Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: LukeDiRT
7 Lipiec 2019, 14:26
Listopad 2000
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Listopad 2019, 22:44   

Mamy ciepłą pogodę i ciepłe prognozy, więc tematycznie :D
U mnie listopad 2000 jest najcieplejszym listopadem w historii pomiarów i dość mocno odstaje od swoich konkurentów. Jego średnia temperatura wyniosła 8,5 stopnia (lekko chłodny październik), podczas gdy dość silny rywal z 1963 roku okazał się o 0,2 stopnia słabszy. Po 2000 roku trafiły się jeszcze trzy ekstremalnie ciepłe listopady (2010, 2012, 2014), jednak żaden z nich nawet nie zbliżył się do zwycięzcy z przełomu tysiącleci (najcieplejszy był tu 2010 z wynikiem 7,4).
Rekordowo wysoka okazała się również średnia temperatura maksymalna. 13,7 to już wynik odlatujący wszystkim innym. Tylko pięć listopadów przekroczyło pod tym względem próg 11 stopni, zaś w tym przypadku mamy prawie 14. Rekord miesiąca jest doprawdy wyjątkowy, ale - o czym świadczą "maksy" - mógł być jeszcze bardziej niesamowity. Nieco zawiniły noce, które - choć i tak ekstremalne - ustąpiły minimalnie temperaturom minimalnym z 1963 i 2014 roku. Siedem razy notowano poniżej zera - to niewiele tym bardziej, że przymrozki były małe, jednak listopad stać na więcej. Albo i mniej? W każdym razie, takie spadki mogą wystąpić w mniejszej ilości.

Listopad 2000 zaczął się falstartem. Choć przy temperaturze maksymalnej 1 listopada figuruje wartość 19,6, tak naprawdę padła ona w ostatni wieczór października, przed zanurkowaniem niżu. Ów dzień okazał się bardzo mokry i odczuwalnie chłodny, ale kolejne nie powtórzyły już jego błędów. Do 9 listopada codziennie notowano ponad 13, a czasem nawet 15 stopni, a tylko jedna noc przyniosła lekki spadek poniżej zera. Dni 10-12 listopada przyniosły ochłodzenie i średnie dobowe charakteryzujące przedzimie, jednak nadeszły w raczej pogodnej wersji, a średnim dobowym zawiniły mroźne noce i poranki. 13 listopada nadeszła zmiana, a 14 listopada 2000 okazał się dniem doprawdy niezwykłym. Przy pogodnym niebie temperatura niemal dobiła do 20 stopni (19,6), zaś średnia pokazała 11,3 stopnia (to taka końcówka września jeśli się nie mylę). Od tego dnia aż do 26 listopada trwała prawdziwa termiczna sielanka. Regularnie październikowe ciepło. Średnie niemniejsze od 7 stopni, "maksy" grubo ponad 10, a niekiedy 15, i tylko jedna noc z dosłownie "muśnięciem" zera. Niestety nie wiązało się to z dużymi ilościami słońca, lecz o tej porze roku można puścić to płazem. Choć czekam na listopad a'la grudzień 2015 :) I tak przejaśnień było jednak sporo, szczególnie w dniach 22-24 listopada. Miesięczna średnia śrubowała rekord i ochłodzenie przyszło dopiero w końcówce. I tak było jednak anomalnie ciepło, bo jak nazwać temperatury maksymalne w granicach 10 stopni u progu meteorologicznej zimy? Nadeszły przymrozki i najniższa temperatura tego miesiąca (-2,5 to i tak lepiej niż w wielu październikach), jednak to chyba tylko po to by przypomnieć o rozpoczynającej się porze roku :D Pani w białych saniach jednak nie nadjechała. W 2000 roku padł rekord najpóźniejszego wystąpienia pierwszych opadów śniegu - te zrealizowały się dopiero 16 grudnia i to w wyjątkowo skąpej wersji. Historyczne dane pomiarowe sugerują brak jakiejkolwiek pokrywy śnieżnej przez cały grudzień 2000. Nie wiem czy to prawda, ale nie ma podstaw by w to nie wierzyć. Wygląda na to, że w 2000 roku zarówno październik jak i listopad i grudzień chciały wyglądać młodo i naśladowały miesięczne normy miesięcy, które je poprzedzają :D I prawie się udało ;) Swoją drogą trudno mi wyobrazić sobie, by podczas jakiejś pory chłodnej biało zrobiło się dopiero w styczniu...
Tak czy owak, listopad 2000 był bardzo przyjemnym miesiącem, być może najlepszym w serii. Pewien niedosyt wywołuje w nim brak przekroczenia 20 stopni, ale 14 listopada zabrakło do tego tylko halniaczka - ten dzień prawie nie miał wiatru :o Niepokojąca była bardzo niska suma opadów - kolejna taka po skrajnie suchym październiku i również suchych sierpniu i wrześniu. Historyczne dane pokazują jednak, że wkrótce, w nowym roku, deszcz będzie wychodzić bokiem ;) Usłonecznienie równe 84 godziny jest wprawdzie dalekie od najwyższych wyników, jednak przy tak satysfakcjonujących temperaturach nawet to wydaje się świetne - zwłaszcza że suma została sprawiedliwie wyrobiona :)

Cóż, przy całej mojej niechęci do nowych rekordów, na taki bis bym się nie obraził :D

