Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 17:19
Lekkie zmiany w oświetleniu zachodzą dopiero wtedy, gdy faza zaćmienia przekracza 50%, a tak wyraźnie da się to zobaczyć tak od 60%. W 2015 roku (faza wyniosła wtedy 61%) taką ewidentną szarzyznę widziałem tylko +/- 7 minut przed i po maksymalnym zakryciu. 4 stycznia 2011 przy 73% zrobiło się już tak ewidentnie ciemno, jakby Słońce zasłoniła mała chmura. Ciekawe jak wyglądała sytuacja w 1999, kiedy w naszych okolicach tylko 6% tarczy słonecznej nie zostało objętych przez Księżyc
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 17:20
Swoją drogą ciekawe byłoby głębokie zaćmienie 14 października 2018, może jakieś ciekawe teorie na Meteomodel zaczęły by powstawać xd Albo, gdyby koniec świata miał być nie 21 grudnia 2012 a 21 grudnia 2018.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25170 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 17:22
Ja tylko 21.03.2015 miałem okazję obserwować i było to imponujące, widoki lekko pociemniały a Słońce straciło na mocy. 4.01.2011 jedynym objawem zaćmienia było ściemnienie się szczelnego stratusa xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 17:30
Znalazłem przykład jak wygląda faza 97% w warunkach miejskich
Najlepiej gdyby całkowite zaćmienie Słońca z 30 czerwca 1954 roku zdarzyło się 65 lat później Wrażenia byłyby nieziemskie Mam nadzieję, że dożyję lipca 2075 i podczas zaćmienia obrączkowego będzie pustynna pogoda
A co do tych teorii, w listopadzie czytałem, że 2012 rok to tak naprawdę 2020, tylko wieki temu zrobiono jakiś błąd przy obliczeniach. Koniec świata zamiast 21.12.2012 miał zdarzyć się w analogicznym dniu 2020 roku, kiedy to obserwowaliśmy bardzo bliską koniunkcję Jowisza i Saturna. Niektórzy doszukiwali się w tym nieprzypadkowego zbiegu okoliczności (bo jeszcze korona) i widziałem nawet trochę panikarskich komentarzy
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 18:59
Chociaż w tym przypadku podobno poszło o błąd przy tłumaczeniu, nieopatrznie przemianowano "twenty" na "twelve". Jeśli faktycznie tak było, to data zakończenia kalendarza Majów ładnie zbiegła się z pandemią i złączeniem dwóch planet... ale wciąż żyjemy
Przypomina mi się też jakaś przepowiednia o tym, że w 2020 Słońce będzie dawać światło, ale nie ciepło Kwiecień 2020 lubi to
Wysłany: 8 Czerwiec 2021, 20:01
Specjalnie zacząłem szukać i znalazłem te kocopoły https://innemedium.pl/wiadomosc/przedstawiono-przepowiednie-baby-wangi-na-2020-rok
Każdego roku w grudniu pojawia się wiele takich treści, ale w 2020 (czyli domniemanym 2012) szczególnie, może przez pandemię Podejrzewam, że nasi rządzący w poszukiwaniu skutecznych metod walki z wirusem w odwrocie, także korzystali z porad ezoteriuszy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum