Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Lipiec 2010
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Maj 2021, 12:12   

I tak dobrze, że w I dekadzie coś popadało, później temperatury jakoś się pohamowały i pomiędzy tymi dwoma zastrzykami upału była jakaś przerwa. W Toruniu na pewnym etapie to praktycznie drugi 2006. Ulewa z 17 lipca musiała być piękną euforią, jestem ciekawy czy objęła też Włocławek.
W Twoim mieście byłem 7 lipca wcześnie rano, około 7:00 i świeciło piękne Słońce, to był fajny dzień. Pamiętam jak rodzice w samochodzie komentowali, że całe szczęście że zapora na Wiśle wytrzymała powódź, bo miasto znalazłoby się pod wodą. W drugą stronę jechaliśmy 19 lipca i wtedy z kolei pamiętam, że albo podczas przejazdu przez Toruń albo właśnie we Włocławku z nieba spadło kilka kropel deszczu, tak dosłownie jakby ksiądz kropidłem pokropił szybę :D Było sporo chmur, ale świeciło przy tym jeszcze Słońce, dopiero z popołudnia w Łodzi pamiętam loszek i że było trochę chłodno. Na stacji rodzice dali mi się napić kawy z termosu i pamiętam że miałem na sobie bluzę, bo te 19 stopni wydawało mi się niezłym bubu ;)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Maj 2021, 12:14   

19 st. to brzmi jak upał teraz :-|

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Maj 2021, 12:18   

PiotrNS, tak 17.07 wieczorem euforia objęła Włocławek :-D

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 8 Maj 2021, 12:28   

jorguś napisał/a:
PiotrNS napisał/a:
2 lipca, kiedy maksymalnie notowano 28,3 stopnia, ja nieprzyzwyczajony do takiej pogody po ponurych maju i czerwcu, odnosiłem wrażenie że już jest bardzo gorąco. Zanim odnalazłem historyczne dane, myślałem że już wtedy, na początku lipca były upały.

Miałem tego dnia dokładnie tak samo, pamiętam że byłem wtedy z dziadkami, bratem i kuzynką na lodach i wydawało mi się, że jest strasznie gorąco, na pewno więcej niż te 29 stopni :D

Ja tego dnia byłem na skateparku z moim kolegą, ówczesnym sąsiadem, o którym wspomniałem w dyskusji o dojrzewaniu :mrgreen: W 2010 kręciła mnie jazda na desce; później mi przeszło, ale pamiętam że wtedy lubiłem sobie poćwiczyć. Skatepark w NS mieści się koło miasteczka rowerowego i karczmy, w której 27 lipca podczas ulewy były urodziny mojego wujka. Tego 2 lipca co jakiś czas musieliśmy się tam przejść, bo tylko tam możliwym było znalezienie jakiegoś cienia, wydawało mi się że jest porządny upał ;) Tymbark o smaku wiśnia-jabłko ratował sytuację :mrgreen:
Swoją drogą to był jeden z pierwszych przypadków, kiedy wróciłem do domu sam, nikt po mnie nie przyjechał. Wprawdzie nie mam tak daleko, tylko przejść przez jedną ulicę i dalej iść już swoją około 1,5 kilometra, ale jednak było to dla mnie jeszcze przeżycie :D

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Maj 2021, 12:50   

Ja z tego dnia pamiętam też, że tego dnia popołudniu z koleżanką robiłem exploring opuszczonego domu w mojej okolicy, co już mnie trochę przestraszyło, a potem wieczorem rozpocząłem lekturę "Igrzysk śmierci
xd Na tyle mnie to wszystko potem przestraszyło, że prawie całą noc nie zmrużyłem oka :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 8 Maj 2021, 13:26   

Ooo, ja też chodziłem na urbexy :) Tyle że trochę później, w latach 2016-2018 kilka razy zdarzyło mi się wybrać na taką eskapadę. Najwięcej przygód miałem 25 czerwca 2018, kiedy w trójkę z przyjacielem i przyjaciółką pojechaliśmy na urbexy do Piwnicznej. Sam nie jestem szczególnym fanem urban exploringu, ale dałem się namówić i było fajnie, chodziliśmy po opuszczonych budynkach i hotelach (niektóre miały sporo wyposażenia) od rana do późnego popołudnia i nawet popadujący czasami deszcz nam nie przeszkadzał, było się gdzie schować :)

Ja "Igrzysk śmierci" nie czytałem, ale za to w 2014 miałem fazę na czytanie creepypast w internecie, po niektórych zaśnięcie nie było rzeczą oczywistą :mrgreen: Szczególnie zapamiętałem trzyczęściową opowieść pt. "Wagary", polecam :)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 18 Czerwiec 2021, 21:44   

Obecny miesiąc ma szansę być identycznym Trollem jak ten miesiąc pod względem opadów i w ogóle trochę podobny pod względem przebiegu (patrząc na anomalie) xD

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Czerwiec 2021, 14:45   

Bez porównania. W tamtym miesiącu, nie licząc 6 i 18.07, to pierwsze realne opady (i to nie burze!) przyszły od 26.07, gdy nadeszło prawdziwe bubu :zygacz: W tym roku jednak będzie, oprócz lania, też grzmieć i to nadal przy bardzo wysokich anomaliach.

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Czerwiec 2021, 15:33   

Akurat w Piasku te burze w okresie gorącym były wydajne.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 12 Lipiec 2021, 01:14   

Naprawdę nie rozumiem czemu niektórzy porównują lipuś bieżącego roku do tego gówna :-P . Na etapie 9.07 jedyne co go charakteryzowało to bardzo duża ilość lampy i zimne noce, czyli zupełnie co innego niż 1 dekada lipca w tym roku 2 dekada jednak też nie będzie do końca w stylu tamtej (na szczęście)
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2010-07-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Odpowiedz do tematu