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-11-30&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc&XwiPLmOtd_ZFa=mK*v8ijupJGoV&erhAPgHQklBc=J3mwQcX%40te1V&jYabgBAoRlVmxM=Wia%40jSRsYInwOh&XwiPLmOtd_ZFa=mK*v8ijupJGoV&erhAPgHQklBc=J3mwQcX%40te1V&jYabgBAoRlVmxM=Wia%40jSRsYInwOh

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 5 Listopad 2019, 23:01   

No jednak halniaczek u was robi swoje, do tej pory tamten listopad zachwycał mnie termicznie i nadal tam jest, ale gdzie tam do NS...
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-11-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc&XwiPLmOtd_ZFa=mK*v8ijupJGoV&erhAPgHQklBc=J3mwQcX%40te1V&jYabgBAoRlVmxM=Wia%40jSRsYInwOh&XwiPLmOtd_ZFa=mK*v8ijupJGoV&erhAPgHQklBc=J3mwQcX%40te1V&jYabgBAoRlVmxM=Wia%40jSRsYInwOh

Abs. Tmax tamtego miesiąca to 13,2 st. czyli przeciętny wynik, przekroczenia 15 st. w listopadzie są u nas naprawdę wyjątkowo rzadkie i jak już się trafia to najczęściej raz na miesiąc.
84 h uslonecznienia :?: U mnie lepsze wyniki miały tylko listopady 1994 i 2011 i to tylko z zakresie 7 godzin. Widać już kontrast między długością dnia na N i na S.
Narzekanie na brak 20 stopni :?: ja nie narzekam na brak 15-tki :lol: . U mnie absolutny rekord listopada to 19,9 st. z 1968, w zeszłym roku pierwszy raz od 50 lat tmax przekroczyła 18 stopni :!: w ciągu tych 50 lat próg 17 stopni przekroczyl tylko listopad 1996, a 16 stopni, listopad 2014. Porównując nasze standardy to chyba nie dziwię się sobie, że mam ochotę na naprawde zimowy listopad :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 5 Listopad 2019, 23:07   

Aż mi się głupio zrobiło jak teraz zobaczyłem, że w 2000 w NS padło więcej listopadowych "15-tek" niż w Toruniu przez cały XXI wiek :shock:
Tak sobie myślę, że ten halniaczek to mnie jednak rozpuścił, mam trochę niepoukładane oczekiwania ;)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 5 Listopad 2019, 23:08   

:mrgreen: :lol:
Nie no na Twoim miejscu pewnie miałbym podobne oczekiwania, ale mi do szczęścia wystarczyło 41 h słońca i stale tmax na poziomie ok. 10 stopni :mrgreen:

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 5 Listopad 2019, 23:16   

U Ciebie za to był kwiecień z usłonecznieniem takim, jakie ustąpiłoby u mnie tylko lipcowi 2006 i o 12 minut (:D) czerwcowi 2019. Długość dnia robi tutaj taką robotę że nawet by człowiek nie przypuszczał dopóki nie porówna takich danych :)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Listopad 2019, 20:24   

Usłonecznienie 84h w listopadzie, WOW. Południe Polski w porze chłodnej to inny świat.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 26 Listopad 2019, 17:19   

Ten listopad w moim regionie z kolei bardziej w stylu 1986 (a nie 1963, 1996, 2010 czy 2019), czyli stabilne ciepło, ale bez wielkich rewelacji. Chociaż tym razem widać wyraźną różnicę między pierwszą a drugą połową. Można powiedzieć, że odchylenie od norm (mocno obniżających się w trakcie listka) było dość stabilne. Ze względu na regularne, mocne opady, ale też nie za częste, można go uznać za naprawdę dobry miesiąc. Usłonecznienie jak patrzyłem po nieco odległych stacjach też dość przyzwoite i sprawiedliwe (co zresztą już pewnie wyżej w tym temacie było wspomniane)

PS 17 stopni 1.11 to na 90% błąd (potwierdzają to inne stacje), a dokładniej nie błąd, tylko pomiar z 31.10 o 18UTC. Jednak i tak szacun, prawie cała pierwsza dekada miała tmax>10 (fakt, część z nich pewnie była o 18UTC poprzedniego dnia, ale wciąż - taki ciepły wieczór w listopadzie zasługuje na podwójne wyróżnienie). A i dalej było bardzo dobrze, bez fajerwerków, ale porównując do innych drugich połów listopada, to naprawdę nieźle. Chociaż oczywiście do 2009, 2003, czy nawet 1986 się nie umywa... ;)

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 30 Listopad 2019, 23:58   

No i mimo wielu perturbacji listopad 2000 zachowuje koronę i wciąż jest u mnie rekordowo ciepłym listopadem. Przechodzący właśnie do historii listopad 2019 odznaczał się średnią temperaturą równą 8,2 stopnia, co stawia go na drugim miejscu ex aequo z listopadem 1963. A jeszcze dekadę temu rekord wydawał się prawie pewny... ale w sumie dobrze że nie padł ;)
Witaj grudniu!

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 12:10   

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-11-30&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=30&ord=asc

Jednak nie uważam go za taki idealny, ale na pewno dobry listopad. Ale mógł mieć trochę więcej ciepła, bo tak to zalatuje już takim zimnym szambem...

EDIT:

Dobra, jednak listopad marzeń mimo wszystko :lol: Czasem mnie ponosi przy oczekiwaniach wobec tego smutnego miesiąca.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 12:12   

Mi się właśnie taki podoba, bo nie miał żadnej zimnicy tj. listopad 2019 w III dekadzie ;-)
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-11-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=30&ord=asc

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Odpowiedz do tematu