Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Rekordowy wrzesień 2023- fenomen socjologiczny
Autor Wiadomość
jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 24 Wrzesień 2023, 12:50   Rekordowy wrzesień 2023- fenomen socjologiczny

Dziś może nie brzmi to szczególnie przekonująco, ale patrząc na te niezwykłe prognozy na przyszły tydzień biorąc pod uwagę kalendarz, nie mogłem oprzeć się pokusie założenia takiego wątku xd

A obecny miesiąc oceniam na razie na 9/10- minimalny minusik jednak za nieco klaunowanie w opadach, ale mam już i tak ponad 40 mm w miarę regularnie wyrobione, więc nie marudzę zdecydowanie xd

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Wrzesień 2023, 14:46   

Już nie patrząc na moją antypatię do tego miesiąca, ale totalnie nie czuję jego niezwykłości. Taki zwykły, nudny do porzygu wrzesień

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Wrzesień 2023, 19:49   

Ja nie czuję żadnej sympatii do tego września. Ciepło mi się już znudziło - rozumiem kilka dni dupci albo lochowe ociepełko przez jakiś ograniczony okres, ale w granicach rozsądku. Zaczyna się jesień i wyczekuję już chłodniejszych dni i nocy, a nie termicznego złudzenia jakbyśmy nadal mieli lato. Znudziło mi się, serio. Opadowo nie jest najgorzej, ale trochę poniżej norm. 50 mm zostało przekroczone, więc wstydu nie ma.
Żal mi rekordu września z Nowego Sącza. Był (no, jeszcze jest) jednym z najstarszych rekordów miesięcznych, pochodząc z 1982 roku. Wrzesień jest również jedynym miesiącem, w przypadku którego wszystkie miesiące na podium pochodzą jeszcze z XX wieku (1982, 1999, 1967 lub 1975).
Teraz zależy mi chociażby na tym, aby nie było nadmiernego wyśrubowania tego rekordu. Chętnie przyjąłbym więcej chłodnych nocy i niższe "maksy" na finiszu. Prognozy są jakie są, ale ja tego nie kupuję, nie róbmy ladacznicy z fizyki ;) A na anomalię w skali kraju nie zwracam nawet uwagi, bo nie chce mi się uuglobciować, wolę być oceanem spokoju.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Wrzesień 2023, 00:34   

To ja przeciwnie, jestem pod wielkim wrażeniem tego miesiąca i pałam do niego wielką sympatią. We wrześniu oczekuje przede wszystkim ciepła, słońca i braku patologicznych ochłodzeń. Do tego dobrze, żeby przynosił opady, forma i ilość bez większego znaczenia, byle po prostu nie zaczynało się kurzyc i ziemia pękać xd Tegoroczny wrzesień totalnie mnie zaspokoja, wiadomo że można by go udoskonalić I np dodać jakąś burze w dzień, ale to nie jest dla mnie rzecz obligatoryjna, to nie lipiec lub sierpień, w których bycie po prostu "spoko" nie wystarcza i ocenia się za fajerwerki. Wrzesień ma mniejsze możliwości, a ten wyciska z nich wsystko co się da. Na ten moment oceniam (u siebie ofc) na 10/10, szczerze to chyba najlepszy miesiąc od lipca 2021 (oczywiście względnie) albo i dalej

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 25 Wrzesień 2023, 13:23   

Dla mnie tegoroczny wrzesień, jak żaden inny wrzesień od lat, wyraźnie zaakcentował pogodową "cezurę" pomiędzy upływającym latem, a nadchodząca jesienią. 22-go jeszcze letnia pogoda i temperatura, a 23-go już prawdziwie jesienna.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 25 Wrzesień 2023, 22:43   

zgryźliwy tetryk, prawda, udało się naprawdę porządnie. Podobna sytuacja wystąpiła w czerwcu - pierwszy gorący epizod w roku rozpoczął się 19, a we wschodniej połowie Polski 20 czerwca i potrwał do św. Jana. Takie zaakcentowanie lata. W poprzednich latach często udawało się w ten sposób podkreślić pory meteorologiczne, np. w 2021 roku, kiedy po bardzo chłodnej wiośnie nadszedł wyjątkowo ciepły czerwiec. Jeszcze noc z 31 maja na 1 czerwca była bardzo zimna, ale już po dwóch dniach przyszło lato.

PS. W swoim poprzednim poście w tym wątku mocno niedoszacowałem sumy opadów. U mnie jest to już nie 50 lecz 70 mm. Oznacza to wrzesień powyżej każdej normy opadowej i śrubowanie średniej dla normy 2001-2030, która po 23 z 30 lat jest poprzeczką zawieszoną najwyżej. Wrześnie stają się średnio coraz bardziej wilgotne, zaś październiki i listopady się osuszają.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Wrzesień 2023, 13:20   

Pierwszy gorący epizod był jeszcze w I dekadzie czerwca, t. śr. były takie same, jak te najcieplejsze wrześniowe xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 26 Wrzesień 2023, 13:28   

Ale to nie był epizod ogólnokrajowy, południe miało wtedy loszek i 19-22 stopnie :D Miałem na myśli takie gorące epizody, które zaznaczyły się w całej Polsce na południe od Kasprowego Wierchu :)

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 26 Wrzesień 2023, 19:06   

Jeśli chodzi o mój region to na pewno jest rekordowy bo było aż 11 dni z temperaturą maksymalną co najmniej 25 stopni gdzie w czerwcu ,lipcu czy sierpniu było tych dni mniej. A 19 dni z temperaturą max. powyżej 20 stopni i jeszcze myślę ,że 2 następne dni też będą powyżej 20 stopni. A jak wiecie u mnie zdarzają się wrześnie gdzie nie ma ani jednego dnia z temperaturą powyżej 20 stopni. Fakt ,że wrzesień w tym roku ma mało opadów do tej pory 20 mm ale codziennie taka rosa ,że praktycznie trawa jest mokra przez cały dzień. I druga sprawa trochę mało słońca ale bez przesady i tak super. Jak dla mnie ten wrzesień ma 10/10.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Luty 2024, 13:09   

Na południe od Kasprowego Wierchu w Polsce tylko chyba jakiś niewielki skrawek Bieszczad się znajduje. ;-)

Dla mnie ostatni wrzesień zostanie zapamiętany mimo wszystko bardziej za długie ciągi ładnej pogody niż wysokich temp. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu