Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2 Czerwiec 2022, 19:59 Większość Polaków ma smartfon za mniej niż 1000zł
Cytat:
Prawie 60% Polaków ma telefon za mniej niż 1000 zł
Z badań przeprowadzonych na grupie Polaków przez firmę Kantar wynika, że 82 procent z nich wymienia telefon komórkowy co dwa lata lub rzadziej. Natomiast większość urządzeń posiada system Android.
Ja w tej grupie się już nie mieszczę (jednak niewiele brakowało), choć mimo wszystko posiadam typowy telefon ze średniej półki - a jest nim Xiaomi Redmi Note 8 Pro, którego kupiłem w kwietniu 2020r. za 1099 zł.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2022, 00:56
U mnie cena bieżącego telefonu przekroczyła granicę (marka Samsung, model Galaxy S7, stałem się jego prawowitym właścicielem podczas wakacji 2017), ale na szczęście nie jakoś strasznie: z tego co sobie przypominam, to ta komórka kosztowała raczej nie więcej niż 2000 zł, obecnie (po upływie koło 5 l.) nawet mogłaby być mniej warta niż "tysiak" mimo galopującej inflacji.
Też jak większość społeczeństwa jestem zwolennikiem praktycznego twierdzenia, że telefon mimo zarówno swoich wspaniałości jak i niedociągnięć powinien służyć jak najdłużej- dlatego uważam, że wymiana częsta komórek naprawdę mija się z celem, bo może taka decyzja sugerować przede wszystkie niezadowolenie z posiadanego sprzętu, no chyba że ktoś jest takim wytrawnym (i zamożnym) kolekcjonerem, że bierze wszystko, nie zważając zbytnio na jakość, tj. nieważne czy to tzw. "szmelc" czy nie...
Jeśli chodzi o urządzenia z systemem Android, to nie dziwię się szczególnie wynikiem, że to rozwiązanie cieszy się największą popularnością wśród obywateli dzisiejszego świata. Apple jako oprogramowanie robiło furorę, ale w zasadzie głównie w pierwszych latach pojawiania się smartfonów iPhone, kiedy to jeszcze nie było tylu alternatyw (jeśli chodzi o akcesoria mobilne) na rynku. W latach mniej więcej 2005-2010 telefony z ekranem dotykowym ogólnie stawały się pożądanym typem- nawet nie była ta kwestia wtedy tak ważna czy ekran był rezystancyjny, np. starsze Nokie z serii XpressMusic czy pojemnościowy- jak obecnie wyraźna większość urządzeń: sam fakt dotykania wyświetlacza kojarzył się pewnie wielu osobom jako znak nowości, większy przynajmniej niż stukanie w klawisze.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12351 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2022, 20:54
Ja mam smartfona o wartości powyżej tej granicy, model z końcówki 2020 roku, kupiony w lipcu 2021. Wcześniej miałem trzy inne smartfony, ale jak dotąd wszystkie z Androidem. W ubiegłym roku wstępnie planowałem kupić iPhone, ale aparaty w tych telefonach to nie jest jeszcze ta naprawdę wysoka półka, a zależy mi na tej funkcji.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 4 Czerwiec 2022, 09:36
Nie pamiętam za jaką kwotę chodził (w czasach świetności) mój obecny telefon, ale u mnie nieco inny przelicznik, bo brałam na umowę w jednej z sieci. Aktualnie mam już starego Xiaomi Redmi 9, ale niedługo kończy mi się umowa i obserwuję parę modeli - tym razem chodzi mi po głowie Samsung, ewentualnie chcę stestować Poco.
Telefon nie musi mieć dla mnie multum opcji i kosztować miliony. Ma spełniać swoje podstawowe założenia, bo po co mi jakiś wypasiony kombajn z multum opcji, z których pewnie połowy bym nigdy nie korzystała?
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 4 Czerwiec 2022, 09:43
Zgadzam się, kupowanie smartfona za 5000zł mija się z celem. Ale użytkowanie niskobudżetowego smartfona za 500zł też nie będzie zbyt przyjemne. Wtedy nawet przy pisaniu SMS-ów czy przeglądaniu internetu taki telefon będzie się zacinać i zamulać.
Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 39 razy Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 887
Wysłany: 4 Czerwiec 2022, 10:04
LukeDiRT napisał/a:
Ale użytkowanie niskobudżetowego smartfona za 500zł też nie będzie zbyt przyjemne. Wtedy nawet przy pisaniu SMS-ów czy przeglądaniu internetu taki telefon będzie się zacinać i zamulać.
Nie narzekam, 4 GB RAMu mi w zupełności starcza do przeglądania internetu, wszelakich Snapchatów czy innych Instagramów i nawet mi się ani odrobinę nie przegrzeje. Ale rozumiem, że raczej mówisz o takich typowo niskopółkowcach z 16 GB i 2 GB RAM, takie potrafią się ciąć, jak na przykład mój poprzedni telefon Huawei P8 Lite.
Wysłany: 4 Czerwiec 2022, 10:10
Nawet aparat w najlepszym smartfonie nie dorówna najgorszej lustrzance. Taka jest prawda.
Jeśli już, to aparaty instalowane w smartfonach zaczynają dorównywać cyfrowym aparatom kompaktowym sprzed 10 lat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum