścia. ;-) ;-) ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 27 Kwiecień 2021, 20:51   

PiotrNS napisał/a:
Nawet jeśli pierwsza połowa tego miesiąca ciepła nie była

Sądecki negatyw :haha:

Ale coś w tym maju i czerwcu było z regionem pogórza nie tak. Mój znajomy był 11.06.2016 na wycieczce w Beskidzie Śląskim i podobna pogoda była naprawdę iście... listopadowa (dosłownie, nie padało, tylko było mega zimno, bezwietrznie i gęsta mgła). 3 lata później, 13.04.2019 byliśmy razem w Pieninach i twierdził, że to podobne warunki pogodowe do tamtych :haha: W sensie w dolinach, bo tego 13.04 w górach wiadomo że leżał śnieg.

A co do zdjęć naprawdę cudne, zwłaszcza 5.05 :prayer: 3.05 klimaty tak bardzo inne do tych jakie były u mnie, ale to już wyżej napisałem, że wyżyny i pogórze miały jakiś negatyw w tamtych czasach.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 27 Kwiecień 2021, 20:58   

Do 20-go to no mega średniawy maj, gorszy od poprzednika który też do ciekawych nie należał. III dekada już prawdziwie letnia i co nieco nawet pogrzmiało, choć z opadami pozostała lipa. Nie do końca przemawia do mnie taki typ ułożenia miesiąca :roll:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 4 Maj 2021, 12:59   

Dość chłodny wieczór 8 maja 2016:

Na drugim zdjęciu ta smuga to nie pożar, ktoś palił sobie ognisko :D

9 maja 2016, dzień z dość mocnym opadem, który pokrzyżował obserwacje tranzytu Merkurego na tle tarczy słonecznej. Udało się 11 listopada 2019 :) A później wieczór i noc były pogodne, choć trochę mgliste.

10 maja 2016, wieczorny cumulonimbus na północ ode mnie widziany z około 30 km. Wcześniej trochę pogrzmiało i kropiło.

Pogodny 11 maja i zachód Słońca. Rok wcześniej byłem w tym samym miejscu i niebo wyglądało identycznie :)

Ostatni dzień ciepełka przed ochłodzeniem. Początkowo dzień był pogodny, lecz później zaczęło się chmurzyć i nawet była burza w pobliżu. Wieczór jednak oczyścił niebo.

Początek dotkliwego ochłodzenia. Droga z Zakopanego, gdzie byłem na chrzcinach córki kuzyna. To 15 maja 2016. Na pierwszym zdjęciu jest Zbiornik Czorsztyński, zaś na drugim pałac w Kamienicy. Zimno było :(

17 maja 2016, najchłodniejszy dzień miesiąca o temperaturze średniej zaledwie 7 stopni (maksymalnie 11,7). Po wschodzie Słońca było pogodnie, ale na niebo wstępowały też ciemne chmury. Około 15:00 zachmurzyło się już mocno i lunął deszcz.

20 maja 2016, wyczekane ocieplenie i początek marszu w stronę lata. Przebrany za mnicha PiotrNS uczestniczył wtedy w Orszaku Długosza organizowanym na cześć patrona mojej szkoły :D W późniejszych godzinach byłem też na rowerze. Tego dnia temperaturę maksymalną 20,4 stopnia odczuwałem jak dobre 23.

21 maja, ostatni "nieletni" dzień miesiąca. Maksymalnie notuje się 22,3 stopnia, średnio 14,8, a od jutra temperatury dobowe wynosić będą już tylko od 15 wzwyż. Pomniki przyrody nad Dunajcem, w pobliżu stacji:

Ostatnia, letnia część już wkrótce :)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 4 Maj 2021, 14:13   

PiotrNS napisał/a:
Ostatnia, letnia część już wkrótce

Nie inaczej :jupi:

A zdjęcia pięknie. Maj, młody maj, gdy kasztany kwitną kocham ten kraj :serce:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 31 Maj 2021, 19:23   

No i byłbym zapomniał ;) Letnia czas wspomnień z maja 2016 roku:

22 maja 2016, pierwszy letni dzień, jak również pierwszy z temperaturą powyżej 25 stopni :) Pierwsza część to wspomnienia z okolicy, a druga to wyjazd z rodzicami do Czchowa. Uprawiałem tam tę tajemniczą dyscyplinę, o której kiedyś wspomniałem. Duży post na ten temat się pojawi, ale chyba już po sesji. Należy się Wam, ponieważ ta pasja była ważnym i pięknym elementem mojego życia.

23 maja, lampeczka i 27,6 stopnia. Noc niestety była jeszcze chłodna, ale i tak nie miałem wątpliwości co do tego, że wskakujemy w lato.

Wieczór 24 maja. Tego dnia miałem dużo do zrobienia, bo sprawdziany z fizyki i matematyki skumulowały mi się z wypracowaniem z polskiego, toteż wyszedłem dopiero wieczorem. Chciałbym dziś mieć tyle energii co wtedy. (***** zdalne)

26 maja 2016, Boże Ciało. Dzień do połowy pochmurny, od połowy słoneczny. Zdjęcia zrobiłem wracając z ogniska integracyjnego, na którym spotkali się miłośnicy tajemniczej dyscypliny.

27 maja 2016, zachęcam do skomentowania :)

http://www.lukedirt.com.pl/viewtopic.php?t=474

I wieczór tego samego dnia:

28 maja, ta sama okolica:

30 maja, piękna burza niosąca euforyczne 19,3 mm deszczu :serce: Więcej o tej burzy znajduje się w relacji z sezonu burzowego.

I wschód Słońca w mglisty poranek 31 maja 2016. Tego dnia rano pojechałem na wycieczkę do Nowego Wiśnicza i Łańcuta, ale gdzieś pogubiłem zdjęcia stamtąd. Na początku wszędzie było słonecznie, ale po południu w Łańcucie straszyły trochę chmury i lekki deszcz. Nad Nowym Sączem przeszła tego dnia druga z rzędu konkretna burza, aż szkoda że mnie ominęła.

Fajnie było :jupi:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 31 Maj 2021, 19:32   

Wolę czerwiec ;-)

Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Maj 2021, 19:50   

Mi się też czerwiec bardziej podoba: może poza końcówką. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Wrzesień 2021, 16:16   

Dopiero dzisiaj zobaczyłem ostatnią porcję zdjęć. Wspaniałe widoki, wspaniały miesiąc :prayer:

Odpowiedz do tematu