Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 323 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16227 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Grudzień 2020, 22:59
Bartek617 napisał/a:
A w środku domku, do którego kocur został zaproszony, pewnie był pies. Trafił z deszczu pod rynnę. Sympatyczny wierszyk.
Równie dobrze mogło być tak
Tekst Magdalena Bielicka
Kot właściwie to też pies,
Tyle że z wyższym wykształceniem
A ja?
Patrzy dziś na mnie krzywo
Mój jamnik dorodny
Choć nie jest tu w kagańcu,
I raczej niegłodny.
Mówi: - Pan ciągle pisze
Wierszyki o kotach,
Że niby to POEZJA
Ta kocia hołota,
Limeryki, liryki,
Z puentą albo bez,
Wszystko dla nich i o nich -
A ja to pies?
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Hobby: Inne Pomógł: 323 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16227 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Maj 2021, 18:48
Moja pieszczotka(wiersz klasyka)
Adam Mickiewicz
Moja pieszczotka, gdy w wesołej chwili
Pocznie szczebiotać i kwilić, i gruchać,
Tak mile grucha, szczebioce i kwili,
Że nie chcąc słówka żadnego postradać
Nie śmiem przerywać, nie śmiem, nie śmiem odpowiadać
I tylko chciałbym słuchać, słuchać, słuchać.
Lecz mowy żywość gdy oczki zapali
I pocznie mocniej jagody różować,
Perłowe ząbki błysną śród korali;
Ach! wtenczas śmielej w oczęta spoglądam,
Usta pomykam i słuchać nie żądam,
Tylko całować, całować, całować.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Wysłany: 11 Luty 2023, 16:07
Autor nieznany:
Czy to wielka burza z deszczem,
czy wybuchy bomb złowieszcze,
czy to jest trzęsienie ziemi,
czy to atak schizofrenii
mają wszyscy diabli z piekła
NIE, TO SIĘ TEŚCIOWA WŚCIEKŁA.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16291 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Luty 2023, 18:09
Ja wierzę, że teściowie mogą polubić zięcia. Jakbym np. zawsze podporządkowywał się mojej małżonce i w ogóle się niczemu nie sprzeciwiał, to raczej nie miałbym złego życia. No chyba, że trafiłbym na wyjątkowo podejrzliwych rodziców, którzy w ogóle nikomu nie wierzą i nie ufają (nawet samym sobie), to wtedy tak czy owak byłbym na przegranej pozycji.
To wszystko podobnie ze sobą działa, niezależnie od istniejących więzi międzyludzkich: osoba uległa, pokorna i "słaba" nie będzie mieć nigdy takich problemów jak osoba buntownicza, twarda i niezależna. Nawet jak jej interes będzie zaniedbany, to raczej relacje powinna mieć zawsze przynajmniej neutralne (jeśli nie przyzwoite) z innymi ludźmi. Ze mną się chyba nikt nie chciałby kolegować , ale inne osoby wobec mnie na ogół kulturalne i grzeczne są, co mi dodaje ulgi.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Wysłany: 11 Luty 2023, 20:07
No ogół teściowe miewają konflikty nie z zięciami, ale z synowymi. Znam kilka takich przykładów i to w dosyć bliskim otoczeniu.
Co prawda w rej piosence jest odwrotnie.
Wysłany: 2 Kwiecień 2023, 18:56
Już Juliusz Słowacki wiedział jak ważna jest kreatywność i umiejętność znalezienia odpowiedniej "niszy" dla swej działalności. To z Kordiana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum